NOVI KRITERIJI ZA UPIS

MORNAR VRAĆA PRIJAMNE ISPITE 'Tu će mogućnost moći iskoristiti neke srednje škole'

 Igor Sambolec / CROPIX

Vraćaju se prijamni ispiti za upise u srednje škole! Doduše, tu će mogućnost moći iskoristiti samo one ustanove koje za to dobiju suglasnost Ministarstva obrazovanja i koje dobro obrazlože potrebu takvog postupka. To stoji u Nacrtu prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za upis kandidata u I. razred srednje škole, koji se upravo nalazi u javnoj raspravi, i to do 14. ožujka, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdio je to ministar Vedran Mornar za HRT .

- Mijenjat će se kriteriji za upis u srednje škole. U ograničenom broju slučajeva uvest će se prijamni ispiti, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Dodao je kako će se prijamni ispiti dopustiti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. gimnaziji u Zagrebu.

Mornar je dodao kako će se srednje škole moći same zaštititi od 'neznalica' - imat će mogućnost autonomno odlučiti o tome koliki će im biti bodovni prag za upis. Najavio će da će se jače vrednovati i rezultati s natjecanja.

Što se tiče gradiva, ministar je rekao kako se i dalje 'uči napamet', kako treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema 'problemskom učenju' i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

- Bolonja je dobra stvar, ali je loše provedena, kazao je Mornar.

- Studij treba skratiti, kako bi što više djece završilo tri godine fakulteta, a da oni kvalitetniji, njih oko 50 posto - idu dalje. U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo. Studij ne smije biti socijalno utočište, naglasio je.

Zasad nije jasno koja će se točno znanja vrednovati na prijemnima, kao ni to tko će ih sastavljati, sama škola ili će biti unificirani na razini države.

O tome Sabina Glasovac, pomoćnica ministra obrazovanja, kaže:

– Moramo pričekati završetak javne rasprave i vidjeti hoće li prijedlog proći, a onda rješavati provedbeni dio. Kada budemo imali službenu verziju pravilnika, odlučit ćemo hoće li testove raditi škole ili će oni biti unificirani. Svakako, provjeravat će se znanja iz općeobrazovnih predmeta posebno važna za program koji učenik upisuje, neće to biti nekakvi testovi opće kulture ili inteligencije. Na taj način, šansu će dobiti i oni koji možda, zbog jedne četvorke, nisu mogli do željenog programa.

- Tako se otvara mogućnost da oni koji su zaista dobri sada ravnopravno konkuriraju za upis unatoč jednoj slabijoj ocjeni – navodi Glasovac.

Treba naglasiti da rezultati prijemnog nose najviše pet bodova i mogu biti jezičac na vagi, a nikako presudni za upis. Oni ulaze u “obračun” kao dodatni elementi vrednovanja, a glavni i dalje, kao i prethodnih godina, ostaju ocjene od 5. do 8. razreda osnovne škole. Oni će nositi najviše 20 bodova. Osim toga, za upise u gimnazije i četverogodišnje strukovne škole vrednovat će se još i zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda iz hrvatskog, matematike i prvog stranog jezika te još triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja. Tako će se moći prikupiti najviše 80 bodova, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:08