ZAVRŠILI SASTANCI

MOST OTKRIO ŠTO PLANIRA AKO PROPADNE IDEJA O VELIKOJVLADI Karamarko: 'Do kraja tjednaće mnogo toga biti jasnije'; Grčić: 'Rekli smo im ispod koje crte ne idemo'

Domoljubna koalicija je pobjednik izbora, ali ćemo u razgovorima i dalje biti fleksibilni, kaže Karamarko
 EPH

>>> NOVO 16:49 Nakon završetka sastanka izeđu SDP-ovih i Mostovih pregovarača Ivan Lovrinović poručio je kako Most ostaje pri svojim zahtjevima da se provode reforme, posebice onih pet najvažnijih, a njihov vrlo važan uvjet je i taj da se traži novi premijer.

'Naš je stav da to ne bi trebali biti ni gospodin Karamarko ni gospodin Milanović jer smatramo da za novi smjer treba novi čovjek. Javnost time dobiva snažnu poruku i ne želimo time nikoga podcjenjivati', rekao je Lovrinović izrazivši zadovoljstvo sastankom i poručivši kako su razgovarali o različitim scenarijima te da mu je drago da su predstavnici koalicije Hrvatska raste svjesni situacije u kojoj se nalazimo

'Zbog toga se i nalazimo ovako češće, rekli smo ukoliko se dogodi da rješenje o tripartitnoj vladi ne prihvati nijedna strana, ići ćemo sistemom lijevka ka rješenju s onom stranom koja nam pokaže jamstvo kako u programskom, tako i u ljudskom smislu da to možemo ostvariti', rekao je Lovrinović.

Branko Grčić u ime koalicije Hrvatska raste rekao je kako su razmjenjivali mišljenja koja su se mogla čuti i na dosadašnjim sastancima, ali i da se razgovaralo o dodatnim opcijama, pa i o tom lijevku o kojem govori Lovrinović, a sve u cilju traženja rješenja.

'Ovi razgovori su bili potrebni jer smo u konstruktivnom duhu razgovarali, uključujući i pozicije koje naša koalicija drži i o toj crti ispod koje nećemo ići. Razgovarali smo o čitavom nizu mogućnosti, ali o detaljima zasad ne mogu govoriti', rekao je Grčić koji je poručio da to govori u ime cijele koalicije, ali i šire od toga.

-------------------------

16:20 Ništa novo nije se moglo čuti nakon što je u srijedu održan drugi šibenski sastanak čelnika Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista. Nakon sastanka koji je trajao točno dva sata čelnik Mosta Božo Petrov razgovore je ocijenio zadovoljavajućim i konstruktivnim, iako nije ponudio nikakve nove detalje oko prevladavanja postizborne krize

- Još jednom pozivam predstavnike obiju strana da se do ponedjeljka jasno očituju spram prijedloga Mosta o tripartitnoj Vladi koji smo iznijeli na sastanku u Esplanadi. Naš stav je jasan, a to je reformska Vlada s nestranačkimm premijerom. Svjestan sam da naš prijedlog mora proći raspravu na stranačkim tijelima obiju velikih koalicija, ali vrijeme nam curi i očekujem njihove odgovore do ponedjeljka – kazao je Božo Petrov.

Ako jedna od strana do tog roka prihvati naš stav, te ne znači da će Most sklopiti koaliciju s tom političkom opcijom. Nastavit ćemo daljnje razgovore i s onom drugom u cilju da je privolimo za tripartitnu Vladu, dodao je čelnik Mosta čime je dodatno zbunio javnost.

On je naposlijetku pozdravio zajednički sastanak Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste koji je sazvala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te izrazio nadu da će ovi razgovori ići u smjeru prihvaćanja prijedloga Mosta.

- Pozivam one stranke iz koalicije Hrvatska raste da preispitaju svoje odbijanje formiranja tripartitne Vlade, jer to je u ovom trenutku jedino moguće rješenje – zaključio je Božo Petrov, uz kojega su na sastanku u Šibeniku bili saborski zastupnici Ines Strenja Linić i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

Po riječima Tomislava Karamarka sastanak je dobro prošao i sa određenim pomacima, ali u svojoj izjavi nije otkrio nijedan novi detalj.

- Najprije moram istaknuti kako HDZ sa svojim koalicijskim partnerima ima jedinstven stav oko razrješenja ove krize, za razliku od lijeve političke opcije. Razgovori koje smo vodili u dva navrata s Mostom bit će predmet stranačkih tijela HDZ-a i koalicijskih partnera te ćemo se nakon toga službeno očitovati o prijedlogu Mosta – kazao je Tomislav Karamarko.

Predsjednik HDZ-a je dodao kako s Božom Petrovom nije bilo razgovora o imenima za mandatara Vlade.

- Mi inzistiramo na dogovoru o općem paketu, što podrazumijeva prije svega dogovor o formiranju saborske većine. Uglavnom, očekujem da do kraja ovog tjedna bude puno toga jasnije – ostao je i dalje tajanstven Tomislav Karamarko.

Na šibenskom sastanku uz Karamarka bii su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak te koalicijski partneri Ivan Tepeš, predsjednika HSP-a AS i čelnik BUZ-a Milivoj Špika.

-------------------------

15.10 Na pregovore u Smičiklasovoj ulici u središtu Mosta došli su potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Prije početka razgovora Grčić je rekao da idu na razgovore oko formiranja saborske većine i vlade.

"Mi smo svoje prijedloge imali i testirali ih na izborima, sada idemo dalje razgovarati o drugim opcijama. Ovo je vrijeme pregovora i razgovora i nadam se da će se to uspješno završiti. No, ono što treba naglasiti je da je Hrvatska stabilna i da tehnička vlada radi svoj posao. Nema panike, ništa nije dramatično", rekao je Grčić.

-------------------------

Kako je bilo i dogovoreno, točno u 14 sati u prostorijama županijskog HDZ-a u Šibeniku počeo je sastanak čelnika Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka i Bože Petrova, čelnika Mosta nezavisnih lista, u čijoj su pratnji saborski zastupnici Ines Strenja Linić i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić. Za razliku od sastanka prošlog petka kada je Karamarko došao sami, na današnje razgovore Domoljubna koalicija stigla je u 'jakom sastavu'. Uz Karamarka, u Šibenik su došli glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak te HDZ-ovi koalicijski partneri – Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a AS i Milivoj Špika, čelnik BUZ-a.

- Od današnjih razgovora očekujem korak dalje u prevladavanju ove postizborne krize, koja sve više zabrinjava naše građane. Domoljubna koalicija je pobjednik izbora, ali ćemo u razgovorima i dalje biti fleksibilni u cilju da se formira potrebita saborska većina. I dalje sam skeptičan prema prijedlogu Mosta o nekakvoj tripartitnoj Vladi, ali ponavljam, moramo razgovarati, premda je taj prijedlog općenit. No, ovakvo stanje je dalje neodrživo, jer samo od dana izbora u Hrvatskoj je izgubljeno dodatnih osam tisuća radnih mjesta ili dvije tisuće tjedno – kazao je Tomislav Karamarko prije sastanka.

Božo Petrov, pak, nije bio raspoložen za davanje izjave, već je sa svojim suradnicima projurio pored brojnih novinara okupljenih ispred prostorija HDZ-a u Šibeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:03