SABOR

Most će podržati Ostojića za šefa Odbora

 Damjan Tadić/EPH

- Klub zastupnika Mosta ovoga će tjedna imati sastanak na kojemu će se raspraviti pitanje predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nastojat ćemo usuglasiti zajedničko stajalište pri glasanju za prijedlog da Ranko Ostojić bude predsjednik toga Odbora - rekao je predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Ivan Kovačić.

Nije rekao kakav će stav zauzeti, a na pitanje kakvo je raspoloženje u njihovu klubu odgovorio je “polovično”.

Nesporazum na Odboru

Naime, nakon što je prošloga tjedna većina u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove odbila SDP-ov prijedlog da se za šefa Odbora u čijem je djelokrugu parlamentarni nadzor nad radom tajnih službi iimenuje bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, SDP je iskoristio poslovničku mogućnost i zatražio da se o prijedlogu izjasni sjednica Sabora. Zakon o sigurnosnim službama kaže da se šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bira iz redova najveće oporbene stranke, a dosad je bila praksa da saborska većina ne dovodi u pitanje kandidata opozicije. U Ostojićevu je slučaju, međutim, učinjena iznimka od toga pravila, što je u SDP-u doživljeno kao pokušaj HDZ-a da kadrovira u njihovoj stranci, pa su odlučili da o njihovu prijedlogu glasaju svi zastupnici.

Kako saborska većina ovisi o glasovima Mosta, presudno će biti kako će oni odlučiti. Činjenica da su dva zastupnika Mosta koji su članovi Odbora za izbor i imenovanja na sjednici glasala protiv Ostojića ne znači da će takav stav zauzeti i na sjednici. Jedan od njih, Ivica Mišić, jučer nam je rekao kako on osobno smatra da treba dati podršku onome kandidatu kojega je predložila najveća oporbena stranka.

Drugi član Mosta koji nije želio da ga citiramo tvrdi da su Mišić i Ružica Vukovac na Odboru glasali protiv Ostojića samo zato što su pogrešno mislili da su klubovi HDZ-a i Mosta postigli takav dogovor.

Svatko prema savjesti

Juro Martinović pak kaže kako nema potrebe da se njihov klub ponovo sastaje i raspravlja o podršci Ostojiću jer su to već raspravili i zauzeli stav da će svatko glasati po svojoj savjesti. - Osobno smatram da oporbi treba pripasti ono što im zakon propisuje i da treba podržati kandidata kojega su predložili - kaže Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:37