ČEKA SE PRAVORIJEK

Most: ‘Traženje ocjene ustavnosti naših referendumskih inicijativa je izvan zdravog razuma‘

Vladajućima je dobar referendum jedino mrtav referendum, rekao je Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru

Božo Petrov i Nino Raspudić

 Damjan Tadic/CROPIX

Odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da dvije Mostove referendumske inicijative upute Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti nema veze sa zdravim razumom, ocijenili su u četvrtak zastupnici Kluba Mosta.

- Ta odluka nema veze sa zdravim razumom jer su pitanja iz obje referendumske inicijative u potpunosti u skladu s Ustavom - ustvrdio je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustavno-pravni stručnjaci nisu ponudili nijedan stručni argument koji bi to pobio, kaže Petrov.

Most će i dalje inzistirati da se provede referendum jer je to potpisima zatražilo skoro 400.000 građana i jer ne žele da se ponovi situacija da "šačica ljudi" donosi odluke koje zadiru u ljudska prava i slobode.

- Vladajućima je dobar referendum jedino mrtav referendum - rekao je Petrov.

Nino Raspudić posebno bizarnim ocijenio je da se traži ocjena ustavnosti pitanja kojim bi se u članak 17. Ustava dodala riječ "pandemija". Što tu ima biti ustavno ili neustavno, upitao je.

Vladajući žele kupiti mjesec dana vremena ili dovesti ustavne suce u situaciju da biraju između načela ustavnopravne struke i političke podobnosti, izjavio je Raspudić.

Inicijativom "Odlučujmo zajedno" Most zahtijeva da se Ustavom odredi da je i pandemija situacija u kojoj se prava i slobode mogu ograničavati odlukom dvije trećine saborskih zastupnika.

Druga inicijativa "Dosta je stožerokracije" odnosi se na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, žele da Sabor umjesto Nacionalnog stožera civilne zaštite odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Saborski Odbor za Ustav u srijedu je većinom glasova predložio da se oba referendumska pitanja pošalju na ocjenu Ustavnom sudu, a Sabor bi se o tom prijedlogu trebao izjasniti do uskrsne stanke.

Ustavni sud ima 30 dana za pravorijek jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:31