KAZNENI ZAKON

Most predlaže izmjene: Zalažu se za zatvorske kazne onima koji ne dostavljaju dokumente Saboru

Grmoja tvrdi da bi sankcioniranje za nedostavljanje dokumentacije i davanje lažnog iskaza itekako doprinijelo borbi protiv korupcije
Nikola Grmoja
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Klub Mosta predložio je u utorak izmjene Kaznenog zakona kako bi se uvele zatvorske kazne za državne dužnosnike i ostale koji odbiju dostaviti traženu dokumentaciju ili daju lažni iskaz pred radnim tijelima Sabora te Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

- S obzirom na to da dužnosnici nisu dostavljali dokumentaciju koju je od njih tražilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ili saborsko tijelo Antikorupcijsko vijeće, a time su otežali dokazivanje i donošenje odluka, odlučili smo predložiti izmjene Kaznenog zakona - kazao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru.

Sankcioniranje za nedostavljanje dokumentacije i davanje lažnog iskaza, ustvrdio je Grmoja, itekako bi doprinijelo odlučnijoj borbi protiv korupcije.

- Da je to bilo na snazi ranije, zatvorom od šest mjeseci do pet godina bio bi kažnjen premijer Andrej Plenković zbog nedostavljanja dokumentacije 'sa stranačke fešte u Helsinkiju', kao i bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i sadašnji ministar Goran Grlić Radman zbog nedostavljanja putnih naloga i nalaza inspektora vezano uz pronevjere u veleposlanstvu - poručio je.

Grmoja je dodao kako bi glavni inspektor Ministarstva vanjskih poslova Damir Božić bio kažnjen zbog davanja lažnog iskaza, konkretno pred Antikorupcijskim vijećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 00:07