REAKCIJA MINISTARSTVA

MORH: ‘Željeli smo dati obol pukovniku Ivandiću, ne umanjujemo značaj brigadira Selaka‘

Navode da se u spomen na prelete drugih pilota već postavljeni eksponati - MiG kojim se obilježava prelet brigadira Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu ‘Pukovnik Marko Živković‘ na Plesu

Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix

Postavljanjem eksponata MiG-21 u vojarni "Knez Trpimir" želi se dati obol pukovniku Ivici Ivandiću i nitko time ne umanjuje zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu, priopćio je u nedjelju MORH u pojašnjenju sutrašnjeg događanja u vojarni u Divuljama.

MORH je, naime, najavio da će sutra biti održano otkrivanje eksponata MiG-a 21 u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama u povodu 30. obljetnice preleta MiG-om pukovnika Ivice Ivandića s aerodroma iz Srbije na aerodrom Split, a potom je uslijedilo i pojašnjenje.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću kao jedinom od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, a čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a, pojašnjavaju iz MORH-a.

Navode da se u spomen na prelete drugih pilota već postavljeni eksponati - MiG kojim se obilježava prelet brigadira Selaka postavljen na ulazu u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen na ulazu u vojarnu "Hrvatski branitelji Istre" u Puli i MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen u Gornjoj Stubici.

"HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, koji je u neposrednoj blizini vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama", naveo je MORH.

"Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu", ističu iz Ministarstva obrane RH.

Brigadir Selak, koji je isti dan kad je kod Splita sletio Ivandić, svojim MiG-om sletio na aerodrom Pleso kod Zagreba, na sutrašnje obilježavanje 30. obljetnice toga preleta nije pozvan.

Selak: I bolje da me nisu pozvali

U razgovoru za Dnevnik Nove TV Selak je, uz ostalo, rekao kako je i bolje da ga nisu pozvali te prozvao ministra obrane Marija Banožića.

"Nemam pojma koji je razlog, ali mislim da je bolje da nisam pozvan. Jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu", dodao je.

Odbacio je i tumačenje MORH-a da on već ima svoj eksponat. "Kao i obično, lažu. Ili su ga postavili, a da ja uopće ne znam", rekao je Selak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08