PRIJETNJA MINISTRA

Mornar: Učenici koji idući tjedan ne dođu na nastavu dobit će neopravdane!

 Goran Mehkek/CROPIX

Ohrabreni podrškom u školama, u kojima je prema nepotpunim podacima sindikalnih povjerenika jučer štrajkalo 84 posto učitelja sa sindikalnim knjižicama u osnovnim školama, 76 posto nastavnika u srednjim školama i dvije trećine zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti, iz Vertikale obrazovnih sindikata poslan je poziv svim prosvjetarima za još jačom podrškom u štrajku u ponedjeljak.

Tada će, na poziv ministra Vedrana Mornara, štrajkaški odbor ući u pregovore “kako bi vidjeli nudi li im se i ovoga puta prazna zdjela”.

Budući da je prema privremenim podacima Ministarstva, u štrajku bilo čak 54 posto prosvjetara u osnovnim školama i 46 posto srednjim, sindikati su zaključili kako je ovo prvi štrajk u kojem su podaci Ministarstva bolji od sindikalnih. Ministarstvo je poručilo da je nastava u potpunosti ili djelomično održana u 70 posto osnovnih škola i 80 post srednjih škola.

- Činjenica je da nastave nema gotovo ni u jednoj srednjoj školi, a ako je i ima, to je krnja nastava. Zaključujem da je štajk u potpunosti uspješan - ocijenio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Štrajk u biblioteki

Prema riječima Vilima Ribića, dvije trećine zaposlenika Nacionalne i sveučilišne biblioteke jučer je napustilo radna mjesta, a neki instituti, poput Hrvatskog instituta za jezik, zatvorili su vrata. U zagrebačkoj Tehničkoj školi “Ruđer Bošković” od 57 profesora štrajkalo je njih sedam, no oko 50 posto učenika nije se pojavilo na nastavi. Ravnateljica Đurđica Futar zato je izjavila kako su učenici očito ozbiljno shvatili izjavu ministra da neće dobiti neopravdane sate.

- Pozivam učenike da ozbiljno shvate dolazak na nastavu od ponedjeljka. Učenici koji ne dođu na nastavu od početka tjedna najvjerojatnije će dobiti neopravdane - rekla je Fuštar.

Druga ponuda?

Zabrinut činjenicom da se velik broj učenika jučer nije pojavio na nastavi, ministar obrazovanja izjavio je kako je stav Ministarstva jasan - djeca moraju biti u školi - te korigirao svoju izjavu od dana uoči štrajka prema kojoj djeca neće dobiti neopravdane sate zbog štrajka.

- Ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani sat. To što sindikati pozivaju da djeca ne dođu na nastavu nije primjereno - rekao je Vedran Mornar. Tri ujedinjena i jedan samostalni sindikat u obrazovanju traže četiri posto veće plaće za sve u sustavu obrazovanja i znanosti i spremni su, kažu, štrajkati do ispunjenja zahtjeva koji bi im donio prosječnu povišicu od 250 kuna. Na upit bi li pristali na neku drugu ponudu, u sindikatima kažu da bi ih zadovoljila jedino konkretna pismena ponuda i obveza.

Pozivajući se na izjave iz Vlade, koja ne želi pristati na obvezu novih izdataka netom prije nego što postaju tehničkom vladom, Vilim Ribić ustvrdio je da Vlada ni u tome nije u pravu. Po njemu, tehnička vlada može potpisivati financijske ugovore ako time sprječava znatne materijalne troškove. Trošak dana štrajka je 43 milijuna kuna.

- Sve to bismo mogli riješiti ako imaju volje - zaključio je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:29