INICIJATIVA U SABORU

Most skuplja potpise za smjenu Đure Sesse: ‘Nedavna događanja bitno su narušila ugled pravosuđa‘

Most navodi da zastupnici u Hrvatskom saboru smatraju nužnim pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Vrhovnog suda
 Damjan Tadic/Cropix

Most u Saboru od sutra počinje s prikupljanjem potpisa saborskih zastupnika za pokretanje postupka razrješenja predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, objavila je ta stranka na Twitteru.

- Zakonom o sudovima Vrhovni sud Republike Hrvatske najviši je sud u Republici Hrvatskoj, te je predsjednik Vrhovnog suda odgovoran za rad Vrhovnog suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni.

Međutim, nedavna događanja bitno su narušila ugled i povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kako ugled same sudačke funkcije tako i ugled i povjerenje u sustavu cjelini.

Stoga zastupnici u Hrvatskom saboru smatraju nužnim pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske te molimo da istu točku uvrstite u dnevni red sjednice Hrvatskog sabora - navodi se u prijedlogu upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a kojeg potpisuje Predsjednik Kluba zastupnika Zvonimir Troskot.

Podsjetimo, aktualni šef Vrhovnog suda Đuro Sessa posljednjih dana se našao pod teškim optužbama Zdravka Mamića koji ga optužuje za primanje mita.

Sessu je danas komentirao i predsjednik Zoran Milanović govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda te postavio pitanje može li Sessa još biti predsjednik Vrhovnog suda.

- Saborski zastupnici ga mogu smijeniti, što oni misle o tome? - upitao je Milanović.

Aktualnog šefa Vrhovnog suda komentirao je i premijer Andrej Plenković koji je danas također govorio o sporu s predsjednikom oko izbora šefa Vrhovnog suda te kazao da je netočna teza koja se provlači u javnom prostoru da je Sessa kandidat HDZ-a za tu funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:36