SPORNI PROJEKTI U ZAGREBU

MOST NEZADOVOLJAN 'Nakon sastanka Plenković-Bandić, GUP će biti izglasan po principu 'ti meni daš - ja tebi dam', iako je štetan'

Andrej Plenković i Milan Bandić
 Davor Pongracic / CROPIX

Iz Mosta su u utorak ocijenili da će nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Generalni urbanistički plan (GUP) biti izglasan, iako je štetan za Zagrepčane.

- Zagrebački GUP bit će izglasan po principu 'ti meni daš - ja tebi dam', dakle Bandićevi žetončići će glasovati o državnom proračunu u Hrvatskom saboru, a HDZ-ovi u zagrebačkoj Skupštini - rekao je zastupnik Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Saboru.

GUP je, tvrdi, toliko štetan za građane Zagreba da "čak i Bandićevi zastupnici u gradskim četvrtima odbijaju glasovati za njega", jer se boje svojih birača.

Sladoljev ističe i kako Bandić u zapadnom dijelu Zagreba nije odustao od drobilice građevinskog otpada, koja bi "trebala biti dodijeljena Petru Pripuzu" u cementari u Podsusedu koja bi od obiteljskih kuća bila udaljena samo 200 do 300 metera i "štetna je".

Mostovac Slaven Dobrović kritičan je prema dosezima sastanka premijera i gradonačelnika te glavnoj poruci odaslanoj s tog sastanka - "odgovornost i partnerstvo". Ne radi se, kaže, o odgovornosti prema građanima, nego o međusobnoj odgovornosti partnera koje povezuje mnogo više ono što mogu izgubiti, nego nešto što bi mogli zajedno napraviti.

Zagrebački biootpad vozit će se sto kilometara

Ističe i kako se u Zagrebu njeguju samo veliki projekti, zato se govori o GUP-u, bolnici u Blatu, no pita se što je s postojećom infrastrukturom, komunalnim sektorom, "vapajućim problemom" zagrebačkog prometa.

- O tome se ne vodi briga, Zagreb uporno ne koristi interventan novac za podizanje komunalnog sektora, gospodarenje otpadom, ne diže svoje kapacitete za reciklažu, nema sortirnica, kompostišta, nego biootpad planira voziti u sto kilometara udaljeni grad - tvrdi Dobrović.

Uskok ima puno prostora, odgovorio je Nikola Grmoja upitan slaže li se s tvrdnjom, odnosno pozivom predsjednika SDP-a Davora Bernardića Uskoku da istraži dogovor premijera i gradonačelnika od ponedjeljka.

Mnogi će biti iza rešetaka, a ne stupovi društva

- Kad na vlast dođe nova politička snaga koja će dati slobodne ruke i represivnom sustavu i hrvatskom pravosuđu, tad će mnogi i iz ovoga 'antikorupcijskog saveza' i koji će biti u njemu, a i ovi koji su trenutno na vlasti, biti iza rešetaka, a ne stupovi političkog sustava - poručio je Grmoja.

Radi se, pobrojao je, "od Ivana Vrdoljaka, Milana Bandića pa nadalje, a i do nekih koji su dio ili će biti dio antikorupcijskog saveza.

- Tu prvenstveno mislim na istarski HDZ koji se zove IDS - rekao je.

Predsjednik SDP-a u ponedjeljak je, komentirajući sastanak Bandića i Plenkovića, izjavio kako je "očito" da je premijer ondje došao zamoliti Bandića za podršku njegovih zastupnika, a s druge strane morat će "narediti" da (HDZ-ovi) zagrebački zastupnici glasuju za GUP.

- Ako to nije primjer, odnosno opravdana sumnja na političku korupciju, ja ne znam što je. Mogu pozvati Uskok da istraži konkretan slučaj - rekao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:44