NESLUŽBENO DOZNAJEMO

Most tvrdi da imaju potpise, Ministarstvo će dozvoliti da na brojanju budu promatrači

Jutarnji neslužbeno doznaje da se razmatra i mogućnost da se za brojanje potpisa zaduži Državno izborno povjerenstvo

Marin Miletić, Nikola Grmoja, Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić; u krugu: Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

- Skupili smo 400.000 potpisa, tresem se od radosti - objavio je Marin Miletić na Mostovoj konferenciji za medije na kojoj su izvijestili o prikupljanju potpisa referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije". Zahvalio je svima koji su im pomogli. Predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je kako će pravovaljane potpise u Sabor dostaviti 24. siječnja.

- Ova je inicijativa već polučila konkretne učinke. Vidimo da ministar Vili Beroš suprotno europskim preporukama već najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, dok je premijer Andrej Plenković najavio da će odriješiti kesu za povratnike iz inozemstva. To je očaj i pogubljenost. Građani su odlučili da ih se pita kad je riječ o ograničavanju sloboda zbog pandemije. Jasno je da su sve njihove odluke bile političke, a ne zdravstvene prirode. Zato je ovaj referendum bio važan - kazala je Marija Selak Raspudić, dodajući da od Sabora očekuju raspisivanje referenduma i priliku da hrvatski građani daju svoje mišljene.

'Radujemo se'

Nino Raspudić kazao je kako je "danas dan kad se radujemo".

- Od današnjeg dana ćemo se svi malo odmarati, prije svega naši volonteri i stotine ljudi diljem Hrvatske koji su se povezali. Ova je inicijativa bila munjevita reakcija nastala u roku od sedam dana od objave uvođenja covid-potvrda… Mnoga je zvijer ostavila trag na ovome snijegu referendumske inicijative - kazao je Raspudić, te dodao da će to dovesti do dubinskih promjena.

Nikola Grmoja istaknuo je da će predati pravovaljane potpise, te da tu neće biti nikakve dvojbe.

- Mi referendum imamo, a ako kojim slučajem nekim mahinacijama ovi na vlasti pokušaju zaustaviti taj referendum, ja im to ne bi preporučio. Ne bi se trebali bojati naroda, s narodom bi trebali razgovarati, narod bi trebali pitati, ne samo svake četiri godine kad su izbori - kazao je Grmoja, te dodao da nervoza premijera pokazuje da se boji naroda.

Kazao je kako je zadnji put na referendumu 40 tisuća potpisa ukradeno.

- Nije se htjelo pokazati koji su potpisi nevaljani. Ovaj put neće biti tako, jer je sada pritisak javnosti veći, a mi smo pripremljeniji jer znamo na što je ova vlast spremna. Kazao je da su ozbiljna opozicija i da će kroz institucije predati potpise uz neovisni i njihov nadzor.

- Mi ćemo u danima pred nama napraviti sve što trebamo i predložiti način na koji se potpise treba prebrojati. Ako mi možemo u dvadesetak dana odraditi cijeli posao, očekujemo da institucije to odrade u istom roku. Referendum bi se mogao održati u veljači - rekao je Grmoja, te dodao da, ako neki potpis bude nevažeći, da će se to morati i dokazati.

Promatrači na brojanju

Potreban broj potpisa koji treba prikupiti je 368.446.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, navodno se ozbiljno razmatra mogućnost da se na brojanju potpisa dozvole promatrači, te da za brojanje bude nadležno Državno izborno povjerenstvo. To bi bilo u skladu s novim zakonom koji se tek treba izglasati, što znači da bi se takva mogućnost dopustila iako još nije u zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:07