VLADA USVOJILA PRIJEDLOG

MOST I HDZ POSTIGLI DOGOVOR Struja jeftinija, kruh, mlijeko i lijekovi po povlaštenoj stopi PDV-a od pet posto!

 CROPIX

NOVO 11:07 Javni dio sjednice Vlade je završio, a nakon zatvorenog dijela sjednice, ministar financija Zdravko Marić obratiti će se javnosti.

----------------------------------

10:49 - Prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kao i Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

----------------------------------

10:43 - Mislim da smo pokazali veliku razinu socijalne osjetljivosti i uvažavanja partnera - kazao je Plenković nakon što je Marić završio s izlaganjem. Paket zakonskih prijedloga je izglasan i Vlada je jednoglasno usvojila poreznu reformu.

----------------------------------

10:29 - Snižena stopa PDV će ići na struju, dječje sjedalice, stočnu hranu... Snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. To ide s 13 posto na 25. Učinak ovih promjena procjenjuje se na 373 mil. kuna - nadovezao se ministar financija Zdravko Marić te kazao da će opća stopa na 18 posto biti za turizam, dok za sve porezne obveznike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje ide na 12 posto.

Pri pojašnjavanju toga što sve zahvaća porezna reforma Marić je kazao kako će se porez na motorna vozila plaćati pri registraciji vozila, kao i da se porezna stopa na kupnju nekretnine spušta s 5 na 4 posto, ali ukida se olakšica za kupnju prve nekretnine te se uvodi jedinstveni porez na nekretnine.

- To će biti supstitut komunalne naknade, a računat će se po istom principu: po kvadraturi, uz krijterij procjene stanja nekretnine i dobi. Za veliku većinu građana neće doći do povećanja, samo za one koji imaju novije nekretnine i u boljem stanju - kazao je.

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa.

----------------------------------

10:16 - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade izjavio da je provedba porezne reforme jedan od bitnih i ključnih aspekata Vladinih reformskih napora, čiji su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje.

Radi se o velikom paketu od 15 zakona, istaknuo je Plenković na početku sjednice, te naveo da je riječ o zakonima kojima se uvode novine u sustavu poreza na dohodak, dobit, dodanu vrijednost i promet nekretnina, kao i sustav doprinosa, lokalnih poreza, trošarina, posebnog poreza na motorna vozila, fiskalizaciji u prometu gotovinom, poreznog savjetništva i upravnih pristojbi.

- Predloženim izmjenama, nitko ne gubi, a pada porezno opterećenje za građane. Uvažili smo sugestije socijalnih partnera i postigli dogovor s partnerima u vladi. U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i najnižu stopu na Kruh, mlijeko, ortopedska pomagala… - potvrdio je Plenković.

Mijenjat će se ili donijeti novi i zakoni o administrativnoj suradnji na području poreza, o Poreznoj i Carinskoj službi te Opći porezni zakon.

"Riječ o velikom, cjelovitom paketu porezne reforme, čiji su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokostručnih obrazovanih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju obrtništva i poduzetništva te poticaji poljoprivrednicima", istaknuo je premijer.

Naglasio je da su u provođenju ove porezne reforme u koju su svoje znanje utkali brojni stručnjaci u Hrvatskoj, uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, vodili računa i o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i o ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja, a to je deficit opće države u 2017. godini na razini 2 posto BDP-a.

----------------------------------

ZAGREB - U Banskim dvorima u četvrtak u 10 sati počinje sjednica Vlade, na čijem je dnevnom redu i paket izmjena poreznih zakona, a ministar financija Zdravko Marić novinarima je pri dolasku na Markov trg poručio da je sve u redu.

- Sve ćete čuti na sjednici, sve je u redu - rekao je kratko Marić novinarima.

Iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu.

Na sastanku užeg kabineta Vlade u srijedu, koji je trajao do 23 sata, postignut je dogovor oko zahtjeva Mosta da se PDV ne treba dizati za pojedine skupine proizvoda.

Dogovoreno je da će ostati 5 posto, kada su u pitanju osnovne namirnice (kruh, mlijeko, ortopedska pomagala...), a za posluživanje hrane i pića u turizmu ostaje na 13 posto, dok za ostale turističke usluge raste na 25 posto, javlja N1.

Most će poslati i amandman na plaće dužnosnika.

Petrov: Postigli smo dogovor!

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto.

"Nakon konstruktivnih razgovora koje smo zadnjih tjedana vodili s partnerima u Vladi postigli smo dogovor. Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije", rekao je Petrov novinarima uoči saborske sjednice.

Uspjeli su se, kaže, dogovoriti da cijene onih proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka, lijekova ne rastu i ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto.

"Isto tako skupina u turizmu, što se tiče hotela, pansiona, polupansiona također će ostati na stopi od 13 posto tako da bi se mogle nastaviti i investicije i zapošljavanje. Smatram da s dodatnim rasterećenjem na dobiti čime se dodatno pomoglo poduzetnicima i isto tako rasterećenjem kroz druge oblike svim drugim građanima, možemo slobodno reći da će ova porezna reforma učiniti dobre stvari i benefit za sve građane RH", rekao je.

Što se tiče ugostitelja, kaže, to je jedina stvar gdje su na kraju morali povisiti PDV na 25 posto.

"Tu smo morali na žalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja će imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja", rekao je čelnik Mosta Petrov.

Očekuje kako zbog rasterećenja dohotka mogu ići i dužnosničke plaće gore, ali je najavio da će na to uložiti amandman. "Mi ćemo uložiti amandman i nadam se da će nas svi dužnosnici u tome podržati", poručio je. Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. "Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže", pozvao je.

Na pitanje je li to velika pobjeda Mosta Petrov je kazao kako tako ne bi govorio. "Ja ne bih uopće tako govorio, mediji su na žalost dosta špekulirali o tome što se događa i kako se događa i to nije pobjeda ni jedne niti druge strane već odluka zajedničke vlade i u ovom trenutku ja mogu čestitati partnerima u vladi radi konstruktivnog dijaloga i na kraju dogovora", poručio je.

Upitan o velikoj razlici između onoga što je ministar financija Zdravko Marić prezentirao i onoga s čime se danas ide prema vladi Petrov je uzvratio kako se ne slaže da je razlika prevelika.

"Ne bih se složio da je prevelika razlika. Pozitivno je što će određene povlaštene stope za knjige, za kruh i mlijeko ostati, ali one nisu bile niti značajna promjena odnosno velika ušteda u proračunu i to je razlog zbog čega se i moglo izići u susret. Naravno, drago nam je zbog svih građana da će to ostati po povlaštenoj stopi, da se neće dogoditi oscilacije u cijenama ni kruha, ni mlijeka niti lijekova, niti svih drugih osnovnih potrepština", poručio je.

Upitan jesu li i Mostovi stručnjaci radili na reformi s ministrom financija Petrov je odgovorio potvrdno. "Mi smo bili u nju uključeni, dali smo svoje prijedloge, na temelju njih imali smo razgovore i donijeli završni nacrt", pojasnio je novinarima.

Kujundžić ne zna hoće li rasti PDV na lijekove

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da porezna reforma nije još u cijelosti definirana, tako da još nije poznato hoće li rasti PDV na lijekove i ortopedska pomagala.

Kujundžić je novinarima, uoči sjednice Vlade, odbio potvrditi da su se partneri u Vladi usuglasili oko zadržavanja povlaštene stope PDV-a od pet posto na lijekove, kako je to jutros izjavio predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov.

"Ne znam što je rekao Petrov. Nije ništa dogovoreno, danas se dogovaramo", odgovorio je Kujundžić upitan o usuglašavanju HDZ-a i Mosta oko porezne reforme.

Istaknuo je kako se tek rade projekcije što bi značio porast PDV-a s 5 na 12 posto za lijekove i potrošni medicinski materijal i koliko bi to povećalo troškove u zdravstvu.

Moramo uvažiti činjenicu da treba provesti poreznu reformu, no pri tom moramo razgovarati i o brojevima i reperkusijama, odnosno da bi porast PDV-a s 5 na 12 posto na lijekove i potrošni medicinski materijal osjetno poskupio cijenu zdravstvenih usluga, rekao je Kujundžić.

Plenković: Poduzet ću sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju porezne reforme

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je, prilikom boravka u Opatiji, rekao kako će poduzeti sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju porezne reforme.

"Očekujem koherentnost parlamentarne većine oko cjelovite reforme, a otvoreni smo za razgovor s partnerima, drugim zainteresiranim političkim akterima i javnošću da pronađemo rješenja koja će biti održiva i voditi računa da Hrvatska kao turistička zemlja nastavi s kvalitetnim rezultatima kao protekle godine", kazao je Plenković novinarima koji su ga pitali za komentar primjedbi na dizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:31