PRIJETE I TUŽBE

Most: Mjeru roditelj odgojitelj treba revidirati, ali ne na ovako drastičan način zadirati u prava

Zagrebački gradski zastupnik Trpimir Goluža iz Mosta kaže kako se mjera ne može revidirati bez dijaloga sa strukom i korisnicima.

Trpimir Goluža

 Davor Pongračić/Cropix

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža (Most) ocijenio je u srijedu da se mjera 'roditelj odgojitelj' treba revidirati, no smatra kako to ne smije biti na ovako drastičan način i bez dijaloga sa strukom i korisnicima.

Mostovi zastupnici zbog toga su zatražili da se o promjenama u mjeri održi tematska sjednica Odbora za mladež, Odbora za socijalnu skrb i Odbora za obrazovanje i sport, na kojoj će sudjelovati predstavnici struke te korisnika mjere.

"Naravno da se ta mjera treba revidirati, ne možete zadirati u nečija prava bez da s njime prethodno razgovarate", ustvrdio je Goluža na konferenciji za medije kluba zastupnika Mosta u Gradskoj skupštini. Smatra da je predložena promjena mjere nove zagrebačke gradske uprave 'drastična'.

Komentirao je i najavu tužbe udruga korisnika te mjere i rekao da se radi o velikim iznosima. Naime, zbog mogućeg dugotrajnog sudskog postupka i presude koja bi mogla ići u pravcu zaštite stečenih prava roditelja odgojitelja, Grad Zagreb bi mogao imati veliki financijski gubitak, upozorio je.

"Preko 2 milijarde kuna sada su u ovom trenutku sva preostala stečena prava korisnika mjere", naveo je zastupnik Lovro Marković.

Mostovi zastupnici ponovo su pozvali gradonačelnika Tomislava Tomaševića da prouči njihov prijedlog revidiranja mjere roditelj odgojitelj, prema kojemu bi im se trebao omogućiti nastavak korištenja dijela sadašnje naknade uz rad na pola radnog vremena.

Goluža se osvrnuo i na izbor ravnatelja Muzeja Grada Zagreba, istaknuvši da je na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća poništena odluka tog istog vijeća od 29. listopada, kojom je za ravnateljicu predložen izbor Ane Kutleše.

"Protivno uvjetima natječaja, za ravnateljicu Muzeja predložena je osoba koja ne ispunjava uvjete natječaja", rekao je Goluža. Odluka o poništenju njezinog izbora , dodao je, donesena na inzistiranje dva člana Upravnog vijeća iz redova zaposlenika muzeja.

Goluža je upitao i zašto je natječaj na kraju poništen, te istaknuo da je preostalih pet kandidata zadovoljilo uvjete natječaja.

"Je li ovaj natječaj poništen samo zato da bi se sačuvalo mjesto za novu ili staru kandidatkinju, ili je poništen samo zato da bi se onemogućilo najkvalitetnijim kandidatima da postanu ravnatelji te institucije", upitao je Goluža.

Zatražio je i opoziv tri člana UV-a predstavnika Grada Zagreba zbog njihove nekompetentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:01