COVID REFERENDUM

Most će u srijedu znati je li uspio prikupiti potpise: ‘SDP nam je pripomogao‘

U srijedu su tvrdili da imaju samo 300.000 potpisa, a za referendum je potrebno 368.446

Prikupljanje potpisa za referendum protiv covid potvrda

 Tomislav Kristo/Cropix

Prva procjena o (ne) uspjehu Mostova referenduma protiv "stožerokracije", kako su nazvali svrhu referendumske inicijative, trebala bi se dobiti u srijedu. Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja kaže da će dotad dobiti podatke o odazivu sa svih mjesta, a u odnosu na posljednja dva dana prikupljanja potpisa, petak i subotu, tvrdi da je odaziv bio odličan. Preduvjet za raspisivanje referenduma je prikupljanje potpisa deset posto ukupnoga broja birača, što iznosi 368.446 potpisa. Sredinom tjedna u Mostu su imali procjenu kako je prikupljeno oko 300.000 potpisa te su građanima slali poruke da je svaki potpis važan kako bi se srušila "stožerokracija". Ne bi li potaknuli građane na što veći odaziv, najviđeniji članovi i zastupnici Mosta u petak i subotu i sami su stali za štandove.

Parazitiranje na bolesti

- Bitno je da ova posljednja tri dana imamo pozitivan trend, a prije srijede nećemo znati gdje smo i što smo - kaže Grmoja. Navodi i kako im nije naškodio posljednji dan zasjedanja Sabora prije stanke kada je izbio sukob s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom jer ih je prozvao da parazitiraju na bolesti i smrti od korone, na što su svi mostovci burno reagirali, a Nino Raspudić je čak došao do Grbina i ostavio dojam da želi fizički sukob.

- To je pokazalo koliko ljudi vjeruju političarima i medijima koji nas gaze preko mjere. Iako sam isprva bio jako razočaran jer sam s oporbom dogovorio podršku, to je dobro ispalo. Nisam očekivao da će nas SDP napasti, što se i čulo jer su bili upaljeni mikrofoni. Na kraju je ispalo da nam je to pomoglo - rekao je Grmoja. Dodaje kako nije preneseno što je tijekom bure u Saboru rekla Marija Selak Raspudić.

- Ona je kazala kako je sve to organizirano. Grbin ne improvizira, on nije taj tip, nego unaprijed ima sve napisano. U SDP-u su se prepali da ćemo pokupiti birače koji su skloni Milanoviću pa su, umjesto da napadaju HDZ, rekli da mi idemo u ekstrem. Zapravo su pripomogli referendumu - smatra Grmoja.

Rok za prikupljanje potpisa istekao je u subotu u ponoć, a dotad su biti aktivni i štandovi za prikupljanje potpisa. Grmoja kaže da će Most sam prebrojati, ali i provjeriti valjanost potpisa.

- Imamo softver koji detektira čitkost podataka i znat ćemo može li se što pročitati ili ne, a također ćemo evidentirati dvostruke potpise. Kad sve odradimo, predat ćemo potpise Državnom izbornom povjerenstvu i očekujemo da u istom vremenu koje je nama trebalo i oni odrade provjeru potpisa - izjavio je Grmoja. Budući da ulazimo u blagdansko vrijeme, Grmoja očekuje da će Most potpise predati DIP-u odmah nakon Tri kralja.

Sumnje u manipulacije

Budući da prema Zakonu o referendumu nema roka u kojem se trebaju predati prikupljeni potpisi, Most ih teoretski može predati i u travnju. Ovakva zakonska manjkavost uvijek otvara sumnje u manipulaciju i prikupljanje potpisa izvan vremenskog okvira od dva tjedna koji je određen zakonom. Na referendumu su postavljena dva pitanja. Jedno se odnosi na izmjenu Ustava kako bi se u njegovu članku, koji predviđa okolnosti zbog kojih se odlukom dvije trećine zastupnika u Saboru mogu suspendirati određena prava i slobode, izričito navelo da je to pandemija. Drugo pitanje se odnosi na izmjenu zakona i ukinulo bi Nacionalni stožer civilne zaštite kao tijelo koje odlučuje o mjerama za suzbijanje pandemije. Krajnji je cilj Mosta da se zakonskim izmjenama zapravo ukine upotreba covid-potvrda preko kojih se građane motivira na cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 09:25