POTRAGA ZA ROČNICIMA

MORH se oglasio oko ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka: ‘Mladi imaju sve manje interesa, znamo i zašto‘

Iz MORH-a podsjećaju da su povećali novčane naknade za ročnike s 400 eura neto na 700,00 eura

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

U ovom trenutku se ne razmatra ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, priopćeno je u subotu iz Ministarstva obrane RH (MORH) vezano za aktualne medijske napise o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka.

Iz Ministarstva obrane RH ističu da je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

Naglašavaju kako broj ročnika koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pristupe Hrvatskoj vojsci, omogućavaju popunu Oružanih snaga Republike Hrvatske".

Dodaju kako je Ministarstvo obrane RH "prepoznalo određene promjene u trendovima smanjenog interesa mladih za službu u Hrvatskoj vojsci".

MORH procjenjuje da "razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu te geografski bližoj izazovnoj sigurnosnoj situaciji u okruženju".

Ministarstvo obrane "proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade, vojni poziv nastoji prezentirati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje, pri čemu se stavlja naglasak da je riječ o dinamičnom zanimanju koje pruža brojne mogućnosti za stjecanje jedinstvenih iskustava te da pripadnici Oružanih snaga doprinose miru i solidarnosti u zajednici", dodaje se u priopćenju.

Od 2016. kontinuirano poboljšanje uvjeta za život i rad pripadnika HV-a

MORH napominje da se "kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život i rad djelatnika. Tako je od 2016. do danas, Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem omogućila kontinuiran rast i povećanje plaća i povećanje materijalnih prava djelatnih vojnih osoba", navodi se.

Jedna od novih mjera u javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti su specificirana mjesta službe, čime je kandidatima pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju.

Iz MORH-a podsjećaju da je novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u veljači 2023., povećao novčane naknade za ročnike s 400 eura neto na 700,00 eura neto za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

Dragovoljno vojno osposobljavanje prvi je uvjet kojim se stječu osnovna vojna znanja i vještine.

Naime, ročnici se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadaća u postrojbama Oružanih snaga RH, što je ujedno i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu pa i ugovornu pričuvu, ističu iz MORH-a.

Napominju da se na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu prijaviti tijekom cijele godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 15:51