‘TKO JE ‘PODMAZAN‘?‘

Most: ‘Neka Mesić otkrije imena prijatelja koji su mu ‘posudili‘ milijune, možda im prezime počinje na ‘F‘‘

Sukob je nastao jer su vijećnici Mosta uvjereni kako je Stjepan Mesić svjedočio protiv svoje države, a u korist privatne tvrtke

Nekadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić 

 Darko Tomas/Cropix

- Ako vas vrijeđa Stjepan Mesić, onda znate da ste na pravom putu - poručili su iz Mostove filijale u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bivšem predsjedniku Republike koji ih je nedavno grubo uvrijedio.

Naime, bivši predsjednik Mesić je vijećnicima Mosta - koji su još ljetos uputili zahtjev Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije da mu se ukine status počasnoga građanina županije što ga je dobio 2008. zbog humanitarnog rada i konvoja Libertas koji je u Domovinskom ratu doveo u Dubrovnik te tako probio blokadu - poručio: "Kad se promiješaju stvari, g**na isplivaju. Neka vode o tome računa".

Sukob je nastao jer su vijećnici Mosta uvjereni kako je Mesić svjedočio protiv svoje države, a u korist privatne tvrtke koja je svojevremeno na Srđu željela sagraditi golf-terene, turističke vile i apartmane. Podsjetimo, arbitražni postupak protiv RH pokrenuo je investitor još 2017. tražeći od naše države odštetu u iznosu od pola milijarde eura, ali je Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova sa sjedištem u Washingtonu presudio u korist RH odbivši zahtjev za naknadu štete.

- Pomalo je čudna Mesićeva potreba da se na ovu temu ponovno vraća. Možda ga boli gubitak arbitraže njegovih prijatelja investitora za koje je svjedočio i lobirao, pa izjavljuje da poznaje dosta bogatih golfera, ali nije od njih uzimao čekove, kao što je to svojevremeno uzeo od hrvatske dijaspore, pa ih kasnije kako je tvrdio, negdje izgubio. Hrvatska javnost već godinama čeka da Mesić objelodani imena prijatelja koji su mu "posudili" cca dva milijuna kuna, možda im prezime počinje na "F". Pored svih nadnaravnih sposobnosti koje si Mesić pripisuje, sad je eto postao i strateg turizma za Dubrovnik i okolicu. Zna Mesić da nikad nije ni bila upitna potreba gradnje golf igrališta u blizini Dubrovnika. Zna Mesić da je problem na Srđu pokušaj gradnje "grada iznad grada", čisti nekretninski biznis, pa je trebalo obuhvat povećati na 300 hektara da se okrene veća suma. Javnost bi htjela znati tko je sve "podmazan" i koliko je lobiranje za ovakav projekt.

Da je nekome do golfa, davno bi se igralište sagradilo. Znaju stanovnici da je Mesiću dodijeljena počast jer je u to vrijeme bio intimus Stipe Gabrića Jambe, a sudjelovanje u konvoju prije 32 godine, samo je izlika, jer ima puno zaslužnijih pojedinaca za konvoj. Mesić je godinama uvjeravao Jambu da će od njega napraviti respektabilnog gospodarstvenika, a završilo je Jambinom potpunom poslovnom propašću. Slično se dogodilo i s drugim gospodarstvenicima kojima je Mesić navodno pomagao, poput SMS-a i Srđana Mladinića. Kao uvijek kada je raskrinkan, a njegovi interesi dovedeni u pitanje, Mesić se brani napadajući onoga tko ga proziva, a svjedoci smo svih ovih desetljeća njegovih nikad razjašnjenih afera, iz kojih je zahvaljujući svojoj umreženosti i funkcijama koje je obnašao, uspio izmigoljiti.

Prisjetimo se i privatizacije našičke cementare, u gotovini kupljenih stanova na zagrebačkom Borčecu vrijednih dva milijuna kuna, lobiranja za sumnjive poduzetničke poduhvate, a ostat će zapamćen po neselektivnom puštanju stranih agenata da kopaju po arhivima predsjedničkog ureda i na osnovu toga konstruiraju optužbe protiv Hrvatske i Domovinskog rata, te svjedočenja i denunciranja na sudu u Haagu. Na zidu vijećnice je fotografija Stjepana Mesića na istaknutom mjestu, prije Ivana Supeka i Pape Ivana Pavla II, kao podsjetnik da HDZ-ova većina u toj vijećnici štuje njegov lik i djelo. One koji se s tim ne slažu, Mesić javno vrijeđa, ali to je znak da su upravo takvi na pravom putu - poručili su iz Mosta bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:23