REGIONALNI RAZVOJ

MOSTOVCI ODGOVORILI GABRIJELI ŽALAC 'Ministrica očito ne čita zakone svoje Vlade. Zar je to briga za brdsko-planinsko područje?'

Gabrijela Žalac
 Davor Pongračić / CROPIX

Prošloga tjedna ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je 'paket' zakona vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj rekavši kako od tih zakona očekuje "jako puno" te naglasila kako je za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja izdvojeno šest puta više nego u proteklom mandatu.

Na njezin istup reagirali su za Jutarnji list Mostovci Sonja Čikotić, Tomislav Panenić i Ante Pranić.

- Ministrica Gabrijela Žalac podrugljivo nas pokušava podučiti da moramo čitati proračun, no sama očito ne čita zakone svoje Vlade koji su isključivo promotivni, a najmanje razvojni za naša potpomognuta i brdsko-planinska područja te naše otoke. Sredstva za provođenje iz Zakona o potpomognutim područjima predvidjela je u iznosu od 85 milijuna kuna godišnje u 2019. i 2020. godini, a za 2017. godinu, kada smo bili u „zajedničkoj“ Vladi, izvršenje je bilo skoro 106 milijuna kuna.

Sredstva za provođenje iz Zakona o brdsko-planinskim područjima predvidjela je u iznosu od 20 milijuna kuna godišnje u 2019. i 2020. godini, a za 2017. godinu, kada smo bili u „zajedničkoj“ Vladi, plan je bio 30 milijuna kuna, a izvršenje 20 milijuna kuna. Da smo ostali u Vladi, sigurni smo da bi brdsko-planinska područja dobila svih 30 milijuna kuna. Posebno je alarmantna činjenica da je ukinut Fond za razvoj otoka, a sve ostale mjere u proračunu neće nadoknaditi ta sredstva, izjavio je za Jutarnji list saborski zastupnik Tomislav Panenić.

- Na natječaju za mjeru 6.3 koji se trenutno provodi, a riječ je o potpori od 15.000 eura po OPG-u, poljoprivrednici iz brdsko-planinskog područja su izgubili dopunske bodove koje su imali prije. Je li to briga za brdsko-planinsko područje? Neka ministrica pročita natječaj i objasni zašto su izbačeni posebni bodovi, zapitao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

- Otoci su izloženi ozbiljnim i trajnim prirodnim i demografskim poteškoćama. Usvojeni Zakon o otocima ne odgovara na demografske izazove s kojim se otoci suočavaju, ne osiguravaju se cjelovita rješenja stambene politike s ciljem privlačenja novih stanovnika ni zadržavanje postojećih. Nadalje, zakon ne obvezuje Ministarstvo u donošenju Programa mjera kroz Otočni godišnji program kako bi se ublažili nedostatci koji proizlaze iz specifičnog položaja otoka u odnosu na sjedište jedinice lokalne samouprave u čijem se sustavu nalaze. U zakonu čl.10. stoji kako Ministarstvo može donijeti Program mjera, ako može - znači da i ne mora. Žalosno. Ministrice, zakon nije obećavajući dokument, završena je predizborna kampanja, zakoni trebaju biti jasni i konkretni , a ne obećavajući dokumenti', izjavila je saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57