PRIJEDLOG

MOST UPUTIO ZAKON O TOPLINARSTVU U JAVNO SAVJETOVANJE 'Građani sami moraju odlučiti žele li razdjelnike ili ne'

 
 HANZA MEDIA

Grijanje preko centralnog toplinskog sustava vraća se u status javne usluge, ukida se nepostojeće tržište toplinske energije, ukida se kupac toplinske energije kao suvišna karika koja u praksi nije zaživjela, nadležnost nad toplinskom podstanicom vraća se distributeru toplinske energije i ono najvažnije - uvodi se sloboda izbora, odnosno građani sami biraju model raspodjele ukupno potrošene toplinske energije i više se ne obvezuju, pod prijetnjom drakonskih kazni, na ugradnju razdjelnika.

To su, u grubim crtama, osnovne odrednice Mostova prijedloga Zakona o toplinarstvu koji je najavljen još u siječnju, a sada je prošao savjetovanje s udrugama i građanima te ga njegovi kreatori šalju na javno savjetovanje.

- Postojeći Zakon o tržištu toplinske energije, kao i razdjelnici, svojevrsni je Frankenstein, čudovište koje je proturječnim odredbama koje ne počivaju na načelima struke, poharalo tržište grijanja i u provedbi proizvelo puno problema. Znamo kako je zakon uveden i kome se pogodovalo. Prijedlogom novog Zakona o toplinarstvu Most je pokazao da ima kapacitete upravljati sektorom. Ovo je ujedno mogućnost da ministar energetike Tomislav Ćorić i bivši ministar Ivan Vrdoljak operu obraz - istaknuo je čelnik Mosta Božo Petrov.

Nažalost, nadovezao se bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić, rekavši da je ova sezona grijanja izgubljena iako je najavljeno da će se riješiti problem.

- Ovo je novi zakon, napravljen od nule, na temelju studija Ekonomskog instituta i Energetskog instituta 'Hrvoje Požar', naš doprinos boljoj vlasti. Ovo je ujedno prilika za razvojni ciklus i potencijalna ulaganja u nove kapacitete te prilika da sljedeće sezone bude drukčije - istaknuo je Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:12