SANADER GA NIJE VOLIO

MOST U POTRAZI ZA KADROVSKIM RJEŠENJIMA U MUP-u Na čelo policije vraća se Vladimir Faber? 'Prihvatio bih, ali imam jedan uvjet'

Od smjene po Sanaderovu nalogu pa do danas, Karamarko nije popravio odnose s Faberom
Zagreb 051208.U Ministarstvu unutarnjih poslova ministar policije Tomislav Karamarko i veleposlanik SAD-a u RH Robert A. Bradtke potpisali su Memorandum o dostavljanju podataka o izgubljenim i otudjenim putovnicama.Na slici je Glavni ravnatelj policije Vladimir Faber.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Sinisa Sunara / CROPIX

Kako doznajemo, Most intenzivno traži svog kandidata za ministra unutarnjih poslova koji bi trebao poznavati represivni sustav, ali i biti neovisan od HDZ-a i SDP-a koji su se do sada smjenjivali na čelu Ministarstva policije. Osobe od kojih je čelništvo Mosta tražilo mišljenje i prijedlog, savjetovale su im da tu funkciju predlože Vladimiru Faberu.

Osnovni argumenti zbog kojih su predlagali Fabera su da jako dobro poznaje sustav, dok je obnašao funkciju načelnika Sektora policije u Ravnateljstvu proveo je nekoliko ozbiljnih reformi. Argument za predlaganje Fabera bio im je i to što je pokazao da ne pristaje raditi po političkim nalozima. Zato je bio smjenjivan u SDP-ovu mandatu, ali i kasnije u HDZ-ovu.

Dok je Karamarko bio postavljen za ministra policije, doveo je Fabera za ravnatelja. No, kako Faber nije slijepo slijedio želje tadašnjeg premijera Ive Sanadera, Karamarko ga je već za osam mjeseci smijenio, a za ravnatelja doveo Milijana Brkića.

Tada je na vidjelo izašlo da se Faber odmah zamjerio premijeru jer nije slijedio kadrovsku i represivnu politiku stranke na vlasti. Naime, odmah je smijenio načelnika dubrovačke policije, Ivana Krešića, koji nije imao rezultate, ali je iza sebe imao pokroviteljstvo Sanaderova prijatelja Luke Bebića. Zamjerala mu se i istraga u aferi Kamioni i još štošta.

Od smjene po Sanaderovu nalogu pa do danas, Karamarko nije popravio odnose s Faberom.

Kada smo Fabera pitali o ponudi koja mu dolazi iz Mosta, samo je rekao: “Nemam komentara, niti političke ambicije”.

Osobe koje su mu bliske tvrde da Fabera doista ne zanima politika, ali da ne bi isključili da bi se, u slučaju da ministrom bude imenovana osoba koja bi odvojila politiku od rada policije, kandidirao za ravnatelja policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:40