StoryEditor
UPITNA POZICIJA?

MOŽE LI JELENIĆ OSTATI ŠEF DORH-a? Izvor iz Vlade za Jutarnji nakon otkrića da je glavni državni odvjetnik mason: 'O svemu ćemo se očitovati sutra'

 
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hoće li Dražen Jelenić, nakon što je tjednik Nacional otkrio da je glavni državni odvjetnik mason, ostati na čelu Državnog odvjetništva odlučit će premijer Andrej Plenković - najvjerojatnije već sutra.

Nakon cjelodnevnog zvanja Vladinih dužnosnika i službenog upita kako Vlada komentira otkriće Nacionala da je glavni državni odvjetnik mason, te hoće li Vlada Saboru predložiti Jelenićevo razrješenje, večeras su nam iz Banskih dvora neslužbeno poručili tek da će se „Vlada o svemu očitovati sutra“.

Ta poruka sugerira da je pozicija Dražena Jelenića kao Glavnog državnog odvjetnika u najmanju ruku uzdrmana.

Jelenić je ranije u utorak za Jutarnji list potvrdio otkriće tjednika Nacional da je u ožujku 2018. - mjesec dana prije nego što je imenovan na tu funkciju - postao mason.

- Mogu potvrditi da sam početkom ožujka 2018. pozvan da pristupim udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, takozvanim masonima - kaže Jelenić te naglašava da “od kraja ožujka 2018. zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjeluje” u radu masonske organizacije.

Pitali smo ga smatra li da je članstvo u toj (polu)tajnoj organizaciji spojivo s njegovom funkcijom glavnog državnog odvjetnika, budući da je, među ostalim, dužnost svakog masona pomagati svome “bratu”, te smatra li da ga njegovo članstvo u toj organizaciji stavlja u permanentno stanje potencijalnog sukoba interesa - jer predmet istraga DORH-a mogu biti (ili su već bili) i njegova “braća” - s obzirom na kodekse i druga nepisana pravila “bratstva” masonske organizacije.

Dužnost pomaganja

- Što se tiče pitanja o udruzi, ne radi se o tajnoj ili polutajnoj organizaciji, već o udruzi građana registriranoj sukladno hrvatskim zakonima. Podatak o članstvu u toj udruzi je individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim. Dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protuzakonita niti je bilo koji akt udruge, kodeks ili pravila o radu iznad zakona ili u suprotnosti sa zakonom te ne smije biti iznad zakona ili u suprotnosti s njim. Članstvo u toj udruzi ne stavlja Dražena Jelenića, ni osobno ni kao glavnog državnog odvjetnika RH, ni u kakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, kazneni postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni odvjetnici kao članovi organizacije kojoj su na čelu. U dosadašnjem radu, do spomenutog predmeta pokušaja iznude (slučaj Nikice Gabrića, nap. a.), nije se ni osobno ni kao glavni državni odvjetnik susretao s članovima udruge kao okrivljenicima ili žrtvama, pri čemu je i tom predmetu, u mjeri u kojoj je bio upoznat i informiran, pristupio kao svakom drugom kaznenom predmetu - odgovorili su nam iz DORH-a.

Komentar činjenice da je glavni državni odvjetnik mason potražili smo od brojnih poznatih odvjetnika, bivših tužitelja i bivših ministara pravosuđa. Dok su se mnogi suzdržali od javnog komentara, izražavajući tek čuđenje Jelenićevim članstvom u masonskoj organizaciji, Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa u prvoj Vladi Ive Sanadera, bila je vrlo jasna:

- Glavni državni odvjetnik ne može, odnosno ne bi smio biti član nikakve organizacije. To je ta žrtva koju mora podnijeti. Glavni državni odvjetnik mora biti apsolutno lojalan i predan samo istini i pravdi. On ne smije biti ovisan ni o kome i ni o čemu, svidjelo se to njemu ili ne. Mene je ovo iskreno šokiralo. Tim više što je iste, 2018. godine primljen i u slobodne zidare i imenovan glavnim državnim odvjetnikom. Njega je, dakle, potpuno primila glad za moći. Ja to tako tumačim.

Dodaje da Jelenić, nakon što je njegovo masonstvo postalo javno, više nema “objektivnu poziciju”.

Loša poruka

- Po meni bi Jelenić trebao dati ostavku - tvrdi. Smatra da bi Vlada, koja Saboru predlaže i imenovanje, kao i razrješenje Glavnog državnog odvjetnika (GDO), postupila pogrešno kada bi ignorirala činjenicu da je Jelenić mason.

- Jednostavno je izgubio povjerenje javnosti. Jer on je u konačnici simbol, metafora pravde. I zato bi njegov ostanak na funkciji bila loša poruka - zaključuje bivša ministrica pravosuđa.

- Zakon kaže da GDO ničime što radi - pa i mimo službe, privatno - ne smije narušiti ugled DORH-a. Temeljni postulat za očuvanje ugleda državnoodvjetničke službe je neovisnost, a ako si član organizacije koja zahtjeva lojalnost prema ostalim članovima, i da ta lojalnost bude ispred svega, onda je pitanje kosi li se to s pravilima službe. Ne znam gdje mu je pamet bila kad je odlučio pristupiti masonima - tvrdi jedan iskusan pravnik i političar.

Za razliku od njega, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer tvrdi da Jelenića treba prosuđivati po njegovu djelovanju, a ne po članstvu u nekoj organizaciji, pa bila to i masonska. - Bio sam ravnatelj USKOK-a, iako sam svojevremeno bio član Saveza komunista. Što je veće ‘zlo’, to što sam bio u SK-u ili to što je Jelenić u slobodnim zidarima? Ključno je ono što čovjek radi, a njegov je rad pod lupom javnosti i stoga se lako može provjeriti pogoduje li on nekome ili ne - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 15:53