NESREĆA KIOWA WARRIORA

MORH OTKRIO IDENTITET POGINULOG PILOTA I NESTALOG ČLANA POSADE HELIKOPTERA Život izgubio Marin Klarin, za Tomislavom Baturinom u tijeku velika potraga

 
Bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina
 Privatni arhiv

Ministarstvo obrane u ponedjeljak poslijepodne je objavilo identitete dvojice pilota koji su upravljali helikopterom Kiowa Warrior, a koji se tijekom jutra srušio u more u Zlarinskom kanalu.

Prilikom pada helikoptera smrtno je stradao bojnik Marin Klarin, dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.

- Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin, stoji u priopćenju MORH-a.

- Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga, objavljeno je na internetskim stranicama MORH-a.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Na terenu je ukupno sedam brodova i jedan helikopter.

FOTOGALERIJA: U tijeku opsežna potraga za nestalim pilotom

Ustrojen je i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu.

Ministarstvo obrane ranije je potvrdilo da je u nesreći poginuo jedan pilot, a da su njegovo tijelo pronašli lokalni ribari.

"Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo na obalu, gdje je počela reanimacija i pokušaj da ga se spasi. Međutim, nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500", izvijestio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Za sada još uvijek nije utvrđen razlog pada helikoptera, a prema dostupnim informacijama helikopter je nisko letio kada je došlo do naglog udara u more i nije bilo nikakvih predznaka niti poziva. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara i ronioci sudjeluju u potrazi kako bi se ustvrdilo nalazi li se ondje tijelo drugog pilota.

"Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve podatke i izjave, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija", tumači Križanec.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i general Šundov izrazili sućut obitelji Marina Klarina

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i izrazio sućut obitelji

„Poštovana obitelji Klarin,

U ime Ministarstva obrane, Hrvatske vojske i svoje osobno ime primite najdublju iskrenu sućut zbog gubitka vašeg Marina.

Duboko smo potreseni ovim nemilim događajem i u ovim trenucima ne postoje riječi koje bi mogle ublažiti vašu tugu i bol.

Marin je svojim radom i djelovanjem ostavio dubok trag u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, bio je sjajan pilot koji je ponosno predstavljao Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku. Marin je odabrao Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za svoju drugu obitelj, odabrao je bezrezervno služiti svojoj domovini te hrabro prihvatio sve ono što vojnički poziv sa sobom i nosi: ponos, čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Nikada ga nećemo zaboraviti! Ublažiti Vašu bol je nemoguće, no znajte da smo u ovim teškim trenucima uz Vas. Neka mu je laka hrvatska zemlja, a hrvatsko nebo zauvijek će ga pamtiti.

Počivao u miru“.

I načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazio je sućut obitelji preminulog pripadnika

„Poštovana obitelji Klarin,

duboko nas je potresla vijest o tragičnoj smrti našeg kolege.

Teško je pronaći riječi utjehe u trenucima kada nas napuste naši najmiliji, no znajte da svi pripadnici Hrvatske vojske dijele bol s vama.

Njegovo iskustvo i doprinos u izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i cjelokupnih Oružanih snaga zauvijek će ostati urezani u pamćenje svih nas koji smo imali čast raditi i surađivati s njim.

Sjećanje na vašeg sina, supruga i oca neka vam bude utjeha i neka vas hrabri u teškim trenucima, a mi ćemo ga uvijek pamtiti kao iskrenog domoljuba te hrabrog i predanog čovjeka.

U povodu smrti vašeg voljenog sina, supruga i oca, primite izraze našeg iskrenog suosjećanja.“

Povodom smrtnog stradavanja bojnika Marina Klarina od utorka, 28. siječnja 2020. od 9,00 sati bit će otvorene Knjige žalosti u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku te u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1.

Gordan Jandroković uputio izraze sućuti obitelji bojnika Marina Klarina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak izraze sućuti obitelji bojnika Marina Klarina koji je poginuo u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior u Zlarinskom kanalu, poručivši kako će njegovo ime ostati trajno zapisano u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"S velikom sam tugom primio vijest o gubitku Vašeg sina i supruga, bojnika Marina Klarina. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam uime Hrvatskoga sabora i osobno izraze duboke sućuti. Tijekom svoje karijere, bojnik Klarin obnašao je niz odgovornih dužnosti, uz veliki profesionalizam, izvrsnost i odgovornost za što je višestruko nagrađivan i ocjenjivan najboljim ocjenama. Njegovo ime ostat će trajno zapisano u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na njegovu čast, čast Vaše obitelji, ali i svih pripadnika Hrvatske vojske. Moje misli i molitve su s Vama u ovom tužnom trenutku", stoji u sućuti Gordana Jandrokovića.

U nesreći pada vojnog helikoptera Kiowa Warrior u more smrtno je stradao pilot HRZ-a bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 03:55