PROCURIO DOKUMENT

Most se outao: Mi smo desni centar - za heteroseksualnu obitelj i očuvanje života, a protiv birokrata EU

Smjernice iz nove deklaracije postat će obvezujuće za sve članice i članove Mosta

Marija Selak Raspudić, Božo Petrov, Nino Raspudić, Nikola Grmoja, Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/Cropix

Otkako se prije lokalnih izbora 2013. godine pojavio na političkoj sceni, Most je upadljivo izbjegavao ideološki se precizno definirati kako bi povećao šanse za dobivanje podrške što šire biračke baze, što više glasača - nerijetko i vrlo različitih svjetonazora. Sada je takvoj političkoj strategiji došao kraj.

Iako Most već neko vrijeme kristalizira svoje temeljne svjetonazorske, političke i ideološke pozicije, Predsjedništvo stranke sada je usvojilo tekst deklaracije koja će - nakon što se tijekom dva tjedna taj strateški i programski dokument usvoji na sjednici Glavnog odbora - postati temelj za Mostov (budući) stranački program i sve njihove javne politike.

Obvezujuće smjernice

Dakle, smjernice iz deklaracije postat će obvezujuće za sve članice i članove Mosta.

- Usvajanjem deklaracije Most pokazuje da ovaj put sudjelovanje u vlasti želi dočekati potpuno spreman, sa svim definiranim vrijednostima i politikama. Osim što izgrađujemo i jačamo strukturu na terenu, jasna programska profilacija je preduvjet za preuzimanje vlasti i pozicioniranje Mosta kao ozbiljne političke snage - poručuju.

Deklaracija se sastoji od uvoda u kojem se definira politički profil stranke ("otvorena stranka desnog centra") te 16 poglavlja u kojima se razrađuju Mostova temeljna stajališta o gospodarstvu, poreznom, pravosudnom i političkom sustavu; o građanskim slobodama, obitelji kao stupu društva, demografiji, vanjskoj politici…

"Političko uređenje Europske unije treba čuvati i uvažavati raznolikost država članica. Temeljno načelo političkog odlučivanja unutar EU treba biti supsidijarnost, kao što su to i predvidjeli pokretači europske integracije. Europska unija treba odlučivati samo o onim pitanjima u kojima je djelotvornija od pojedinih država članica", piše u deklaraciji.

U tom strateškom dokumentu jasno piše i da se Most "protivi koncentriranju političke moći u rukama Europske komisije i europskih birokrata".

Hrvati u BiH

Kršćanski korijeni, tvrde, temelj su europske civilizacije na kojima počivaju ljudska prava.

U deklaraciji su jasno naglasili da snažno podržavaju suverenost i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u političkoj zajednici s druga dva konstitutivna naroda: "RH u tom smislu ne smije ostati na razini deklarativne potpore, već kao suverena država i punopravna članica EU-a i NATO-a treba iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju kako bi se osigurala puna i stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH".

Zauzimaju se, tvrde, za slobodu svakog pojedinca, ali napominju da "sloboda pojedinca ima svoje granice u slobodi drugoga, u očuvanju živoga svijeta i u odgovornosti za buduće naraštaje".

U tekstu deklaracije Most je izbjegao nedvosmisleno se odrediti prema pravu na pobačaj ili njegovoj zabrani, ali se zato eksplicitno zauzeo na pravo na priziv savjesti: "Most se zalaže i za načelo nepovredivosti ljudskog života i ljudskog tijela, pravo na izbor liječenja i pravo na priziv savjesti".

Jasno su naznačili da je za njih obitelj temeljni stup društva, a da nukleus obitelji čini bračna zajednica muškarca i žene: "Obiteljska politika Mosta polazi od braka kao zajednice u kojoj su muž i žena odgovorni jedno za drugo, a kao roditelji zajednički su odgovorni za svoju djecu, kao i odrasla djeca za svoje roditelje, jer brak i obitelj uživaju posebnu zaštitu i podršku države".

Stav prema obiteljima

Demografska obnova ključno je pitanje opstojnosti Republike Hrvatske, tvrde. U tom smislu zauzimaju se za univerzalni dječji doplatak za sve obitelji, predlažu izmjene zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama i "reformu dječjeg doplatka po uzoru na Njemačku".

- Posjedovanje vlastitog doma ima veliku važnost i za osobno dostojanstvo svakog čovjeka i za mogućnost zasnivanja obitelji. Most stoga posebnu pažnju posvećuje razvoju kvalitetnih stambenih politika kroz stimulaciju kupnje prve nekretnine i omogućavanje dugoročnog najma stambenog objekta - kažu.

Most obitelj stavlja iznad države (i) u školskom sustavu: "Obrazovanje treba biti ideološki neutralno te treba uzimati u obzir odgojne želje roditelja u onim predmetima koji uključuju sadržaj koji je vezan za pojedinačna svjetonazorska opredjeljenja".

Privatna inicijativa za Most je temelj gospodarstva, a u poreznom sustavu žele učiniti velike promjene: "Most se zalaže za minimiziranje poreznog opterećenja s naglaskom na maksimalno rasterećenje rada te za ravnomjerno i optimalno oporezivanje poslovne aktivnosti. Porezni sustav treba staviti i u službu poticanja aktivacije imovine koja nije u funkciji".

Pogled na pravosuđe

Određene zahvate planiraju učiniti i u pravosuđu: "Sustav kaznenog progona treba rekonceptualizirati, to jest napraviti supstancijalni odmak od koncepta u kojemu dugotrajnost kaznenog postupka služi kao faktična zamjena za kaznu i u kojem obiteljski nasilnici mahom završavaju s uvjetnim kaznama, što je indikacija nedovoljno ozbiljnog shvaćanja navedene problematike. Kazneni postupak mora se voditi učinkovito i u razumnom roku okončati pravomoćnom sudskom odlukom. Pritom, sustav kaznenog progona mora se promatrati u širem smislu, koji prvotno uključuje različite aspekte neovisnog istraživanja kaznenih djela. Uzimajući u obzir da je sustav kaznenog progona ultima ratio kojim se neka država koristi u suzbijanju pojavnosti kaznenih djela, Most stavlja naglasak na potrebu izgradnje institucionalnog i izvaninstitucionalnog sustava prevencije kaznenih djela (napose onih s obilježjima korupcije i obiteljskog nasilja) koji je utemeljen na transparentnosti."

Most želi i temeljitu reformu izbornog zakonodavstva pojednostavljenjem održavanja referenduma i uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasanja na izborima: "Zalažemo se za demokratiziranje političkih procesa u smjeru veće uloge građana u političkom odlučivanju. Jačanje vladavine naroda postiže se povećanjem izborne participacije i pojednostavljivanjem procedure referendumskog izjašnjavanja građana. Zalažemo se za žurno uvođenje dopisnog i e-glasovanja koje već godinama dobro funkcionira u nizu europskih i nama susjednih zemalja. Most se protivi prenošenju političkog odlučivanja na sudove i tehnokratska tijela. Političke odluke trebaju donositi izabrani predstavnici građana ili sam narod putem referenduma."

U tekstu deklaracije Most se definira kao "otvorena stranka desnog centra koja se obraća svim ljudima u svim slojevima i skupinama hrvatskog društva", a Domovinski rat postavljaju u najviši rang vrijednosti.

"Most je stranka okrenuta budućnosti koju možemo izgraditi samo očuvanjem zajednički izborenih vrijednosti hrvatskog naroda. Najtrajnija je vrijednost hrvatskog naroda slobodna i neovisna demokratska hrvatska država uspostavljena pobjedom u Domovinskom ratu. … Most nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, komunizam, fašizam i nacizam te baštini iz hrvatske političke prošlosti samo ono što je vodilo prema demokratskoj hrvatskoj državi", navedeno je u tekstu Mostove deklaracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:59