POSLJEDICE POTRESA

Mostovi u Petrinji i Sisku konstrukcijski dobri, ali do sanacije će promet biti ograničen na 20 km/h

Za oba mosta sad će se napraviti projektna dokumentacija za obnovu, za koju treba najmanje 30 dana
Ilustracija
 Tom Dubravec/CROPIX

Statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pregledali su mostove u Petrinji i Sisku te se pokazalo da oni nemaju znatnih oštećenja konstrukcije. Most Brest u Petrinji na dva-tri mjesta je manje oštećen, međutim nakon potresa je okolni teren dosta sjeo te se denivelacija vidi na njegovim pristupnim rampama. No djelatnici Hrvatskih cesta u čijoj su nadležnosti mostovi postavili su sad na denivelaciju novi asfalt te je ublažili, a pokos za obranu od poplave tek se treba sanirati.

- Most u Petrinji će trebati sanaciju jer je oštećena jedna ležajna klupčica na stupištu u rijeci te pristupne rampe mostu, ali to nije problem koji bi ugrozio sigurnost cestovnog prometa. Nakon poziva Hrvatskih cesta i obavljenog izvanrednog pregleda dali smo im smjernice obnove te je i za most u Petrinji i u Sisku preporuka ograničenja brzine prometovanja na 20 kilometara na sat do provedbe sanacije. Most Galdovo u Sisku zadobio je slična oštećenja koja ne ugrožavaju sigurnost za korisnike - rekao je Mate Baričević.

Most u Petrinji obnavljan je nakon Domovinskog rata te je projektiran po strogim protupotresnim propisima, doduše nešto nižim nego što su danas na snazi. Za oba mosta sad će se napraviti projektna dokumentacija za obnovu, za koju treba najmanje 30 dana.

- Procijenili smo da ne treba mostove interventno u ovom trenu obnavljati te da je bolje izraditi kvalitetnu sanaciju prema projektu, što oni mogu dočekati bez problema. Pregledan je i nešto udaljeniji most u Jasenovcu zbog njegove važnosti za povezivanje cestovnih koridora s BiH te je pregledom utvrdeno da nema oštećenja - kaže Baričević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:22