ANKETA PROMOCIJE PLUS - 4. JEDINICA

Most danas u Slavoniji podržava manje ljudi nego Živi zid

U slučaju prijevremenih izbora najveća bi apstinencija bila među biračima HDZ-a - njih čak 56,7 posto izjasnilo se da ne bi izašli na birališta, dok su najveći interes pokazali birači SDP-a, njih čak 96,5 posto ponovno bi izašlo na birališta
 EPH

Prije sedam mjeseci HDZ-ova Domoljubna koalicija je u Slavoniji, odnosno 4. izbornoj jedinici osvojila šest mandata, a da su izbori danas, prijetilo bi im da padnu na pet mandata, koliko bi osvojio i SDP. Ali se zato gotovo prepolovio rejting Mosta koji, iako i dalje osvaja jedan mandat, ima potporu svega 5,6 posto ispitanika, manje od Živog zida.

Pokazalo je to istraživanje koje je Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL u 4. izbornoj jednici na ukupno 700 ispitanika 16. i 17. svibnja.

Iako vladajuću koaliciju obilježavaju stalni sukobi, a bolje nije ni u HDZ-u, čiji se predsjednik Tomislav Karamarko našao pod istragom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zbog ugovora koji je tvrtka njegove supruge imala s lobistom MOL-a, u Slavoniji im rejting nije ozbiljnije narušen, barem kad je riječ o broju mandata. Istraživanje je pokazalo da bi za HDZ glasalo 27,6 posto birača 4. izborne jedinice koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, a za SDP njih 25,1 posto.

Preferencije izbornih lista - IV. izborna jedinica <br>Kad bi se izbori održali naredni vikend za koju biste od sljedećih lista glasali?

Prema najnovijem istraživanju, HDZ samostalno osvaja sigurnih 5 mandata, dok im je jedan granični. Tog jednog mogao bi im uzeti HDSSB. Glavaševa stranka kojoj je 4. jedinica izborna baza morat će se u slučaju prijevremenih izbora jako potruditi ako ne žele pasti na samo jedan mandat. Na prošlim su izborima osvojili dva mandata, što je veliki pad u odnosu na 2011., kada su u toj jedinici dobili dvostruko više mandata. Sada im je potpora među biračima dodatno pala i za njih bi glasalo 8,8 posto ispitanika, što je za dva posto manje nego na lanjskim izborima.

Za vrat im puše Živi zid koji prije sedam mjeseci u ovoj izbornoj jedinici nije uspio prijeći izborni prag, a sada su na 8,4 posto, što je gotovo dvostruko više od vladajućeg Mosta. Birači su, ako je suditi po onima iz 4. izborne jedinice, najviše nezadovoljni upravo onim što je u Vladi pokazala ekipa Bože Petrova. Premda istraživanje pokazuje da bi u tom dijelu Slavonije ponovno osvojili jedan mandat, podrška među biračima značajno im je pala - za njih bi glasalo 5,1 posto ispitanika, a prije sedam mjeseci osvojli su 10,7 posto glasova.

Unatoč lošem rezultatu rada Vlade, oprobeni SDP na tome nije profitirao - ponovno bi osvojili pet mandata kao i prije sedam mjeseci, no treba reći da su tih pet mandata osvojili u koaliciji s HNS-om, HSU-om i Laburistima. Nitko drugi od političkih stranaka u toj izbornoj jedinici ne bi prešao izborni prag, no najbliže mu je HNS za koji se izjasnilo 3,5 posto ispitanika.

3.2. Raspodjela mandata u izbornoj jedinici

Puno zanimljiviji od samog broja mandata, koji se ne bi značajnije promijenio u odnosu na sadašnji omjer snaga u Saboru iz te izborne jedinice, stavovi su ispitanika o mogućnosti prijevremenih izbora. Njih čak 63,3 posto smatra da Hrvatska treba ići na nove izbore, što je gotovo trostruko više od onih koji im se protive (24,3%).

Kako su Slavonci raspodijelili mandate na izborima u studenom:

3.2. Raspodjela mandata u izbornoj jedinici

U slučaju prijevremenih izbora najveća bi apstinencija bila među biračima HDZ-a - njih čak 56,7 posto izjasnilo se da ne bi izašli na birališta, pa se može pretpostaviti da im se oni ili najviše protive ili su toliko razočarani svojom Vladom da bi apstinirali iz protesta. Samo trećina HDZ-ovih birača rekla je da bi izašla i na sljedeće izbore. S druge strane, čak 65,5 posto birača Mosta izašlo bi na takve izbore. Najveći interes u slučaju novih izbora pokazali bi birači SDP-a, njih čak 96,5 posto ponovno bi izašlo na birališta.

Od onih koji smatraju da bi se ova politička situacija najbolje mogla razriješiti novim izborima, njih gotovo polovica ili 45,1 posto drži da bi oni trebali biti čim prije. Oko trećine (28,4%) ih je da termin bude rujan ove godine.

Termin prijevremenih izbora<br> Pitanje: Kad bi trebali biti prijevremeni izbori?

Razlike između HDZ-a i SDP-a

Za HDZ i SDP u 4. izbornoj jedinici podjednako se izjašnjavaju i žene i muškarci. No, zato su itekako velike razlike među njihovim biračima kad je riječ o socio-demografskim obilježjima. HDZ-u su najskloniji oni niže obrazovne strukture - više od 50 posto ih nema završenu školu, a među visokoobrazovanima njihovih je birača 16,3 posto. S druge strane, SDP podržava 30,6 posto onih s višom školom ili fakultetom, a svega 17,4 posto potpore imaju među biračima bez škole.

Najveći broj birača HDZ-a u 4. izbornoj jednici dolazi iz malih mjesta - čak 42,8 posto onih koji bi glasali za HDZ je iz mjesta koja imaju do tisuću stanovnika. SDP, pak, najveću potporu ima u mjestima od 10 do 20 tisuća stanovnika. Ne čudi stoga što je najviše birača HDZ-a iz umirovljeničke populacije (37,9%).

Kome su se priklonili birači Mosta:

Dio Sinčiću, dio Milanoviću, a najmanje Vrdoljaku

Detalji istraživanja razotkrivaju i razočaranost birača Mosta. Od onih koji su im u 4. izbornoj jedinci dali glas prije sedam mjeseci, na novim izborima bi mogli računati da će ponovno za njih glasati tek 30,6 posto. Čak 16 posto birača Mosta okrenulo se Živom zidu, a 19,4 posto ih uopće ne bi izašlo na izbore. Nešto više od 11 posto birača Mosta "preorijentiralo" se na SDP, a 4,8 posto na HNS. Od onih koji su lani dali glas Mostu, za HDZ bi da su danas izbori glasalo svega 1,6 posto, što pokazuje da su birači Mosta više skloni lijevoj opciji. Od birača Domoljubne koalicije za HDZ bi u slučaju prijevremenih izbora glasalo njih 65,7 posto, a po 3 posto glasova otišlo bi HDSSB-u i HSP-u AS. Samo 1,4 posto birača koji su lani dali glas Mostu danas bi glasalo za HDZ.

Od birača HDSSB-a čiju su potporu izgubili od studenoga najviše je onih koji bi svoj glas umjesto Glavaševoj stranci danas dali SDP-u ili Živom zidu (po 6,8%).

Kako bi danas glasovali glasači Mosta iz studenog 2015. u IV. izbornoj jedinici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:12