U KORAK S VREMENOM

MORH u potpunoj tajnosti nabavlja dronove kamikaze! Vlada zakon totalne šutnje, poznat je samo jedan detalj...

Ilustrativna fotografija

 Aris Messinis/Afp

Ministarstvo obrane nabavit će dronove kamikaze za Hrvatsku vojsku. Zaključak je to nakon jučerašnje prezentacije dronova za ministra obrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja. Samo za visoke predstavnike vojske i MORH-a održana je prezentacija dronova, na kojoj nisu bili civilni mediji.

U šturom priopćenju na stranicama MORH-a navodi se da je "na vojnom poligonu testiran besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza". U priopćenju se navodi i izjava ministra obrane Marija Banožića kako su "dronovi kamikaze moderno oružje i kod brojnih vojski pokazuju izvanredne rezultate u stjecanju prednosti na bojišnici. Hrvatsku vojsku nastavljamo opremati najmodernijim tehnologijama i razvijati njezine sposobnosti".

Uz priopćenje objavljene su i dvije fotografije, ali niti na jednoj nije dron kamikaza. O svemu ostalom vlada totalna šutnje. Nema informacija tko je proizvođač dronova, čiji su dronovi testirani, koliko bi ih Hrvatska kupila, ni u kojem vremenskom razdoblju. Ovo je jedna od prvih informacija da Hrvatska vojska namjerava nabaviti borbene dronove. U svom sastavu HV danas ima nekoliko bespilotnih letjelica Orbitec te manje tipa Skylark koje se koriste za nadzor i izviđanje terena.

Dronovi kamikaze postali su planetarno poznati nakon njihove uporabe u Ukrajini, gdje ih koriste obje strane u ratnom sukobu. U principu riječ je o navođenom projektilu čija je prednost da može lebdjeti iznad područja napada do odabranog trenutka napada. Mogu nositi oko 50 kilograma eksploziva, a mali su i prenosivi te se mogu lako lansirati. Sjedinjene Države ukrajinsku su vojsku opremile dronom kamikazom Switchblade 300, koji je težak oko 2,6 kilograma te se može nositi u ruksaku.

Vrlo se lako postavlja i lansira te može 15 minuta letjeti brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sustav snimaju neprijateljsku poziciju ili objekte. Kada nacilja metu i dobije naredbu, dron može ubrzati na 160 km/h i zabiti se u određeno područje, pri čemu eksplodira. Dronovi kamikaze postali su popularni jer se mogu koristiti kao krstareći projektili, ali su mnogo jeftiniji. Procjene govore da im je cijena oko 20 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 17:05