AFERA ‘TRI MAJMUNA‘

Mostov Marin Miletić: ‘U javnost se puštaju spinovi kako se građani ne bi bavili bitnim stvarima‘

‘Kao da se vrlo brzo zaboravilo na dvostruke kriterije kod donošenja mjera i zlouporabe u cijepljenju‘, dodao je Miletić
Marin Miletić
 Damjan Tadic/CROPIX

Zastupnik Marin Miletić (Most) izjavio je u srijedu, osvrćući se na slučaj riječkog kafića, kako se u javnost namjerno puštaju spinovi, odnosno "bacaju kosti" kako bi se građani bavili nebitnim, a ne bitnim stvarima kao što su iseljavanje i i katastrofalno demografsko stanje.

Mediji marljivo bilježe igre premijera i njegovih spin majstora vezane uz riječki kafić "Tri majmuna", javnost kao da je vrlo brzo zaboravila na dvostruke kriterije kod donošenja mjera, na zlouporabe u cijepljenju, ne govori se o ovršenima, blokiranima, glavna tema trebala bi biti ogorčeni ugostitelj, rekao je Miletić u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Ustvrdio je kako riječki ugostitelj, vlasnik kafića, koji je poručio da HDZ-ovci u njega nisu dobrodošli, "sigurno nikoga ne mrzi nego je duboko isfrustriran nepravdom".

"Ta nas je nepravda dovela do iseljavanja i ako se svi odmah i sada ne pozabavimo katastrofalnim stanjem nećemo imati samo prazne kafiće, nego i vrtiće, škole, sveučilišta, tvrtke, obrte“, upozorio je Miletić, navodeći da je samo Rijeka ostala bez svakog 12. stanovnika.

Istaknuo je i kako je od ulaska u EU, 1. srpnja 2013. do danas, samo u Njemačku iselilo više od 300 tisuća Hrvata, 15 puta više nego u Irsku.

"Iselilo je osam posto našega stanovništva, to je kao da Osijek, Rijeka i Split nestanu, a mi pričamo o riječkom kafiću, bacaju se kosti ljudima da se bave nebitnim temama, tako je lakše, no progledao je narod, otvorile su se ljudima oči, nećete uspjeti", poručio je vladajućima Miletić.

Vlada ništa ne poklanja poduzetnicima

Hrvoje Zekanović (HS) osvrnuo se na pomoć koju Vlada, zbog koronakrize, daje poduzetnicima, posebno ugostiteljima, gdje svaki djelatnik dobiva 4000 kuna. Nitko se ne pita odakle to dolazi, rekao je zastupnik, pa objsnio da tsj novac dolazi od poduzetnika.

"Vlada, dakle, nije ništa poklonila poduzetncima, nego im vraća ono što je njihovo", izjavio je i istaknuo da svi građani ne snose jednako teret te krize.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj postoji "kasta 15 tisuća" - skupina koja ima plaće veće od 15 tisuća kuna, čija primanja zbog krize nisu smanjena, niti su im plaće kasnile, a svi su mahom vezani uz vladajuću garnituru.

Darko Klasić (HSLS) upozorio na veliku sječu šuma od Like do Slavonije, a posebno zabrinjavajućim označio je stanje na Medvednici.

"Svjedoci smo prirodnih nepogoda koje su napravile štetu na Medvednici, ali i štete koja joj je nanesena megalomanskim projektom zagrebačke žičare. No, to nikako ne može opravdati današnji izgled Medvednice, koja počinje poprimati izgled hrvatskih otoka nakon devastacije šuma „u srednjem vijeku od strane Mletaka“, izjavio je.

Marin Lerotić (IDS) upozorio je na apsurde hrvatske birokracije, pa naveo kako hrvatski državljanin koji je završio srednju medicinsku školu u EU, konkretno u Sloveniji, ne može u Hrvatskoj dobiti posao ako ne odsluša dodatnih 2500 sati. Želi li ta osoba raditi u Njemačkoj, treba samo položiti njemački jezik razine B2, rekao je zastupnik i zaključio da, dok druge države nastoje privući takve kadrove, Hrvatska im stvara prepreke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45