NEOBIČNA ODLUKA

Može li bizarnije? Gradski vijećnik Davor Štimac napustio Nezavisnu listu Davora Štimca

Riječki gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima Davor Štimac objavio je neobičnu odluku

Davor Štimac
 

 Damir Skomrlj/Cropix

Riječki gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima Davor Štimac napustio je Nezavisnu listu Davora Štimca, što je jedan od bizarnijih slučajeva u hrvatskoj politici, da stranku napušta čovjek čije ime nosi.

Štimac je kazao da je, nakon više od godinu dana zajedničkog rada s ljudima koji su na njegovoj nezavisnoj listi ušli u Gradsko vijeće Grada Rijeke, po svemu sudeći, došlo "vrijeme da se oslobodi energija svakog pojedinaca kako bi nastavio djelovati na njemu prihvatljiv način".

- U politiku sam ušao kao nezavisni kandidat i nositelj liste koja je okupila niz slobodnomislećih intelektualaca, poduzetnika, studenata i umirovljenika. Iako sam ušao drugi krug izbora za gradonačelnika, u Gradskom vijeću smo dobili tek četiri mjesta. Premalo u smislu utjecaja bez konstantne suradnje s drugim strankama, a "previše" za skupinu koju ne obvezuje stranačka stega. Jako cijenim sve ljude s moje nezavisne liste, ali ni onima koji su tako ušli Gradsko vijeće, niti sebi dalje ne želim situacije u kojima ćemo morati zauzimati stavove koji znače stalni kompromis. Stoga najavljujem da ću rasformirati klub vijećnika kome sam na čelu u Gradskome vijeću i izlazim iz kluba vijećnika u Skupštini PGŽ. Naša je dosadašnja suradnja bila dobra i nastavit će se na političkim pitanjima i projektima u kojima nam stavovi budu zajednički. Tamo gdje se budu razlikovali, ubuduće će svaki nezavisni vijećnik lakše moći djelovati u skladu s osobnim stavovima. Smatram da je to suština opstanka nezavisnog političara. To je puno teže nego li u okrilju stranke, no upuštajući se u politiku nisam ni očekivao da će biti lako - poručio je Štimac u priopćenju.

Kaže da se i dalje zalaže za projektnu suradnju te da mu je posve svejedno, ako su projekt ili prijedlog dobri, od kojeg pojedinca ili s koje strane političkog spektra dolaze.

- Nastavit ću djelovati sa udrugom "Da štima svima" čiji me članovi podupiru u radu, a ne žele biti članovi političkih stranaka. U Gradskom vijeću i Skupštini PGŽ nastavljam djelovati kao nezavisni vijećnik, koji zastupa interese i radi na poboljšanju kvalitete života svih građana, bez obzira na stranačku boju, svjetonazor ili bilo koju drugu podjelu. U tome jednako puno uspjeha svima koji su vijećničke mandate osvojili na mojoj listi, bez obzira na to nastavljaju li rad samostalno ili kao članovi određene stranke - rekao je.

Kaže da su se razišli na nekoliko važnih političkih pitanja gdje je zastupao dobre, a po ocjeni nekih drugih - nesimpatične stavove.

- Među ostalim, protiv sam imenovanja člana kazališnog vijeća, umirovljenog Bojana Šobera, za v. d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca kao što ni u već započetoj kazališnoj sezoni ne odobravam smjenu Marina Blaževića. Kad u pola sezone promijeniš trenera, nađeš se na začelju ljestvice, kao naš HNK Rijeka. U priči o kazalištu važnijom smatram borbu za veću količinu novca s državne razine, dobar program i međunarodnu prepoznatljivost, nego li nedokazane loše međuljudske odnose. Podupirem što brži početak radova na izgradnji kolodvora na zapadnoj Žabici, nakon što sam se uvjerio da je u trenutnoj situaciji privatni investitor jedina mogućnost da Riječani dobiju kolodvor što ga čekaju desetljećima. Zemljište neće nitko odnijeti iz Rijeke, a ugovorom je onemogućeno da bude iskorišteno u neku drugu svrhu. Ne smijemo apriori odbijati suradnju s privatnim kapitalom jer - da se radilo pametnije - već bismo davno imali investitora koji bi na Kantridi izgradio i novi stadion - istaknuo je.

U nastavku rada Gradskog vijeća i Županijske skupštine, veli Štimac, i dalje slijede teme u kojima će se povremeno njegovi stavovi razlikovati od stavova ljudi s kojima je osvojio mandate.

- Ne želim da nezavisni vijećnici ograničavaju jedni druge. Za to sam se zalagao od početka, a rasformiranjem gradskog kluba kome sam na čelu i izlaskom iz županijskog kluba to i potpisujem - rekao je, dodajući da onima koji su do sada djelovali kao nezavisni vijećnici neću zamjeriti ni to, ako se predomisle, pa nastavak bavljenja politikom ipak pronađu u okrilju neke stranke.

- Nakon godine i pol mandata, ja i dalje nastavljam rad kao nezavisni pojedinac u Gradskome vijeću Rijeke i Skupštini PGŽ uz potporu Udruge građana "Da štima svima" - istaknuo je Davor Štimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:08