OZBILJNA SITUACIJA

MOST O EKOLOŠKOJ KATASTROFI NA ZRMANJI Strenja: 'Ugroženi stanovnici Masleničkog ždrila do Karlobaga'

 Igor Jurjević

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo u četvrtak je u Obrovcu na konferenciji Mosta o ekološkoj katastrofi na Zrmanji rekla da su nakon izlijevanja otopine lužine i crvenog mulja ugroženi stanovnici Masleničkog ždrila, sve do Karlobaga.

Zastupnici Mosta Slaven Dobrović, Miro Bulj, Nikola Grmoja te Ines Strenja upozorili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Obrovcu na ekološku katastrofu na rijeci Zrmanji, posebno na bazene lužine i istaknuli da će se u Hrvatskom saboru boriti da se to stanje ugroze zaustavi.

Bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović je rekao da je činjenica kako nakon stotina milijuna kuna državnog novca utrošenih u više sanacija imamo ekološku katastrofu.

"Jesmo li kao država sposobni upravljati vlastitim vrijednim resursima? Jesmo li uopće svjesni razmjera štete i ugroze koja je već stvorena te one koja još prijeti? Jesmo li kao društvo svjesni da je u ovom slučaju korupcija i kriminal na svim upravljačkim razinama stvorila trajne, nesagledive posljedice, da se radi o zločinu jer je cijelom kraju iznimne jedinstvene ljepote ugrožena budućnost i perspektiva“, ocijenio je, kako je priopćio Most, bivši ministar zaštite okoliša i zastupnik Mosta Slaven Dobrović.

Dobrović je ocijenio da imamo i Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša, i Inspekciju zaštite okoliša, i USKOK i DORH, ali kao da i nemamo ništa osim klijentelističko – koruptivno – kriminalnu hobotnicu koja već više od 20 godina proždire potencijale za uzlet Hrvatske kao zemlje blagostanja.

"Tražimo hitnu reviziju svih dosadašnjih sanacija, utvrđivanje i kažnjavanje odgovornih, te hitnu sanaciju koja će trajno i kvalitetno otkloniti daljnju ugrozu tog jedinstvenog kraja Zrmanje i Novigradskog mora,“ zaključio je Dobrović, stoji u priopćenju Mosta.

Strenja je istaknula da treba jasno i glasno reći “dosta je da je Obrovac grad slučaj”.

“Ovime što se događa, lošom sanacijom, nebrigom vladajućih, desetljećima se, ne samo ugrožavaju stanovnici ovog kraja, nego potencijalno nakon izlijevanja otopine lužine i crvenog mulja ugroženi su stanovnici i Masleničkog ždrila, sve do Karlobaga“, poručila je Ines Strenja.

Naglasila je da dan nakon što smo preuzeli predsjedanjem Europskim vijećem, gdje bi trebali biti primjer kako se odnosi prema okolišu, u Obrovcu imamo primjer ekološke katastrofe i nebrige za okoliš.

Bulj je istaknuo kako je Most u saborsku proceduru uputio zakon "da pitke vode uđu u Ustav, iz čega bi proizašao zakon o zaštiti krša kako bi se zaštitilo od ovakvih štetnih projekata na našemu kršu od Zrmanje, Krke, Cetine, Jadra…. to je vlasništvo naroda, a ne nikakvih fondova, koji su opljačkali sredstva za sanaciju jer vidimo da sanacija nije obavljena".

Tko je odgovoran i tko odgovara svojom imovinom, poručio je Miro Bulj i pozvao ministra da se probudi iz zimskoga sna i riješi ovaj problem te je zaključio da će Most inzistirati da se Ustavom zaštite vode i krš.

"Ni ljudi iz ovog kraja, ni rijeka Zrmanja iz koje dio Splitsko dalmatinske županije dobiva vodu ne zaslužuju ovakav tretman. Potrošeno je 130 milijuna kuna za sanaciju, a ništa nije napravljeno, svakom novom burom nanosi se lužina i uništava ovaj kanjon“, poručila je županijska vijećnica iz Akcije mladih Marjana Šešelja – Botić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 13:00