KAKO DO SPUTNIKA V

Može li Hrvatska napraviti isto što i Mađarska - kupiti rusko ili kinesko cjepivo?

Ako je riječ o hitnoj situaciji ili izvanrednom stanju kakvo je proglasila Mađarska, to bi i Hrvatska mogla napraviti
Cjepivo Sputnik V
 Alexander Nemenov/AFP

Može li i Hrvatska napraviti ono što je napravila Mađarska, dakle kupiti rusko ili neko drugo cjepivo mimo dugotrajne europske procedure odobrenja?

Nadležna institucija za taj odgovor je Hrvatska agencija za lijekove u kojoj oprezno kažu da redovnu proceduru ne možemo preskočiti. No, ako je riječ o hitnoj situaciji ili izvanrednom stanju kakvo je proglasila Mađarska, to bi i Hrvatska mogla napraviti, piše RTL.

- Mađarska je dala odobrenje za takozvanu hitnu primjenu, odnosno odobrila je privremeno korištenje pojedinih serija neodobrenog cjepiva. Znači to nije standardno odobrenje, odnosno registracija cjepiva za koje je uobičajeno potrebno puno više podataka i provjera, kaže Maja Bašić iz Hrvatske agencije za lijekove i dodaje:

- Da bi se cjepivo odobrilo za Hrvatsku i ostale članice EU, treba se pokrenuti centralizirani postupak odobravanja pri Europskoj agenciji za lijekove. Prema dosad dostupnim informacijama, proizvođač Sputnik V proveo je neobvezujuće konzultacije pri Europskoj agenciji za lijekove vezanu za mogućnost odobravanja. S obzirom na interes vjerujemo da bi proizvođač mogao uskoro pokrenuti postupka odobravanja za promet u Europskoj uniji, poručuje Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49