SIMBOL PULE

Možemo! diže uzbunu radi sječe stabala na Giardinima: ‘Građanima je mučno. Gradonačelnik nema nikakav plan‘

Kako najavljuje pulski gradonačelnik Filip Zoričić, kompletno preuređenje Giardini trebali bi doživjeti 2024.

Rušenje bolesnih stabala u Puli

 Dusko Marusic/Cropix

Još u studenome prije Adventa krenula je sječa prvih deset stabala na pulskim Giardinima. Inače, osamdesetak stabala ladonje na toj lokaciji, jedan su od simbola Pule.

Tada su iz Grada Pule objasnili da se uklanjaju bolesna stabla koja predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost građana. Sječa dodatnih 14 stabala nastavila se ovaj tjedan, ali je kao i par mjeseci ranije izazvala veliko nezadovoljstvo Puljana.

Iz pulske gradske uprave objasnili su nam da će se na mjestu starih stabala posaditi nova, ali i da će se čitavi Giardini preurediti te da će uskoro biti gotov projekt preuređenja pulskog korza. No tek je u izradi idejno rješenje, a kako najavljuje pulski gradonačelnik Filip Zoričić kompletno preuređenje Giardini trebali bi doživjeti 2024. godine.

- U proračunu Grada Pule za 2023. godinu planirana su sredstva za nastavak izrade projektne dokumentacije potrebne za ishođenje zakonom propisanih dozvola te naknadno pokretanje postupka nabave za izvođenje radova na uređenju Giardina - poručili su nam iz gradske uprave. Idejno rješenje priprema zagrebački arhitektonski studio 3LHD.

Dodali su da se projektom predviđa obnova postojećeg zelenog fonda, uređenje cjelovitog prostora u smislu visoko urbanog mjesta namijenjenog druženju i socijalizaciji – zelenog dnevnog boravka u samom središtu grada, uz uspostavu zone smirenog prometa kako bi čim veća površina bila u službi pješaka.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Valja naglasiti kako svako promišljanje o budućem uređenju Giardina uključuje dugoročno održivo upravljanje zelenim fondom grada, zbog čega se projektu pristupa s osobitom pažnjom. Giardini ostaju zelena oaza i važan simbol grada, a odluke o budućim rješenjima temeljit će se na otvorenom dijalogu kako bi se u procesu odlučivanja i donošenja rješenja omogućilo sudjelovanje šire javnosti. Za tu je svrhu na stranicama Grada Pule izrađena i posebna poveznica pod nazivom „Giardini“, sve u cilju pravovremenog informiranja o dosad provedenim, ali i budućim aktivnostima vezanima uz realizaciju projekta. Visinu iznosa potrebnog za uređenje Giardina te kontaktnog područja koje obuhvaća prostor od zgrade Fine pa sve do Istarskog narodnog kazališta, odnosno Dobriline ulice, u ovom je trenutku, obzirom na stanje tržišta, teško konkretnije procijeniti te stoga oportunim držimo pričekati procjenu iz Idejnog projekta koji je trenutno u fazi pripreme- istaknuli su u gradskoj upravi.

Na sječu su reagirali i iz pulske platforme Možemo koji su gradonačelniku Filipu Zoričiću uputili otvoreno pismo u kojemu traže zaustavljanje sječe stabala do preuređenja Giardina.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Zaustavite odmah sječu na Giardinima. Orežite grane koliko treba, bez njih stabla imaju veću stabilnost. Tako ćemo, dok se ne napravi projekt obnove cijelih Giardina imati utjehu ponovnog nicanja novih grančica i lišća na orezanim stablima. Obnova Giardina neće se dogoditi barem godinu dana, a vjerojatnije i dvije godine jer se tek mora izraditi projekt, zatim javna nabava, osiguranje novca i realizacija. Prolaziti pored panjeva na Giardinima za mnoge je građane mučno. Za stabla na Giardinima nije napravljena detaljna dijagnostika, već samo vizualna. Grad nije htio platiti pregled uređajima koji bi dali pravu sliku stanja. Predlažemo da se obustavi sječa i da se za stabla koja su osuđena na sječu bez potpunih dokaza hitno napravi dijagnostika uređajima - ističu iz pulskog Možemo.

Dodaju da se Pula mora razvijati kao zeleni grad zbog klimatskih promjena, kvalitete života i zdravlja građana, kao i privlačnosti za ulaganje ili doseljavanje.

- Međutim, ne idemo u dobrom smjeru. Samo u prošloj godini izgubili smo cijeli park, 74 gorostasnih stabala kod OŠ Stoja nestalo je u nekoliko dana, a mogla se spriječiti sječa na dijelu parka. Sada padaju Giardini (sada najavljena sječa nije i kraj njihova uklanjanja). Grad inzistira i na uklanjanju stabala zbog proširenja nogometnog igrališta na Valkanama (a igralište s puno boljim uvjetima može se graditi i npr. u kamenolomu Max ili na Marsovom polju). Uz sve to zamjenska sadnja stabala nije uopće najavljena - zaključili su.

A izrađivač specijalističkog izvješća za Giardine magistar arborikulture i urbanog šumarstva Fran Poštenjak već je na početku same sječe kazao da je ponovljena kontrola stabala na Giardinima, u odnosu na prošlu, izvršenu 2018. godine, rezultira vidljivim pogoršanjem stanja.

- Neizbježnom, međutim, proizlazi potreba provedbe interventnih mjera koje podrazumijevaju zahvate orezivanja ali, na žalost, u odnosu na stanje te potencijalnu štetu po ljude i imovinu, i potrebu uklanjanja određenog broja stabala. Izvješćem je ta potreba evidentirana za 24 stabla, a svjedoci smo da se tijekom recentnog nevremena upravo jedno od tih stabala i srušilo. Svakako je za naglasiti da su održavanje, orezivanje i uklanjanje dotrajalih stabala uobičajene aktivnosti u domeni gospodarenja urbanim stablima, rekao je prilikom prve sječe. Dodao je da postoji velika opasnost od pucanja debljih grana koje bi mogle ugroziti prolaznike i imovinu.

image
Dusko Marusic/Cropix

-Truljenje drvnog tkiva potaknuto je u prošlosti odabirom načina orezivanja- ovršavanjem stabala te lomovima i uklanjanjem grana u donjem dijelu krošnje (zbog lomova grana te, vjerojatno, zbog podizanja profila krošnje stabala radi korištenja prostora ispod stabala) dovelo je do stvaranja mjesta na kojima prilikom jačih udara vjetra dolazi do debelih lomova grana ili kodominantnih debalaca u krošnji koji su pali i izazvali štetu na inventaru na Giardinima. Od stabala predviđenih za uklanjanje, od kontrole 2018. godine do danas lomovi debelih grana dogodili su se na tri stabla. Prijedlog mjera uklanjanja i njege stabala temeljio se isključivo na stanju stabala i okolišu u kojima se stabla razvijaju te procijenjenog rizika od loma stabala- kazao je ovaj stručnjak.

Inače, o preuređenju Giardina govori se već nekoliko godina. Taj je projekt na velika zvona najavljivala bivša IDS-ova vlast na čelu sa sada aktualnim županom Borisom Miletićem. Još u proračunu za 2019. najavljivali su da će izdvojiti 10 milijuna kuna za projekt uređenja i početak rekonstrukcije Giardina, odnosno njegova pretvaranja u pješačku zonu. No projekt je na kraju zaustavila pandemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:00