‘EKSPLODIRALA JE‘

MORH ne odstupa od dosad izrečenog: ‘U dronu je bila bomba, pronađeni su dijelovi i upaljač‘

Za vojne istražitelje nema ni sumnje da je pri udaru drona u zemlju bomba eksplodirala.
 Goran Mehkek/Cropix

U dronu koji je pao u Zagrebu bila je bomba. Pronađeni su njeni dijelovi i upaljač. To je neosporno, neslužbeno saznajemo u Ministarstvu obrane.

Bez obzira na neslužbene informacije da su stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić", analizirajući dijelove pale letjelice, navodno utvrdili kako na njima nema tragova eksploziva, u MORH-u ne odstupaju od dosad izrečenih tvrdnji da je bomba bila u letjelici.

Također nam je neslužbeno potvrđeno kako je u dronu bila sovjetska bomba FAB 100-120 teška 120 kilograma i napunjena s 40 kilograma eksploziva, što je Jutarnji prvi objavio prije deset dana. Prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković javnosti je pokazao fotografiju fragmenata za koje je ustvrdio da su dijelovi bombe, no vještaci za naoružanje i eksplozive tada, na osnovu fotografije, nisu mogli za Jutarnji list potvrditi da je zaista riječ o dijelovima bombe.

Za vojne istražitelje nema ni sumnje da je pri udaru drona u zemlju bomba eksplodirala. Naši sugovornici tvrde kako je sada na stručnjacima Centra da objasne kako je moguće da na dijelovima letjelice koju su analizirali nisu pronađeni tragovi eksploziva. Tim prije što je letjelica opremljena i sustavom za samouništenje koji sadrži manju količinu eksploziva a prema ovim informacijama ni tragovi tog eksploziva nisu pronađeni na analiziranim dijelovima letjelice.

Da je nalaz Centra u suprotnosti s onim što su dosad tvrdili u MORH-u i Vladi jučer je prvi dao naslutiti predsjednik Zoran Milanović, koji je zatražio da se objavi što su istražitelji otkrili na tragovima s mjesta nesreće.

"Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti'', poručio je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 16:04