REAKCIJA NA REAKCIJU

MOST: 'Zakon o otocima je samo premijerov PR'; Žalac: 'A što ste vi to napravili dok ste bili u Vladi?'

U krugu: Gabrijela Žalac. Na fotografiji: Miro Bulj i Nikola Grmoja iz Mosta
 CROPIX

Saborski zastupnici Mosta NL Nikola Grmoja i Miro Bulj poručili su u četvrtak iz Zadra kako Vladin prijedlog novog zakona o otocima ne donosi otočanima ništa novo, da se radi samo o premijerovu PR-u. Resorna mnistrica Gabrijela Žalac reagirala je pak danas, poručivši im da su populisti.

"To je samo PR premijera Plenkovića, za otočane taj zakon ne donosi ništa novo", ustvrdio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja jučer.

"Regulirana su neka prava, ali pravo na pitku vodu, pomorski i cestovni prijevoz definirani su postojećim zakonima, i tu nema ništa novo", kaže Grmoja koji drži da za bolji život otoka i otočana treba urediti katastar i zemljišne knjige, digitalizirati javnu upravu, osigurati energetsku neovisnost, utvrditi strategiju razvoja otočnog turizma. Preloženi zakon neće donijeti bolji život otočanima", poručio je.

Miro Bulj suglasan je kako je riječ o PR-u. "Ovo je vrijeme kada (političari) moraju obići otoke, Sinjsku alku i Knin“, rekao je Mostov zastupnik.

"Oni govore o subvencioniranju vode, a voda bi trebala biti besplatna. Sve su to lažna obećanja našoj zaboravljenoj Dalmaciji", ustvrdio je Bulj, poručivši  premijeru "Plenkoviću, srami se jer si Dalmatinac, a Dalmaciju si zaboravio"!

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala četiri zakona kojima želi potaknuti razvoj financijski "manje sposobnih područja", među njima je i prijedlog zakona o otocima. U proračunu Ministarstva regionalnog razvoja za otoke će biti osigurano 94 milijuna kuna, najavila je ministrica Gabrijela Žalac, uvjerena da će mjere iz novoga zakona pridonijeti porastu broja stanovništva na otocima. Zakonom se predlažu mjere subvencioniranja javnog pomorskog i javnog cestovnog prijevoza, besplatan prelazak mosta, izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima, potporu male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.

Žalac: Što su oni napravili za svoja područja?

Na sve je u petak reagirala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dok se obraćala novinarima. Upitana o reakciji MOST-a na Zakon o otocima, Žalac kaže da zastupnici Mosta prvo trebaju jasno "naučiti čitati proračun".

- A drugo, pitanje koje upućujem njima je što su oni to napravili dok su bili članovi u našoj Vladi. Također, što su napravili za svoja područja - Dalmatinsku zagoru, Slavoniju. Irelevantno je da takve vrste populista zauzimaju medijski prostor i govore tako o nečemu što je promotivno, što je dobro. Zakon o otocima osim novaca koji smo vam pokazali na sjednici Vlade, pruža i 1,7 milijarde kuna u izvješću koje je čitano u Saboru za prošlu godinu, a očekujemo još više sredstava, i to je sve što vam mogu reći - zaključila je ministrica na pitanje o reakciji Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 19:30