SLUČAJ PERKOVIĆ-MUSTAČ

Most prijeti Milanoviću: ‘Ako pomiluje udbaše, izgubit će cijelu desnicu i drugi mandat‘

‘To bi bila katastrofa, da nije pomilovao nijednog branitelja, a pomilovao bi čelne ljude Udbe‘, kaže Grmoja

Zoran Milanović, Josip Perković i Zdravko Mustač

 Pool/Damjan Tdaić/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović morat će uskoro odlučiti hoće li pomilovati Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše visoke djelatnike Udbe koji su u Njemačkoj osuđeni za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a koji u Hrvatskoj odslužuju zatvorsku kaznu.

Kao što je i sam rekao u jednoj izjavi - među svim brutalnim uvredama kojima časti HDZ, Vladu i premijera Andreja Plenkovića - pismo dijela generala u kojima se zalažu za pomilovanje bivših udbaša zbog njihove zasluge u stvaranju Hrvatske, a među kojima je i heroj Domovinskog rata Ante Gotovina, zakompliciralo mu je život.

S jedne strane odzvanjaju njegove riječi iz predsjedničke kampanje kada je govorio da nikad tijekom svog mandata neće nikoga pomilovati jer to smatra reliktom monarhijskog ustroja države, a s druge strane poznate su i njegove premijerske namjere kada je pokušavao posebnim zakonom nazvanim lex Perković spriječiti izručenje bivših udbaša u Njemačku, i to netom prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, što je razbjesnilo Europu, a posebno Njemačku.

"Komplicira život"

HDZ ga pak optužuje da upravo on zajedno s odvjetnikom Antom Nobilom stoji iza ove inicijative, što on oštro demantira, ali istodobno ne govori što će na kraju učiniti, i ostavlja prostor da na kraju doista pomiluje ovu dvojicu.

- Ne znam što ću odlučiti. To dosad nisam koristio, nisam sklon tome, ali priča je šira i želim čuti što generali o tome kažu. Ima vremena i to će sada trajati - rekao je u jednoj izjavi.

U drugoj je pak naglasio kako mu je Udba mrska tema, da mu se udbaši gade, ali da je "ipak hrvatska pravosudna mafija spičila u drugu državu Mustača i Perkovića, a sad ih pokušavaju uništiti u zatvoru."

- Meni to pismo komplicira život, ali od nekih stvari ne možeš pobjeći. I neću bježati. Kakvu ću odluku donijeti, ne znam. Znam što sam govorio, znam što mislim, imam čistu savjest - kaže.

Pa onda u jednoj izjavi naglašava kako jest činjenica da je Perković dao neki doprinos u ratu, ali istodobno i dalje smatra da je čin pomilovanja zastarjela ovlast.

Hoće li doista Milanović pomilovati ovu dvojicu, što bi to značilo za njegovu vjerodostojnost, a što u odnosu na desnicu koja ga simpatizira i je li doista ovo njegova inicijativa?

Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, smatra da će Milanović izgubiti desnicu i desni centar ako pomiluje Perkovića i Mustača, a to bi mu onda bio katastrofalan politički potez koji će mu sigurno ugroziti drugi mandat.

- Ako ih ne pomiluje, moći će nastaviti s kampanjom protiv HDZ-a gdje ih povezuje s Udbom, a ako ih pomiluje, gubi tu bitku, otvara sebi bok za buduća politička djelovanja, ne samo zbog gubitka vjerodostojnosti, nego sam uvjeren da gubi i na desnom centru i desnici, gdje je stekao simpatije. To bi mu bio politički katastrofalan potez koji će mu ugroziti drugi mandat. Ako odbije, neće ništa izgubiti, ostat će vjerodostojan, a generale će lako zaštititi - kaže Grmoja.

Ne vidi, dodao je, nikakvu političku računicu zašto bi to napravio, osim ako nije ucijenjen, jer je na ljevici siguran, a desnica nema kandidata koji bi ga mogao ugroziti.

- Mi nemamo nikakve odnose s njim. Milanovića sam jednom u životu vidio. Slažemo se oko nekih stavova vezano uz epidemiju i položaj Hrvata u BiH, ali nemamo prema njemu nikakvih dugova. Dok radi ono što je ispravno, to ćemo podržati, a ako stvarno misli pomilovati ovu dvojicu, to ćemo onda jasno osuditi. To bi bila katastrofa, da nije pomilovao nijednog branitelja, a pomilovao bi čelne ljude Udbe. Ovo mu je i prilika da zauvijek zatvori političku ranu zbog lex Perković - smatra Grmoja.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je Milanović po svim izjavama blizu tome da im udjeli pomilovanje, a samo traži argumente kako pravdati odstupanje od stava da neće nikada nikoga pomilovati.

- On je očito u očajničkom pokušaju da nađe neke argumente kojima bi pravdao odstupanje od svog stava, pa onda preuzima i od mene paralelu između Perkovića i Mustača i Bože Vukušića, gdje su dvojica političkih ubojica u zatvoru, a jedan na slobodi. Očito razmišlja o tome da prihvati pomilovanje. Ne znam tko je inicijalno motivirao tu priču, ali sam siguran da njemu to odgovora, jer on za razliku od Plenkovića nema što drugo raditi - kaže Puhovski, kojeg čudi što je rekao da mu to stvara poteškoće, jer mu je ustavna obveza da se time bavi.

Šteta na ljevici

- Ali on bi se rado bavio pripovijedanjem i uveo je putujući cirkus Zoran Milanović. Ukratko, mislim da je blizu te odluke, jedino što mu smeta je samoljublje i priznanje da je iznevjerio ranije obećanje, a doista je pokazao veliki kapacitet za samosramoćenje - smatra Puhovski. Dodaje da se Milanović bavi udbašima kod svih, samo se ne bavi onima u svojoj okolini. Nije, kaže, siguran otkud inicijativa, vjerojatno ne od njega, ali je siguran da je znao za to i prije nego što je došlo u javnost.

Kada je riječ o odnosu prema desnici i Mostu, Puhovski smatra da Milanovića i dalje u visokom stupnju podržavaju glasačka tijela SDP-a i Možemo!, pa mu i ne bi bilo loše da se malo udalji od Mosta, a onda im se poslije opet malo približi.

- Pomilovanje mu ne bi štetilo kod te dogmatske ljevičarsko-liberalne sljedbe koja smatra da je njegov temeljni zadatak oštećivati HDZ, a to Milanović sigurno radi. Uvjeren sam da mu to ne bi donijelo veliku štetu, ali niti korist - zaključuje Puhovski.

"Ne znam zašto Milanović nema komisiju. Čovik i tovar znaju više nego sam čovik"

Bivši predsjednik Stjepan Mesić pojašnjava kako bi on da je predsjednik donio pravednu odluku, a prije svega to bi razmatrala komisija koju je imao dok je bio na Pantovčaku.

- Komisija bi uzela u obzir sve argumente, predložila mišljenje, ja bih donio pravednu odluku. Ne znam zašto Milanović nema komisiju jer Dalmatinci kažu da čovik i tovar uvijek znaju više nego samo čovik - kaže Mesić.

Smatra da je greška napravljena kada su ova dvojica izručena Njemačkoj, jer kaže da nijedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce. - Već četiri godine na Europskom sudu za ljudska prava stoji njihova žalba. Logično je onda bilo da odvjetnik Nobilo ide s prijedlogom za pomilovanje - kaže.

Riječ je, dodaje, o pravnom postupku kojim ne treba uznemiravati javnost, i to neće podijeliti građane.

- Predsjednik mora donijeti odluku na temelju materijala i treba ga pustiti da u miru radi - kaže.
(G. Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:28