BURNO U SABORU

Mostov prijedlog o HGK odbijen: Oporba oplela po Hrebaku, Bauk zbog njega izmislio novu riječ

Mostov prijedlog zakona o ukidanju obveznih članarina u HGK nije dobio podršku
Sjednica Sabora
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 13:05 - Mostov prijedlog zakona o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nije u petak dobio podršku većine saborskih zastupnika već je usvojen zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje Vlada da izradi prijedlog reforme HGK.

Zaključkom klubova HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i Reformista, SDSS-a i nacionalnih manjina zadužuje se Vlada da najkasnije do 15. srpnja izradi prijedlog reforme HGK u cilju daljnjeg rasterećenja hrvatskih gospodarstvenika. Za zaključak glasovalo je 76 zastupnika, 61 je bio protiv i tri suzdržana.

„Prošlog tjedan kada su Plenković i Jandroković vidjeli da neće imati većinu žrtvovali su poduzetnike, obrtnike, radnike, ribare i stanovništvo Sisačko-moslavačke županije kao bi zaštitili HGK”, ustvrdio je uoči glasovanja Zvonimir Troskot (Most) podsjetivši na povlačenje zakona s glasovanja prošlog tjedana.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kazao je da ovo nije ništa drugo nego odgađanje rješavanja problema upakirao u licemjerstvo i bešćutnosti HSLS-a i Darija Hrebaka dodavši da se iz toga vidi da vladajući nisu za reforme, poduzetništvo niti tržišnu ekonomiju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovo je da ta točka prošlog tjedan nije povučena nego da nije ni bila predviđena za glasovanje jer se nisu stekli uvjeti .

Krešo Beljak (HSS) kazao je da je duboko razočaran „bacanjem pijeska u oči hrvatskim poduzetnicima koji posredno plaćaju sve nas”. Izrazio je nadu da će građani odbaciti političare koji pod krinkom liberalizma bore da nešto bude obavezno.

Prozvani Dario Hrebak (HSLS) kazao je da ne vjeruje u promjene preko noći zakonom od dvije rečenice, kako je to predložio Most. Smatra da to nije ozbiljna reforma.

Poručio je da će vladajući dogovoriti cjelovitu i sustavnu reformu koja će ići prema postupnom ukidanju obveznog plaćanja članarina. „Most je bio u dvije Vlade, imao ministra gospodarstva, predsjednika Sabora ali ni to vam nije bilo dovoljno da biste promijenili ono što mi sada radimo, toliko o licemjerstvu”, rekao je Hrebak.

image
Damjan Tadic/Cropix

Arsen Bauk (SDP) zaključio je da se ne može biti „pošten i hreben”, spomenuvši knjigu Zvonimira Majdaka o dvije sestre koje idu različitim putevima.

”35 godina kasnije imamo uprizorenje tog romana u Saboru, dvije sestre su HDZ i HSLS koji su se razdvojili oko HGK”, ustvrdio je Bauk koji je vještine Hrebaka definirao kao "hrebanje" .

Reagirao je Branko Bačić (HDZ) koji je rekao da je SDP imao osam godina za izmjenu HGK ali da ništa nije napravio. „SDP kada je u oporbi onda je gigant riječi, a kada je na vlasti onda je pigmej djela”, ustvrdio je.

Hrebak je pak upitao Bauka fali li danas na glasovanju Davorko Vidović, inače bivši zaposlenik HGK.

Stephen Nikola Bartulica (DP) ocijenio je ranije u izjavi Vladin zaključak još jednim trulim kompromisom kojim Vlada štiti status quo i pokazuje da nije u stanju provesti ni najmanje reforme.

Dalija Orešković (Centar) kazala je da ne vjeruje najavama HDZ-a o reformi HGK ustvrdivši da je zaključak „puka farsa” kao i cijeli niz drugih akata.

image
Nikola Grmoja
Damjan Tadic/Cropix

Natalija Martinčević (Reformisti) naglasila je potrebu reforme HGK no Mostov prijedlog ocjenjuje populističkim.

Da bi se mogle ukinuti članarine a komora opstala mora se staviti na tržište te usmjeriti na europske projekte, a prvi korak mora biti ukidanje članarina za male poduzetnike, izjavila je Martinčević.

Zbog Mostovog prijedloga zakona o HGK u Saboru oporba je prošlog tjedna srušila kvorum negodujući zbog neuvrštavanje te točke u plan glasovanja.

I dok su vladajući navodili da je oporba zlorabila činjenicu da je jedan zastupnik saborske većine ozbiljno bolestan i ne može prisustvovati glasovanju, oporba je ocijenila da je to poraz HDZ-a i da su izazvali kaos samo kako bi zaštitili tu ustanovu.

Jandroković je tijekom sjednice dao niz opomena oporbi.


12:24 Hrvatski sabor danas o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru i Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030.

Prvo se glasalo o Tomislavu Pokrošu koji je zamijenio Miroslava Tuđmana u Saboru. 134 zastupnika glasalo je za.

Daljnje glasanje je zaustavljeno jer je Hrvoje Zekanović tražio stanku zbog amandmana o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru tvrdeći da taj Zakon ništa ne mijenja.

Gordan Jandroković ipak je kazao da se nastavlja s glasanjem. Sa 139 glasova prihvaćen je amandman o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru. Nakon toga zastupnici su glasali o Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, a 141 zasupnik je dao glas za.

Jandroković je kazao kako je iduće glasanje o amandmanima na Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja. HDZ-ov Ivan Celjak tražio je stanku u trajanju 10 minuta u ime Kluba zastupnika HDZ-a kako bi razmotrili učinke Zakona o obnovi.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Svi u Vladi RH na čelu s premijerom koji su radili na izradi Zakona, svi koji smo radili na amandmanu u Klubu HDZ-a kojeg je Vlada prihvatila i omogućila svim stanovnicima na katastrofom pogođenom području 100 postotno financiranje njihovih privremeno neuporabljivih objekata, svi koji smo sudjelovali u raspravi o ovom Zakonu dali smo svoj doprinos zakonskom rješenju ispred nas. Takav doprinos nisu dali pojedinci koji su vršili političku samopromociju putem plakata u Sisku, a nadam se da su kolege i kolegice iz oporbe razmislili što su učinili prošli petak kada su onemogućili donošenje ovog zakona i da ćemo danas pokazati zajedništvo i suradnju - kazao je Celjak.

Jandroković je kazao da će stanka biti odborena. Mostov Nikola Grmoja kazao je da traži povredu Poslovnika.

- Nije oporba ništa napravila, nego ste vi poštovani predsjedniče povukli potez i naš Zakon s glasovanja. Vi ste ti koji niste imali većinu jer je došlo do podjele u vladajućoj koaliciji. Da nije bilo borbe oporbe za Sisak, pitanje je što bi sa Siskom bilo.

Jandroković mu je izrekao opomenu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Vlada je odbila amandmane Mosta, Katarine Peović, Zeleno-lijevog kluba, HNS-a na Zakon o o obnovi potresom pogođenih područja. Amandmani Mosta, Peović, Zeleno-lijevog kluba i HNS-a nisu prošli u Saboru jer nisu dobili dovoljan broj glasova zastupnika.

Izglasan Zakon o obnovi

Sabor je zatim glasao o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja. Za zakon je glasovalo 113 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a 25 suzdržano.

Prema zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Prihvaćanjem HDZ-ovog amandmana obnova će se tako u cijelosti financirati na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, uključujući u gradu Sisku.

Za Sisak je, naime, u prvoj verziji bio predviđen imovinski cenzus i učešće vlasnika od 20-posto u financiranju, kao i za građane Zagreba i okolice stradale u potresu u ožujku prošle godine, jer ne spada u kategoriju potpomognutih područja. Od toga se međutim odustalo nakon inzistiranja oporbe i dijela vladajućih da se kod financiranja obnove od potresa ne diskriminiraju određene sredine.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je više od 36 tisuća zgrada za pregled, a pregledano ih oko 24 tisuće. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 284 stambenih objekata, a zbog oštećenja 2 869 objekata.

Kod financiranja obnove, ističu vladajući, uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim područjima.

Zakonskim izmjenama također se nadležnost Fonda za obnovu proširuje se na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zbog povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom.

Izglasana Nacionalna razvojna strategija RH do 2030.

Prije glasanja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030., Dalija Orešković zatražila je stanku.

- Predsjedniče Sabora tražim stanku od 10 minuta u ime kluba Centra i Glasa radi dodatnih konzultacija o glasovanju o toj točci dnevnog reda. Hrvatska ako želi opstati mora se mijenjati, a u ovoj strategiji tog nema. Na primjeru HGK imali smo priliku vidjeti kako HDZ reagira kada se oporba organizira i ujedini s građanima koji traže promjene. Jučer ste izjavili da je oporba politički i intelektualno potkapacitirana. Predsjedniče Sabora, tražim da se ispričate biračima koji su glasali za oporbu jer po vašoj uvrnutoj logici očito vrijede samo oni koji su glasali za koruptivnu hobotnicu HDZ-a. Jučerašnja izjava čini vas nedostojnim obnašanja funkcije i dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora tim više što politički i intelektualni kapacitet HDZ-a čine ljudi poput Puljašića i Tušeka - kazala je Orešković.

Stanku je tražila i Sandra Benčić.

- Tražim stanku u ime Zeleno-lijevog bloka kako bismo analizirali mogućnosti da se prijedlog ove strategije poboljša i da unutar 2021. pronađemo načina da donesemo dokument koji će predstavljati stvarni razvojni zaokret - kazala je.

Zastupnici su nakon toga glasali za prijedlog Vlade o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine.

Glasalo je 138 zastupnika i zastupnica, njih 77 bilo je za, 2 suzdržana i 59 protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:41