FACEBOOK ‘PODSJETNIK‘

Most objavio ‘HDZ-ove zaboravljene veze s Rusima‘, spomenuli i bivšeg ministra Zdravka Marića

‘‘Kao što se vidi, HDZ-ovci su zadnji koji bi trebali govoriti o ruskim plaćenicima‘‘, zaključuje Most

Most je Facebook objavu o HDZ-u ilustrirao arhivskom fotografijom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i hrvatskog šefa diplomacije Goran Grlića Radmana

 Damjan Tadic/Cropix

Iz Mosta su četvrtak poručili kako HDZ "nastoji maknuti temu sa svoje korupcije i veleizdaje u INA-i na temu ruskih igrača, plaćenika i ruskog utjecaja" te su na facebooku "podsjetili na HDZ-ove ‘zaboravljene veze‘ s Rusima".

U objavi navode kako je HDZ posudio 4,2 milijuna kuna od tvrtke Gas trading u vlasništvu Prvog plinarskog društva (PPD) koji je, kako ističu, stvorio bogatstvo od prodaje ruskog plina te da je pregovarao s Ivanom Vrdoljakom o izbacivanju Mosta kako bi HNS, koji je preko Vrdoljaka bio povezan s ruskim kapitalom, došao u Vladu.

Pritom je Most ustvrdio kako je Vrdoljak od MUP-a tražio pisanim dokumentom da se ruskim tajkunima Grigoriju Edelu i Mihailu Žukovu dade hrvatsko državljanstvo koje im je trebalo za proboj ruskog kapitala sumnjivog porijekla. Taj kapital je, tvrde u Mostu, povezan za ‘‘veliku HDZ-ovu dobročiniteljicu‘‘ Oksanu Dvinski.

U Mostovoj objavi stoji da je bivši HDZ-ov ministar Zdravko Marić došao iz Agrokora u Vladu nakon što je tom koncernu osigurao ruski novac od ruskih banaka te da je Agrokor u isto vrijeme, preko raznih kanala, bio donator HDZ-a.

Most tvrdi i da je HDZ-ov ministar graditeljstva Ivana Paladina poslovno povezan s ruskim tajkunima, posebice sa Sergejem Gljadelkinom za kojeg ističu da je povezan s ruskom tajnom službom FSB.

Dodaju i kako je ruska zaklada „Nova pokoljenja“, koju vodi Oksana Dvinski, bila donatorica HDZ-a s 2,6 milijuna kuna te da je HDZ-ova Vlada dodijelila Rusima ugovor o remontu helikoptera Mi-171Sh vrijedan 206,9 milijuna kuna, a koji se kasnije pokazao problematičnim.

‘‘Kao što se vidi, HDZ-ovci su zadnji koji bi trebali govoriti o ruskim plaćenicima‘‘, zaključuje Most u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:21