'LOŠA PORUKA'

Most nakon izjave ministra Marića o poreznom USKOK-u: Kome je u interesu vratiti sve na staro?

Na fotografiji: BoŽo Petrov, Zdravko Marić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Iz Mosta su se u četvrtak oglasili oko navodnog ukidanja Poreznog USKOK-a.

'Sva tijela koja se bore protiv financijskog kriminaliteta, poreznih utaja i korupcije, kontinuirano se mora osnaživati i međusobno povezivati. Reorganizacija ne smije ići na štetu učinkovitosti njihova rada već isključivo na njeno povećanje.
Baš kao što je 2001. godine iz Državnog odvjetništva izdvojen USKOK, radi efikasnije borbe protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije, tako je 2015. godine iz sustava Porezne uprave izdvojen Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, popularno nazvan Porezni USKOK, kao specijalizirano tijelo unutar užeg dijela Ministarstva financija. Cilj je bio brže postupanje u otkrivanju velikih utajivača i lakša komunikacija s više drugih državnih tijela istodobno. I rezultati su se u svega godinu dana itekako ostvarili - od strane USKOK-a procesuirani su predmeti teški oko milijarde kuna', naveli su u Mostu.

'Iz izjave ministra Zdravka Marića za N1 televiziju, može se iščitati da i dalje razmišlja o tome da Porezni USKOK ukine kao samostalan ured i vrati ga u nadležnost Porezne uprave. Smatramo da bi vraćati taj sektor u glomazni sustav Porezne uprave značilo smanjenje učinkovitosti rada i brzine postupanja što ne bi doprinjelo jačanju i boljoj učinkovitosti Poreznog USKOK-a.
Loša je poruka da se jedno tijelo koje svoj posao obavlja dobro, umjesto tehničkog i kadrovskog ojačavanja, vraća u veliki sustav iz kojega je prvotno izdvojeno, jer se smisao i svrha takve specijalizacije itekako pokazala kroz ostvarene rezultate. Postavlja se pitanje kome je u interesu vratiti sve na staro, iako se novo rješenje pokazalo kvalitetno i dobro?', stoji u priopćenju Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:05