SVE BOLJI REJTING

MOŽE LI ORaH MIRELE HOLY PRESTIĆI SDP? Najmlađa politička stranka mogla bi krojiti buduću vladu

Mirela Holy: Nisam sklopila pakt s Josipovićem, a od toga tko će biti premijer ili ministar važniji je program
 CROPIX

Bio je ovo buran početak tjedna za najmlađu političku stranku u zemlji. Prvo je ORaH napustila jedna od najbližih suradnica predsjednice i osnivačica stranke, poznata povjesničarka i feministica Andrea Feldman, a u istom danu objavljena su istraživanja Crobarometra prema kojima je Mirela Holy najpopularnija političarka, a ORaH već nekoliko mjeseci zaredom treća snaga u zemlji.

Još je zanimljivije to što se ORaH posve približio SDP-u koji je u kolovozu doživio još jedan pad i sada je na 17,5 posto podrške, dok ORaH ima stabilnih 15 posto.

Ne želi s Milanovićem

Iz trenutnih anketa jasno je da je HDZ pojedinačno najjači, međutim njihov koalicijski potencijal znatno je slabiji od SDP-ova jer su desne stranke razjedinjene i raspršene. Zato se kombinira i razmišlja o budućoj lijevoj koaliciji u kojoj bi osim Kukuriku stranaka bio i ORaH. Mirela Holy jasno je dala do znanja da buduća suradnja s SDP-om dolazi u obzir samo ako se promijeni vodstvo i ako se njeni bivši stranački kolege počnu držati socijaldemokratskog programa. Najnovija razmišljanja Mirele Holy takva su da je u jednom intervjuu izjavila “mogu se zamisliti kao članica Vlade koju sastavlja ORaH”.

Vlada stručnjaka

Budući da popularnost ORaH-a raste, a SDP-a pada, nije nemoguće da neku novu Vladu sastavlja ORaH. U tom bi slučaju Holy sigurno bila mandatarica. To bi se dogodilo kada HDZ, kao pojedinačno najjača stranka, eventualno ne bi mogao sastaviti Vladu, a ORaH bi bio ispred SDP-a te bi od budućeg predsjednika ili predsjednice dobio mandat za sastavljanje Vlade. No, Holy kaže da o tome ne razmišlja i da nisu usmjereni prema tome nego prema programu.

- Ankete su jedno, izbori drugo. Ankete jesu orijentir, ali ja se time ne opterećujem. Dugo sam u politici i nemam neka nerealna očekivanja da bih mogla biti premijerka. Mislim da je manje važno tko će biti premijer i ministri od samog programa - rekla nam je Holy koja je demantirala priču da se s Josipovićem dogovorila da će je podržati za premijerku ako ga njena stranka podrži za predsjednika.

- Naravno da osobno podržavam predsjednika i da ću mu pomoći u kampanji. A kada on predstavi program, onda će i stranka dati svoje mišljenje. Mi smo mu već poslali neke prijedloge za kampanju - pojasnila je. U ORaH-u su iznenađeni ovakvim dobrim rezultatima, ali za razliku od Holy koja skromno odbacuje mogućnost da bude premijerka, neki njeni suradnici misle drukčije.

- Ovako fantastičan rejting nas je zatekao i o nekim budućim koalicijama nismo niti razgovarali. Međutim, sigurno je da bi se Mirela prihvatila posla premijerke kada bi joj se pružila prilika i mislim da bi bila sjajna - kaže naš izvor iz ORaH-a. Isto tako, ovaj ORaH-ovac misli da bi u nekoj eventualnoj budućoj Vladi koju bi oni sastavljali trebali sjediti stručnjaci, a ne samo stranački dužnosnici.

Kao u Sloveniji

- Mislim da bi se Mirela apsolutno oslonila na Vladu stručnjaka jer političko kadroviranje je bolest naše države. Zato je većina nas i ušla u ORaH. Ne da osvojimo vlast i beneficije, nego da ponudimo nešto novo čime ćemo promijeniti stanje u zemlji - tvrdi naš izvor.

Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih znanosti, situaciju uspoređuje s onom u Sloveniji, gdje je premijer postao relativno nepoznati Miro Cerar, koji je u samo nekoliko mjeseci od osnutka stranke do danas osvojio čak 35 posto glasova birača.

- U vrijeme velike krize birači gube povjerenje u dvije dominantne političke opcije i okreću se novim licima. Lijevo centrističke opcije u regiji doživljavaju redizajn, a to se događa i u Hrvatskoj. ORaH sigurno neće napraviti uspjeh poput Cerarove stranke u Sloveniji, ali došli su do razine gdje mogu potisnuti SDP i teoretski sastavljati neku novu vladu. Ali to će prvenstveno ovisiti o gospodarskoj situaciji - zaključuje Petak.

Andrea Feldman otišla zbog vanjske politike?

Ni lijevo, ni desno nego naprijed! - napisala je na Facebook profilu Andrea Feldman kao komentar na odluku da napusti ORaH u kojemu je bila v.d. potpredsjednice stranke. U mailu Mireli Holy napisala je zašto odlazi, ali javnosti to ne želi reći. A Holy također o tome ne želi razgovorati. - Bilo bi nekorektno da ja govorim u njeno ime - rekla je jučer Holy i priznala da to nije očekivala, da joj je žao i da su imale dobru suradnju. Neki su mediji objavili da je Feldman otišla zbog loših međuljudskih odnosa u stranci i zato što Holy podržava Josipovića, no čini se da su razlozi još banalniji. Kako otkriva naš izvor iz stranke, Feldman se uvrijedila jer je nisu konzultirali oko vanjske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:49