HRVATSKO ZRAKOPLOVSTVO

MORH O NABAVCI AVIONA 'Odluku odgađamo već 15 godina, Hrvatske se nalazi pred jednom od najvećih odluka od Domovinskog rata'

 
F-16 i JAS 39 Gripen
 U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer / Profimedia

ZAGREB - Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda izrađena je Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA) na državnoj razini, o čemu će nakon završetka procesa javnost pravodobno biti obaviještena, priopćeno je u petak iz Ministarstva obrane (MORH).

Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, ministar nadležan za poslove obrane, ministar nadležan za vanjske poslove, ministar nadležan za financije, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora i savjetnik predsjednice Republike za poslove obrane.

Zadnji korak u procesu je odluka o nabavi VBA koju donosi Vlada, pojašnjavaju iz MORH-a.

Hrvatska se nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata - o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora, ističe se u priopćenju.

Podsjeća se kako je zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo prevagu i pobjede te naglašava da je ulaganje u borbene avione investiranje u sigurnost Hrvatske koje stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoje.

Odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona novije generacije odgađana je petnaestak godina, a konkretni koraci napravljeni su ove godine izradom taktičko-tehničke studije i upućivanjem zahtjeva za ponudom za nabavu VBA, kaže se u priopćenju.

Do 3. listopada zaprimljeni odgovori od ponuditelja Grčke, Izraela, Švedske i SAD. Ponuditelji su države sa snažnom obrambenom, tehnološkom i industrijskom osnovom, koje pružaju mogućnost tehnološkog i industrijskog razvoja Hrvatske, povećanja zaposlenosti i investicija u hrvatsko gospodarstvo.

Radi se o visoko razvijenim tehnološkim rješenjima, prijenosu znanja i iskustava koja otvaraju mogućnost razvoja deficitarnih industrijskih sektora izravno povezanih s nabavom zrakoplova, ističe se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:07