ODLUKA SABORA

Mostova referendumska pitanja šalju se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti

Oporba nikako da se disciplinira i počne dolaziti na posao pa je i izostala veća podrška Mostu.

Nikola Grmoja

 Goran Mehkek/Cropix

Mostova referendumska pitanja šalju se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti - odlučio je jučer Sabor. Verbalno ogorčenje oporbe koja je žestoko HDZ kritizirala zbog te odluke, kao i politiku i mjere koje su vodili u epidemiji, nije bilo baš poduprto brojkama. Oporba nikako da se disciplinira i počne dolaziti na posao pa je i izostala veća podrška Mostu. Za to da Ustavni sud procijeni je li ustavotvorni referendum, "Odlučujmo zajedno", kojim se traži da se članak 17. Ustava dopuni i izričito navede da je epidemija/pandemija razlog "izvanrednog stanja" u kojemu se prava i slobode mogu ograničavati samo dvotrećinskom većinom u Saboru, glasalo je 77 zastupnika većine, 26 ih je bilo protiv i 12 suzdržano. Za drugo Mostovo zakonodavno pitanje o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako Stožer civilne zaštite više ne bi mogao odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, nego isključivo Sabor te ukidanju covid-potvrda čak se 91 zastupnik složilo da ide na provjeru na Ustavni sud, devet ih je bilo suzdržano i isto toliko protiv.

Nisu prošla ni dva zaključka Mosta. Za prvi, da se hitno raspiše referendum, a najkasnije do rujna, glasalo je tek 17 zastupnika i jedan je bio suzdržan. Drugi, da se za procjenu ustavnosti referendumskih pitanja iz odlučivanja izuzme predsjednik Ustavnog suda Miroslava Šeparovića odbacila je HDZ-ova većina, a podržalo svega devet zastupnika, ostala oporba nije ni glasala. Most je to tražio zbog Šeparovićeve, kako je objasnio Nikola Grmoja, "skandalozne izjave da građani nemaju pravo odlučivati o promjeni Ustava na referendumu".

Odluci su prethodila prepucavanja i zahtjevi za stankom. Mostova Marija Selak Raspudić rekla je da su odluke Stožera u krizi bile političke, a ne znanstvene i da će im referendum stati na kraj. "Božinović je izjavio da tražimo referendum kako bi konačno mogli partijati do zore. Jedino vama u HDZ-u odgovaraju pijani i omamljeni građani. Naš referendum je stvaranje institucionalnog štita da se ne bi ponovilo i da Stožer ne bi mogao partijati do zore", rekla je Raspudić. Stanku je tražio i HDZ-ov Branko Bačić, podsjetivši da su njihova pitanja izazvala "ozbiljnu dvojbu među ustavnopravnim stručnjacima da su protuustavna i da smo ih dužni poslati na ocjenu ustavnosti". Bačić se začudio da Mostu koji traži izuzeće Šeparovića ne smeta činjenica da je jedan ustavni sudac ovaj tjedan bio panelist na poziv Zeleno-lijevog bloka" i poručio Mostu da Šeparoviću stavljaju u usta laži. Mostov Nino Raspudić požalio se na profesoricu Sanju Barić koja je pitanja proglasila neustavnima a nisu ih još ni postavili i pritom je bila dio tima bivšeg predjsednika Ive Josipovća "koja je tražila isto ono što mi sada tražimo." Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok, obrušila se na Bačića i HDZ poručivši im da im je sada problem panel u Hrvatskom saboru a nije im problem dogovaranje s predjsednikom Ustavnog suda u privatnom angažmanu."

Sa 78 glasova za i 46 protiv i jedan suzdržan, Sabor je donio i Zakon o zaštiti prijavljivanja nepravilnosti, kolokvijalno nazvan Zakon o zaštiti zviždača i odbacio gro od 68 amandmana, uglavnom oporbenih. Romana Nikolić, Klub socijaldemokrata upozorila je da ovako blijedi Zakon kojeg je smislo HDZ nikoga neće zaštititi, spriječiti otkaz zviždača, a još manje obeshrabriti buduće ministre da ne transferiraju novce u džepove podobnih, a jasno je da "zviždači najviše zvižde o kriminalu HDZ-a". Istu sudbinu doživjela je većina od 60 oporbenih amandmana na Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta. Davor Dretar, Domovinski pokret, pitao je što će nam takav zakon kad "znamo da ništa od okrupnjavanja neće biti". Glasova Anka Mrak Taritaš smatra da je Zakon neprovediv, bavi se formom, a ne sadržajem, na njega je bilo šest kartica primjedbi jer ne osigurava nikakav pomak. Emil Deus objasnio je da će IDS biti suzdržan iako podržavaju okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ali smatraju da nisu osigurani preduvjeti za komasaciju. Katarina Peović u ime HSS-a i Radničke fronte ocijenila je da je to Zakon koji ozakonjuje bezakonje i upozorila da "lokalni šerifi nisu ta adresa koja smiju odlučivati o tome koliko će tko zemljišta dobiti."

Izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca, kao i one o socijalnoj skrbi, koje će izbjeglicama u Hrvatsko, olakšati život, donesene su jednoglasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:14