SPORNE COVID POTVRDE

Most najavio referendum i izazvao novo razilaženje na desnici! Donosimo insajderski izvještaj

Mostovci počinju prikupljati potpise 4. prosinca, a zanimljivo je da je njihova inicijativa naišla na kritike i među organizatorima velikog prosvjeda
 Damjan Tadic/Cropix

- Dosta je stožerokracije - poručili su ovih dana iz Mosta koji je odlučio organizirati referendum protiv covid-potvrda. Točnije, riječ je o dvije referendumske inicijative - u prvoj će se od građana tražiti odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom, dok druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite, nego Sabor, da odluke koje je Stožer do sada donio, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Saboru, te da se važeća odluka o covid-potvrdama ukine u roku od 30 dana, te da o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

Mostovci počinju prikupljati potpise 4. prosinca, a zanimljivo je da je njihova inicijativa naišla na kritike i među organizatorima velikog prosvjeda protiv covid-potvrda. Tako je Andrija Klarić na Facebooku naveo kako se protivi toj ideji.

- Već sam prije rekao da samu inicijativu za referendumom smatram zakašnjelom i da je trebala biti napravljena prije nekoliko mjeseci. Kad završi ova procedura referenduma, mi ćemo biti već jako duboko u tiraniji. Već ovaj tjedan kreće Sabor koji ima cilj uvesti zakone kojima će se drastično kazniti sve one koji se opiru tiraniji - rekao je Klarić, koji je imao zamjerku i na referendumska pitanja kazavši kako to nisu pitanja koja može tako jednostavno razumjeti svaki obični građanin ove zemlje.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta kazao je da će odluku o tome hoće li podržati inicijativu Mosta donijeti nakon što pravnici to detaljnije prouče s obzirom na to da mu se čini kako su referendumska pitanja komplicirana.

- Mi nismo protiv cijepljenja. Naš stav je isti od početka, treba zaštititi sve zdravstvene ustanove, domove za starije, ugrožene skupine, ali nismo za covid-potvrde kako su sada postavljene - kazao je Radić.

Most, međutim, može računati na potporu Hrvatskih suverenista.

- Imali smo prije nekoliko dana sastanak s predstavnicima Mosta u Saboru i dat ćemo im potporu oko referenduma, a pozvat ćemo i naše simpatizere da podrže tu inicijativu. To je prebitna tema u kojoj se ograničavaju ljudske slobode i o tome treba odlučiti narod na referendumu - kazao je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

Kaže da je najbolji način suzbijanja zaraze testiranje svih - i cijepljenih i necijepljenih jer virus mogu prenositi i oni koji imaju covid-potvrde.

Nekoliko sugovornika s desnice kazalo nam je kako nisu zadovoljni ovim potezom Mosta jer su "sve odradili na svoju ruku, ne konzultirajući se s ostalima".

- Čak se i neki prosvjednici ne slažu s njihovom inicijativom. Čini mi se da su tu posrijedi samo uski stranački ciljevi - komentirao je jedan od naših sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:29