DELIKATNI PREGOVORI

MOST ŽELI SVOJIH ŠEST MINISTARA, ALI NEĆE ČETIRI POTPREDSJEDNI-KA VLADE 'Ne odustajemo od MUP-a i pravosuđa'

Zagreb, 071215.Hotel Esplanade.Zajednicki razgovor predstavnika koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije s predstavnicima MOST-a. Na fotografiji: predstavnici MOST-a, Robert Podolnjak, Bozo Petrov, Ivan Lovrinovic. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Iako se zadnjih dana pisalo o četiri potpredsjednika Vlade bez portfelja kao gotovoj stvari, u Mostu tvrde da to nije tako. Prevladava stav da potpredsjednici trebaju biti zaduženi za konkretan resor kako bi se izbjeglo povećavanje troškova državne administracije.

Ali tko će to biti, visi u zraku. Ladislav Turčinović, poduzetnik iz Istre, čovjek iz sjene, koji je sudjelovao u prvim pregovorima s HDZ-om i SDP-om, u kratkom je razgovoru izrazio čuđenje s Lovrinovićem kao budućim potpredsjednikom, “otkud vam to, to će teško ići...”

“Više od dva potpredsjednika nisu potrebna, realno je da dvojica s konkretnim resorima budu u Vladi”, tvrdi Tomislav Panenić. Pregovori s HDZ-om ne idu glatko. Dio mostovaca razočaran je što HDZ dovodi u pitanje načelni sporazum postignut uoči Božića, kad je Tihomir Orešković uz njihove glasove postao mandatar, kojim je prihvaćeno da će šest ministarstava pripasti Mostu.

Vijest da HDZ neće lako prepustiti MUP jer im to kvari njihove unutarstranačke odnose bila je povod nagađanjima da bi Most “obeštetili” prepuštanjem sektora zdravstva, i to Ines Strenji Linić. Nikola Grmoja to demantira.

“Mi smo se već načelno i ranije s HDZ-om dogovorili oko podjele resora i ne odustajemo ni od MUP-a, niti od pravosuđa. Slučaj s mjerama praćenja Bože Petrova najviše ide u prilog tome zašto želimo kontrolirati te resore”, izjavio nam je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:54