SPAJANJE HRVATSKE

‘Most će nas spasiti, mislili smo da to nećemo dočekati! Ali malo smo tužni što odlaze Kinezi...‘

Postavlja se zadnji čelični segment na Pelješkom mostu, stanovnici su uzbuđeni, a prvi automobili trebali bi proći na proljeće 2022.
Pelješki most
 Tonci Plazibat/Cropix

Hvala Bogu, i to smo dočekali. Pelješki most je sagrađen. Pa kad smo čekali tolike godine, možemo još koji mjesec da se otvori za promet. Izdržat ćemo ove gužve i jade na granicama u Kleku i Bistrini - tako su govorili Neretvani i Pelješčani s kojima smo jučer razgovarali uoči velikog događaja, postavljanja zadnjeg čeličnog segmenta na mostu čime se službeno završava rasponska konstrukcija mosta i spaja hrvatski sjever i jug.

image
Pelješki most
Tonci Plazibat/Cropix

Tek osamnaest metara ili pučki rečeno osamnaest koraka dijeli dvije obale u Komarnoj i Brijesti. Trapez kojim će se popuniti ta zadnja "rupa" spremno čeka da se podigne u svoje ležište. Sajle na dizalicama već su zakačene, vitla su napeta, samo čekaju srijedu večer pa da 250 tona težak čelični komad, zadnji u nizu, ugrade u tijelo mosta. Greške ne smije biti.

Iznenađeni brzinom

Nestrpljivi su Kinezi, a nestrpljivi su i Pelješčani i Neretvani pred kojima su dani za pamćenje. Kinezi će spajanje mosta proslaviti svojim tradicionalnim vatrometom za sreću svih: i radnika koji su gradili i putnika koji će se mostom prolaziti, a domaći će slavlje pripremiti kada prva vozila prijeđu preko mosta. - Sretan sam zbog Pelješkog mosta, koji će preporoditi Ston i Pelješac - reći će Stonjanin Joso Stepić, i sam iznenađen brzinom kojom je most sagrađen.

image
Joso Stepić, stanovnik Stona
Tonci Plazibat/Cropix

- Ma znao sam da će se sagraditi, ali ne u ovako kratkom roku - kaže Joso, koji je posebno sretan jer više neće biti gužve na granicama. I sam se bavim uzgojem pilića i znam koliko je problem na granici za prijevoz živih životinja, koje smo morali voziti na trajekt u Trpanj. To je čisto gubljenje vremena i novca - ističe Joso koji jedva čeka proći Pelješkim mostom. U Komarni i Brijesti pomalo su i sjetni jer im odlaze susjedi Kinezi s kojima su se srodili u ove tri godine.

- Neće se oni sigurno tu naseliti, a da su dobri susjedi, jesu. Prije korone su izlazili i dolazili ovdje kod mene. Voljeli su probati naše pelješko vino - kaže nam Jocko Božović iz Brijeste koji živi nedaleko od gradilišta mosta. Za koji mjesec višesatne kilometarske kolone na četiri granične kontrole bit će tek dio neugodne prošlosti. Nema više kontrola na četiri granična prijelaza. - Most je veliki dobitak za Pelješac. Mislili smo da nećemo dočekati, ali jesmo. Pa zamislite koliko se puta otvaralo i zatvaralo to gradilište. Poći ćemo svakako kada se bude postavljao zadnji segment - kazat će Ante Begović i Mato Poljanić.

image
Dolores Janeš, školjkarica iz Brijeste
Tonci Plazibat/Cropix

Pao kamen sa srca

- Jaki su udari vjetra, ali nadam se da su projektanti to predvidjeli - ističu. Ovdašnjim stanovnicima pao je veliki kamen sa srca jer radovi su se na mostu dva puta otvarali, onda je Milanovićeva Vlada pompozno odustala od mosta. Crv sumnje je uvijek bio među ljudima da će nešto poći po krivu i da će projekt mosta propasti.

- Moj otac je bio živ kad se most počeo raditi 2007. godine i uvijek je govorio "ja to neću dočekati" i nije dočekao, umro je prije četiri godine - kaže Jocko Božović.

image
Jocko Božović iz Brijeste
Tonci Plazibat/Cropix

Posebno su Pelješkim mostom zadovoljni pelješki školjkari koji su imali grdne probleme kod provoza školjaka preko Kleka i Bistrine. Kako su se školjke tretirale kao žive životinje, morali su ih transportirati trajektom Trpanj-Ploče, što im je bilo neisplativo i komplicirano. Ivan Prlaguzić iz Brijeste svoje školjke proda na licu mjesta, ali most i bolja povezanost poboljšat će mu prodaju. Pelješki most dat će novi zamah gospodarskom razvitku doline Neretve i Pelješca.

- Gradnjom mosta Neretvani će prodisati punim plućima i doslovno početi živjeti turizam. Nismo ni svjesni koje mogućnosti dobivamo u budućnosti s mostom - kaže neretvanski ugostitelj Pavo Jerković. A Pelješčane je dodatno obradovao i ministar prometa Oleg Butković kada je javno obznanio da neće biti naplate mostarine. Preko Pelješkog mosta svi će se voziti besplatno, i domaći i stranci, a novac za održavanje mosta osigurat će Republika Hrvatska. Prvi automobili preko Pelješkog mosta trebali bi proći na proljeće iduće godine.

image
Pelješki most
Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:36