DOBAR REZULTAT

Most prvi put ušao u zagrebačku Skupštinu, a u Splitu o njima ovisi vlast

Nisu uspjeli srušiti HDZ-ova dubrovačkog župana Nikolu Dobroslavića, ali osvojili su Sinj i imaju vijećnike u sva četiri najveća grada
Božo Petrov
 Damjan Tadić/Cropix

Most nezavisnih lista ipak može biti zadovoljan nakon lokalnih izbora. Iako nisu uspjeli srušiti dugogodišnjeg HDZ-ova dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, predsjednik stranke Božo Petrov bio je vrlo blizu i osvojio je gotovo 21.000 glasova. Na županijskim izborima pobijedio je u Dubrovniku, ali i izgubio u svom Metkoviću.

Miro Bulj, jedno od najprepoznatljivijih lica platforme, koji ipak nije član stranke, uspio je pobijediti HDZ u Sinju, postao je gradonačelnik i time osvjetlao obraz Mostu.

Uspješne suradnje

Most se može pohvaliti da je u dvije dalmatinske južne županije, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, druga stranka po snazi, HDZ se morao dobro namučiti u svojim utvrdama, a u sva četiri najveća hrvatska grada ušli su sa svojim kandidatima u vijeća.

U Zagrebu prvi put imaju tri zastupnika u Skupštini, a u Gradskom vijeću Splita o njima ovisi formiranje vlasti jer sa svoja tri vijećnika nitko ne može do većine. Dobar rezultat je postigao i Marin Miletić u Rijeci, iako nije ušao u drugi krug, no imaju vijećnike i tamo, a uspjeli su ući i u Gradsko vijeće u Osijeku.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Most je dobio sedam vijećnika, a u Dubrovačko-neretvanskoj osam. I dok u Dubrovačko-neretvanskoj HDZ može lako do većine, u Splitsko-dalmatinskoj to će biti malo teže i Most bi mogao dobiti mjesto predsjednika Županijske skupštine, a o njima ovisi i izglasavanje županijskog proračuna.

Most je preko kandidata koje je podržao pobijedio i u Opuzenu. Tamo je za gradonačelnika izabran Ivan Mataga, nezavisni kandidat koji je dobio tek 15-ak glasova više od HDZ-ovca Ive Mihaljevića koji se borio za peti mandat. Mataga je bio nositelj liste Mosta za Gradsko vijeće Opuzena u koje je i ušao kao vijećnik, a gradonačelničku kandidaturu istaknuo je kao nezavisni i nakon 20 godina uspio srušiti HDZ.

Šime Gligora, kandidat kojeg je Most podržao u Općini Kolan, postao je općinski načelnik uz njihovu i podršku HSP-a i Stranke umirovljenika u prvom krugu, dok je Marina Budimir obranila mandat gradonačelnice Iloka. Marina Budimir je osvojila 1354 glasa, a kandidatkinja HDZ-a Renata Banožić 1173.

Kohabitacija

- S obzirom na pojavu novih političkih stranaka, mi smo zadovoljni. Druga smo stranka po snazi u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. HDZ tamo nema većinu i mi ćemo imati predsjednika Skupštine. Jedina smo stranka uz HDZ i SDP koja ima svoje vijećnike u sva četiri najveća hrvatska grada - kaže Nikola Grmoja, potpredsjednik stranke.

Dodaje da je Most lokalnim organizacijama prepustio odluke o suradnji i formiranju vijeća, a kad je riječ o Splitskoj županiji, moguće je da će oporba formirati većinu pa će HDZ-ov župan Blaženko Boban biti prisiljen na kohabitaciju.

- Mi tu moramo imati predsjednika Županijske skupštine jer nakon HDZ-a imamo najviše mandata i to će pomoći Bulju. Nijedan proračun Županije neće moći proći bez nas - napominje Nikola Grmoja.

Ja novi čelnik splitskog Vijeća? Vidjet ćemo

Most drži ključeve vlasti u Splitu sa svoja tri vijećnika pa će ta stranka najvjerojatnije tražiti i mjesto predsjednika Vijeća za Ivicu Grkovića. On kaže da je čestitao novom gradonačelniku i da su za konstituiranje Vijeća, ali nisu opterećeni apsolutnom većinom u smislu podjele sinekura i posjedovanja garantiranih ruku.

- Vrlo ozbiljno ćemo pristupiti radu u Vijeću i podignuti razinu komunikacije da se raspravlja o svakoj pojedinoj točki. To smatram novom paradigmom u kojoj bi se na temelju kvalitetnih programa i projekata dobila većina - kaže.
No, preduvjet za takav oblik rada, dodaje, jest nulta tolerancija na ideološke teme.

- Za to nema potrebe. Riječ je o komunalnim temama u smislu poboljšanja kvalitete života naših sugrađana, a inicijalni kontakt s novim gradonačelnikom potvrdio mi je da i on želi takav rad - poručuje.

Na pitanje je li on novi predsjednik Vijeća, odgovara da o tome nisu raspravljali.
- O tome se može početi razmišljati kad se napravi primopredaja vlasti - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:17