SPORNI PUT

MORH otkrio koliko je koštao prijevoz Zorana Milanovića vojnim brodom i helikopterom u Albaniju

Iz Ureda predsjednika su 12.8. rekli da boravi privatno u Albaniji, a jučer da je bio u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti
Zoran Milanović i brod Učka
 Cropix

Put predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju prije više od dva tjedna ne prestaje biti jednom od glavnih tema hrvatskih medija. Kako je ranije doznao Jutarnji list, za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaprimilo anonimnu prijavu.

Dnevniku Nove TV iz Ministarstva obrane potvrđeno da je predsjednik Republike Zoran Milanović od 11. do 14. kolovoza na raspolaganju imao vojni brod i helikopter prilikom odlaska i povratka iz Albanije. Ukupni troškovi prijevoza iznose nešto više od 100 tisuća kuna, priopćio je MORH.

Iz Ureda predsjednika su medije 12. kolovoza obavijestili da predsjednik boravi privatno u Albaniji, i to na osobni poziv albanskog premijera, no jučer su u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli su da je putovanje bilo “u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tražit će od Ureda predsjednika dodatna pojašnjenja i dokumentaciju koja se tiče boravka Zorana Milanovića u Albaniji polovicom kolovoza.

Naime, nisu zadovoljni očitovanjem iz kojeg proizlazi da je ondje bio u sklopu svojih predsjedničkih obveza.

- S jedne se strane naglašava da je privatni put, s druge se nama u odgovoru kaže da je službeni, dakle, to je neka činjenica koja je kontradiktorna i koju ćemo morati utvrđivati. Svakako nam trebaju dokumenti koji bi potkrijepili ono što piše, izjavila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

U Milanovićevu uredu napisali su im da je ondje boravio u sklopu svojih predsjedničkih obveza. Trošak putovanja, odnosno, prijevoza podmiren je iz proračuna, kao i u svim slučajevima kada putuje. Smještaj u rezidenciji bio je, tvrde, na račun albanskog domaćina.

Može li se u ovom slučaju govoriti o nedopuštenom daru, predsjednica Povjerenstva u ovom trenutku ne želi spekulirati. - Predmet je tek otvoren, prikupljamo činjenice, ne mogu razgovarati o zaključcima. U svakom slučaju da bismo bilo što utvrdili bit će nam potrebna dokumentacija, kaže Novaković, a prenosi Dnevnik Nove TV.

Tražit će je ponovno i od predsjednika i, kako doznaje Dnevnik Nove TV, od MUP-a s obzirom da ga njihovi ljudi čuvaju, kao štićenu osobu.

Na Pantovčaku su u srijedu bili bez dodatnih pojašnjenja. Iz Ureda predsjednika poručili su da su "dostavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i javno objavili sve relevantne informacije o boravku predsjednika Zorana Milanovića u Republici Albaniji".

Prema podacima s kojima raspolaže Jutarnji list, Ured predsjednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik - Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:02