PREGOVORI U ESPLANADI

MOST BI NEUTRALNOG PREMIJERA, ŽELI SVE ODGOVORE ZA 7 DANA HDZ i osobito SDP vrlo skeptični, Petrov: Ako svi odbiju, idemo na nove izbore

 Damjan Tadić / CROPIX

Most je predložio da se dogovorom sve tri strane izabere tko će biti novi premijer. Istovremeno predlažu da član jedne velike koalicije bude potpredsjednik Vlade, a član druge predsjednik Sabora. Most bi u tom slučaju dao drugog potpredsjednika Vlade. To bi trajalo dvije godine. Nakon toga bi velike koalicije zarotirale pozicije u Vladi i Saboru.

Također, Petrov predlaže da Most kontrolira šestinu ministarstava, a HDZ i SDP sa partnerima po trećinu svaki. Dao je rok od sedam dana u kojem od obje velike koalicije traži da se očituju o tome prihvaćaju li takve uvjete. Iz Domoljubne koalicije potvrđeno je kako će u tom razdoblju poslati Mostu tražene odgovore, dok je Milanović u ime 'Hrvatska raste' utvrdio kako takva odluka prelazi njegove ovlasti i da ne može jamčiti kako će odgovore dati u traženom roku.

- Ako i jedni i drugi odbiju naš prijedlog, idemo na nove izbore. Ako samo jedni prihvate, nastavit ćemo pregovore s tom stranom, ali neće zatvoriti vrata niti onoj drugoj, rekao je Božo Petrov nakon sastanka. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------

SASTANAK UŽIVO:

13:11 - Na kraju je Petrov zaključio: - Mi smo voljni čuti uvjete kako bi pronašli način za konsenzus. Voljeli bi dobiti sve vaše uvjete i prijedloge s obje strane. Molio bih ako je to moguće u narednih tjedan dana. Ostavit ćemo otvorenu mogućnost za sastanak. Ali više od tjedan dana za definiranje načina kako bismo trebali funkcionirati je previše.

-----------------------

13:10 - To je floskula. Kad spominjemo pravomoćno presuđene... nemojmo ulaziti u tu temu, jer bismo otvorili Pandorinu kutiju. Predlažem Petrovu da zaključi sastanak - kazao je Karamarko.

-----------------------

13:08 - Zoran Milanović na kraju je kazao kako je zaboravio iznijeti jednu bitnu stvar:

- Mi ne želimo i nećemo ići u koaliciju ni s kim tko u svojim redovima ima nekog tko je optužen ili pred optužnicom. Neka ih pozovu da odstupe i neka se od njih izričito ograde. U našim redovima toga nema. To je za nas minimum minimuma da bismo zadržali svoju vjerodostojnost i reputaciju. Možda vam to pomogne da se opredijelite za neku od strana. Ja znam da ovime neka vrata zatvaram, ali to je za nas svjetonazorsko pitanje.

-----------------------

13:05 - Petrov je kazao kako zna da postoje razlike, 'koje su možda velike, ali nisu nepremostive'.

- Odgovore koalicija ćemo dati javno na internet tako da se vidi da je postojao plod našeg rada u zadnja tri tjedna. Mi nećemo odugovlačiti i rastezati. Oko svega se može dogovoriti ukoliko postoji volja - kazao je predstavnik Mosta.

Boris Miletić kazao je kako je koalicija Hrvatska raste podržala kandidata Mosta što nije urodilo plodom.

- Da je do toga došlo, Sabor bi se konstituirao i počeli bi raditi. No ako se to nije moglo dogoditi, kako bi mogli izabrati mandatara Vlade? Ukoliko se pokušava spojiti nespojivo držim da je svaki izgubljeni dan previše. Jasno se vidjelo tada tko je za dogovor, no do toga nije došlo. Ukoliko vi ne možete donijeti odluku, onda bi bio red to priopćiti i nama i javnosti - kazao je Miletić.

-----------------------

13:01 - Silvano Hrelja (Hrvatska raste) je pitao Petrova je li vizualizirao kako bi njihov prijedlog izgledao.

- Vi ćete prijeći Most, ali ćete pasti na ćupriji - kazao je Hrelja. Upozorio je da bi njihov prijedlog Hrvatsku doveo u blokadu. - Možete me slobodno pozvati na razgovor da mi objasnite kako će ovo funkcionirati - kazao je.

Darinko Kosor (Domoljubna koalicija) kazao je kako će oni dati i odgovor i prijedloge. - I kada se očitujemo kao koalicija, nadamo se da onda vi nećete odugovlačiti - kazao je Mostu.

-----------------------

12.53 - Petrov je inzistirao da se Milanović i Karamarko izjasne o roku kada će im dati odgovor na prijedloge.

- Nama je drago da su mediji počeli govoriti koliko je bitan dogovor i da smo pokazali kako nije istina da mi otežemo. I to mislim da će sada podržati i javnost. No ne vidim razlog zbog čega bi trebali idućih mjesec dana raspravljati o ovoj točki o kojoj smo dosad govorili. Možda Most sada postavlja presing, no prihvaćamo odgovornost i moramo se brže dogovoriti.

-----------------------

12.50 - Karamarko nije htio previše razglabati o ustavu i konstituiranju Sabora: - Treba što prije početi raditi na reformama. Hrvatski narod i pojedinac koji želi dobro živjeti je jedina svetinja.

Podolnjak je upitao Milanovića: - Niste odgovorili na pitanje - tko će donijeti proračun?

Milanović: - U slučaju da se ne usvoji proračun, predsjednica može raspustiti Sabor samo nakon dogovora s klubovima zastupnika i uz supotpis premijera.

-----------------------

12.49 - Milanović je zatražio da se konstituira Sabor 'barem na pet minuta': - U ovoj pat poziciji država može živjeti. Ali, nemojte se igrati s Ustavom. Jedino Sabor može raspustiti samo sam sebe. Eto, konstituirajmo se, pa se raspustimo nakon pet minuta i idemo na nove izbore.

Podoljnjak je uzvratio šefu SDP-a:

- Postoje različite činjenice što se može dogoditi u pojedinoj situaciji. Može li Sabor može biti raspušten ako nije konstituiran? Tko će donijeti proračun? To ne može Vlada. Konačni arbitar je Ustavni sud u kojem baš danas većini sudaca istječe mandat. Mi moramo u šest mjeseci riješiti sva ustavna pitanja i izabrati suce dvotrećinskom većinom. Mi moramo postaviti rok. Neka se Ustavni sud očituje spram svih spornih pitanja i onda svi poštujmo to što će Ustavni sud izreći u svom izvješću.

Milanović uzvraća:

- Ne. Odgovornost je na vama. I na nama, ali mi smo spremni preuzeti odgovornost. Nemojmo se skrivati kao djeca iza Ustavnog suda. Mi u pet godina nismo ni jednog suca izabrali 2/3 većinom, jer nitko ne može dobiti tu većinu. I to su činjenice. Napravili smo grešku kad smo podigli prag da se suce bira 2/3 većinom. Danas im ističe mandat. Za pola godine nema kvoruma i sud ne može djelovati. To su teme koje nas čekaju. Jeste li spremni u tome sudjelovati? Postoji sud za ljudska prava i tamo se može svatko obratiti. Ništa se neće promijeniti.

-----------------------

12.33 - Božo Petrov odgovorio je Vesni Pusić: - To bi trebao biti konsenzus sve tri strane. Ona osoba oko koje bi se mi zajednički dogovorili, a to može biti i Milanović i Karamarko, može biti osoba iz neke političke stranke. Ali, normalno da bi svi lakše prihvatili neku nestranačku osobu. Meni je samo bitno da se sve strane usuglase oko tog prijedloga, a onda bi raspravljali o osobi.

- Premijerska pozicija nije fotelja, slažem se, to je ogromna odgovornost. Postoji nekoliko problema. Može se na različite načine tumačiti ovo što se događa. Ovaa politička zavrzlama mogla bi dovesti do krizne situacije. Zato se pokušavamo dogovoriti za zajednički rok. Predsjednica može raspustiti Sabor, onda smo u problemu, ako to nije istina i ako će se dignuti ustavna tužba i formirati tehnička vlada, onda tek nastaje problem iz kojeg se moramo izvući. Mi moramo postaviti rok. Htjeli bi zaista postići dogovor. Zašto ne želimo predložiti mandatara? Zato što poštujemo broj zastupnika koje su dobile i jedna i druga velika koalicija. Mi hoćemo jednu šestinu ministarstava. Ne želimo tražiti nešto što nam ne pripada.

-----------------------

12.30 - U razgovor se uključila i Vesna Pusić: - Gospodine Petrov, a tko bi bio nestranački kandidat? Što da mi pitamo naše članove? Jeste li vi za nekog drugog premijera? Koga?

-----------------------

12.28 - Božo Petrov:

- Nakon ovih pregovora, ostaje cijeli niz pitanja na koji se treba usuglasiti. Molio bih vas da do kraja tjedna date odgovore barem na ovaj prvi prijedlog, možemo krajem tjedna napraviti sastanak ili komunicirati na drugi način. Bez odgovora na prvi prijedlog, mi smo u pat poziciji. Ukoliko je potrebno napraviti par sastanaka prije konačne odluke, tijekom tjedna, mi ćemo to rado učiniti.

Zoran Milanović: - Mjesec dana je prošlo, imamo gospodarski rast. Nije tako crno, nije ratno stanje. Ne usudim se reći da smo bolji nego prije četiri godine da ne bi ispalo prepucavanje... Vrijeme je važno, ali nije presudno. Ne mogu prihvatiti da pristajemo na neki rok.

Tomislav Karamarko: - Trebamo brzo odlučivati. Nemojmo raditi reality show. Idemo ovo riješiti i uspostaviti vladu. Mi ćemo odgovoriti kroz koji dan.

-----------------------

12.27 - Petrov nastavlja u pomirljivom tonu:

- Drago mi je da danas nema teških riječi i da ovdje sjedimo. Mi smo otpočetka bili za medije. Ja ne bih volio dizati tenzije niti prebacivati lopticu kako mediji tumače. Mi imamo manje od 10 posto saborskih zastupnika. Volio bih da svi zajedno ponesemo odgovornost. I mislim da ovo je kritični trenutak za Hrvatsku. dobili ste dokumentaciju, volio bih da uzmete određeno vrijeme i da se usuglasite s vašim partnerima i strankom. Možemo dati dva do tri dana za usuglašavanje. Zamolio bih vas da kažete koliko vam je potrebno da mogu dati odgovor na naše prijedloge.

-----------------------

12.26 - Tomislav Karamarko složio se Milanovićem da je MOST-ov prijedlog skoro nemoguć za realizaciju: - Vi tražite da neuspješna vlada sjedi za istim stolom s nama i da amnestiramo njihov neuspješan posao... Ja dalje ne bih o tome. Mi ostajemo otvoreni, neću reći ni DA niti NE. Ja isto slušam. Ništa nije toliko važno nego da se izvučemo iz ovog gliba. Ni Milanović, ni ja ni vi.

Božo Petrov je nastavio:

- Mi ne moramo ovo definirati kao uvjet. Vrlo je teško očekivati da će se i jedna i druga koalicija složiti oko nekog stranačkog kandidata, premda smo mi spremni i njega podržati. Mi ne stavljamo nikakav ultimatum oko nestranačke osobe. To smo predložili jer bi to bilo najelegantnije rješenje.

-----------------------

12.18 - Red je došao na Zorana Milanovića:

- Ovo ste nam trebali reći prvog dana. Da neki neovisni stranački kandidat može voditi Vladu neke države... Teško. Dosad sam vidio dvije takve vlade, i talijansku i grčku - obje su propale. Ja kao neformalni lider jedne koalicije s ovakvim prijedlogom moram sazvati stranačku konvenciju. Naši ljudi to ne vide tako. Vlada je političko tijelo koje treba imati parlamentarnu podršku. Vi morate odlučiti. Ovo sada prelazi granice mojih ovlasti. Sabor se nije konstituirao, to je također vaša odgovornost. Ja i dalje slušam...

-----------------------

12.15 - Petrov je objasnio što je mislio:

- Mi ne tražimo ništa do obećanje da će se ono što smo dogovorili izvršiti u iduće četiri godine. Ali, ako bismo dalje raščlanjivali, nakon konsenzusa vezanog uz nestranačkog premijera, njegov zamjenik bi bio polovicu mandata iz jedne koalicije, a druga strana bi imala predsjednika Sabora. Nakon polovice mandata, ljudi iz velikih stranaka bi se zamijenili na tim mjestima. Most traži samo mjesto drugog potpredsjednika vlade kako bismo mogli provoditi reforme.

-----------------------

12:10 - Tomislav Karamarko je replicirao:

- Hvala na susretu, mislim da je bilo vremena za ovakve susrete. Moramo razgovarati kako da izađemo iz ove krize. Naši građani ovo smatraju trakavicom. Kao relativni pobjednici mi smo smatrali da imamo pravo na mandatara. Spominjete reforme, mi ih pripremamo već tri godine. Stoga se ne slažem s Podolnjakom koji kaže da ništa nisu nalazili kod nas. Mi svi moramo biti suodgovorni. Možemo o svemu razgovarati. Smatram da vaš prijedlog nije pravedan, no možemo o njemu razgovarati. Očekujem da nam kažete kako vi to vidite. Ne znam kako bi izgledala ta kombinacija, morate nam dobro to objasniti. Ostajemo otvoreni za sve, ali dat ćete nam vremena da raspravim sve sa svojom strankom.

-----------------------

12:05 - Božo Petrov je na početku sastanka rekao:

- Nama je čast zbog ovakvog dogtovora i vrijeme je da se napravi ovakav politički korak i pomak s vaše strane i mi to cijenimo. Hvala vam. Mi smo odlučili dati prijedlog i ako bi se on usvojio, onda bi taj prijedlog značio novu budućnost Hrvatske. Mogućnost da se dogode promjene koje su zaista potrebne Hrvatskoj. Da opozicije neće biti nije istina, jer uvijek postoji mogućnost da se iznesu primjedbe.

Bilo je različitih komentara u medijima, mi smo htjeli sjesti zajedno da kažemo svoj stav. Mi predlažemo konsenzus tri strane i da to bude nestranački kandidat od strana koje danas sjede zajedno. Kandidat bi se trebao usuglasit od sve tri strane, a onda bi se trebali usuglasiti oko predstavnika sabora i ministarstava i drugih resora. no najvažniji je ovaj prvi korak. Treba se podrediti tom cilju. Molio bih vas da se izjasnite ili obratiti ukoliko imate nešto za reći.

----------------------------------------------------------

UOČI SASTANKA:

Često spominjani konsenzus dvaju velikih koalicija postignut je, barem što se tiče stavova o Mostu. Kada govore o Mostu i pregovorima koje su protekla dva tjedna imali s njima, osnovne su postavke iste, neovisno o tome jesu li iz HDZ-a ili SDP-a.

- Ako je koalicija u kojoj bi sudjelovali HDZ, SDP i Most tako dobra, i ako vi u Mostu vjerujete da ju je jednostavno formirati na državnoj razini, zašto onda niste u Metkoviću oformili vlast zajedno sa Stipom Gabrićem Jambom i Lukom Bebićem? Ako inzistirate na principu zajedničke vlasti na državnoj razini, zašto taj model niste proveli u svojoj sredini, u Metkoviću koji je puno manja sredina i ima neusporedivo jednostavnije mehanizme upravljanja i odlučivanja - pitao je jedan od vodećih HDZ-ovaca čelnika Mosta Stipu Petrova na jednom od posljednjih pregovora.

Petrov, kaže nam, na to nije imao nikakav odgovor.

Mučna situacija

U otvorenim razgovorima “off the record” u oba velika politička bloka bez ustezanja otvaraju dušu i ističu da im je mučno od situacije u kojoj su se našli.

- Zamislite, oni iz Mosta šalju nam tablice sa svojim navodno reformskim idejama o kojima bismo se mi morali očitovati u predviđenim rubrikama. A znamo da su zvali u Institut ‘Ruđer Bošković’ i tražili da im u dva dana kažu što misle da je najbitnije napraviti u znanosti - ogorčen je jedan od vodećih ljudi iz HDZ-a.

Ne znaju što hoće

- Ovo je ponižavajuće. Ljudi koji nemaju nikakvo iskustvo i znanje sada sebi uzimaju za pravo da gledaju naše odgovore i onda će oni prosuđivati tko je bolje svladao. Uzmimo, primjerice, pravosuđe. S kojim kompetencijama i po kojim će kriterijima prosuditi jesu li bolji Orsat Miljenić ili Dražen Bošnjaković? Obojica su pedeset koplja ispred njih - ogorčen je sugovornik iz SDP-a.

- Ni sami ne znaju što bi htjeli. Nama bi dali zadatke i reforme koje bi provodili, a oni bi uzeli komotnu poziciju u Saboru i bez ikakve odgovornosti rušili naše prijedloge i napore - kaže sugovornik iz HDZ-a. Ipak, kako ne bi ugrozili poziciju u pregovorima, ni jedni ni drugi ništa od navedenog ne žele reći javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:08