BOŽO PETROV

‘Most je protiv prijedloga da liječnici postanu policajci, ministarstvo pacijente šalje nadriliječnicima‘

U Hrvatskoj je više od sto ordinacija opće obiteljske medicine bez liječnika jer su oni otišli u mirovinu, a nije nađena zamjena

Božo Petrov

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u ponedjeljak kako se Most protivi da ‘liječnici postanu policajci‘, ocijenivši da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u saborskoj proceduri, "pretvara liječnike u policajce".

"Most se protivi vladinu prijedlogu da liječnici postanu policajci", izjavio je Petrov na konferenciji za medije na temu "Strah od reforme zdravstva kao zaštitni znak ministra Beroša". Smatra da predloženi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je u saborskoj proceduri, "pretvara liječnike u policajce".

Drži da je taj prijedlog zakona u direktnoj koliziji s više zakona - Zakonom o zaštiti prava pacijenata, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i slično.

Petrov je izjavio i kako je liječnička tajna, odnos između liječnika i pacijenta, definirana zakonom. "Ovim zakonom o sigurnosti prometa na cestama, kojim oni pretvaraju liječnike u policajce, taj će se odnos narušiti. I to nije nimalo dobro", ustvrdio je.

Kaže i da time Ministarstvo zdravstva i Vlada "pacijente šalju nadriliječnicima", jer će pacijente biti strah otići na preventivne preglede kako ne bi izgubili vozačku dozvolu.

"Po ovom zakonu, ako prođe, liječnici su dužni u dva klika mišem oduzeti vozačku dozvolu pacijentu", tvrdi Petrov.

Naveo je da su diljem EU "uspješne i učinkovite prakse" gdje obiteljski liječnici veliku većinu pacijenata samo upozore da ne bi smjeli voziti ukoliko imaju neko stanje ili uzimaju neki lijek i stave zabilježbu u karton. "Nikakvo omogućavanje bilo kome da vidi bilo koji podatak iz zdravstvenog kartona tamo ne dolazi u obzir", dodao je Petrov.

I voditelj Savjeta za zdravstvo Mosta, dr. Ivan Bekavac, rekao je da suvremene europske prakse nadzora zdravstvenog stanja vozača "uopće ne poznaju institut odavanja podataka o zdravstvenom stanju pacijenta2. No kaže kako su u Hrvatskoj već duže vrijeme u sklopu aktualnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama liječnici dužni postupati suprotno europskoj praksi i slati zdravstvene podatke MUP-u.

"Treba prije svega ukinuti ovakvu štetnu praksu koja je i danas aktualna i koju MUP želi nastaviti", dodao je.

Upitan za komentar izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Bekavac je rekao da je u Hrvatskoj više od sto ordinacija opće obiteljske medicine bez liječnika jer su oni otišli u mirovinu, a nije nađena zamjena. Smatra i da će uskoro taj broj biti i višestruko veći, jer je prosječna dob liječnika opće obiteljske medicine blizu 60 godina.

"U takvom stanju oni medijski najavljuju kako će, ne znam odakle, odlaziti liječnici u hitnu medicinsku pomoć, popunjavati rupe u hitnoj medicinskoj pomoći", izjavio je. Napominje kako nema dovoljnog broja liječnika na raspolaganju koji bi mogli uskočiti u hitnu medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:43