TJEDAN ODLUKE

Možemo dominira u Zagrebu, HDZ vodi u Splitu i prvi put osvaja Osijek, a u Rijeci - fotofiniš!

Najjače političke opcije komentiraju predizborna istraživanja uoči lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja
Tomislav Tomašević, Vice Mihanović, Marko Filipovoć, Ivan Radić
 Cropix

Pred nama su jedni od najneizvjesnijih lokalnih izbora. U četiri najveća grada, kako pokazuje posljednje istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos, moglo bi doći do velikih zaokreta. U tradicionalno "crvenoj" Rijeci SDP-u prvi put prijeti gubitak vlasti, a HDZ-u u Osijeku se prvi put smiješi da je osvoji. U Splitu najveću potporu ima HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, ali mu za vrat puše Ivica Puljak iz Centra.

U Zagrebu se dodatno potvrdila dominacija zeleno-lijeve platforme Možemo!, ali je neizvjesno hoće li zagrebački SDP dovoljno dobaciti da zajedno imaju većinu u Skupštini. Desnica prema anketama ne osvaja Zagreb, ali se tu vodi žestoka bitka između HDZ-a i Domovinskog pokreta za naklonost desnih birača. Uđe li u drugi krug HDZ-ov kandidat Davor Filipović, to će biti poraz "pokreta". I obrnuto. Ako se s Tomaševićem u drugom krugu nađe čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, to bi mogao biti velik problem za predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića jer bi se tumačio da je poražen u svojoj bazi.

Rezultati ovog istraživanja po redoslijedu kandidata se, kažu u HDZ-u i Domovinskom pokretu, poklapaju i s njihovim istraživanjima, ali su razlike u postotku. U HDZ-u kažu da su relativno male, a u Domovinskom pokretu tvrde da su goleme, posebno u Zagrebu.

Mala razlika

- HDZ-ov kandidat je u Splitu i Osijeku prvi, a u Zagrebu treći, ali je mala razlika između njega i ostalih. Prema našim anketama, u Zagrebu smo na početku bili četvrti, peti, no Filipović se profilirao i podrška mu raste. Škoro prema našim istraživanjima ima nižu podršku od navedene u anketi Nove TV - kažu u HDZ-u i najavljuju da u finišu kampanje nastavljaju komunicirati kako je glas Filipoviću jamstvo da će desni kandidat ući u drugi krug.

- Glas za Škoru pomaže SDP-ovu Klisoviću, a desnica mora spriječiti rasipanje glasova. Filipović ima najveću podršku desnog centra i desnice i glas za njega će spriječiti da dva lijeva kandidata uđu u drugi krug - poručuju iz HDZ-a.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić kaže da prema njihovim istraživanjima Škoro ima gotovo 16 posto potpore, a HDZ-ov Filipović je daleko ispod s potporom od 5 do 6 posto.

- HDZ je u Zagrebu podijeljen. Plenkisti neće glasati za Škoru, ali oni drugi hoće. Ankete govore da je Možemo! prvi, a Domovinski pokret drugi u Zagrebu i tu se slažemo. Na vlast u Zagrebu dolaze nove lijeve i desne stranke - smatra Radić.

Lika i Vukovar

U HDZ-u napominju da na izborima uvijek ostvare bolje rezultate nego što ankete pokazuju, a razlog za zadovoljstvo daje im i ono što sad projiciraju.

- Već je napravljen pomak u četiri velika grada. U Splitu je naš kandidat prvi, u Osijeku je na prošlim izborima naša kandidatkinja izgubila, a sada smo favoriti. U Zagrebu naš kandidat ima izražene šanse za drugi krug, a HDZ u toj poziciji nije bio 20 godina. U Rijeci također imamo šanse za drugi krug, što se nije dosad događalo. Ostvarujemo ciljeve koje smo zacrtali u županijama, a borimo se u Lici i Vukovaru - kažu u HDZ-u.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić, ističe da različite ankete daju različite rezultate, no oni su očekivani. Tvrdi da za SDP situacija nije dramatična, ni čupava kako se to prikazuje u medijima. Presudna će biti, smatra, izlaznost koja zbog covida neće biti velika, ali će, prema njegovu mišljenju, SDP i HDZ ostvariti bolje rezultate od onoga što predviđaju istraživanja.

Premda istraživanja u Rijeci govore da će se pobjednik izbora utvrditi u fotofinišu, Hajdaš Dončić je uvjeren da njihov Marko Filipović sigurno postaje gradonačelnik Rijeke. Kaže da SDP u Splitu ima dobrog kandidata, dok se njihov kandidat u Osijeku bori za drugi krug.

- Što ćemo izgubiti? Rijeku ćemo zadržati i u to smo sigurni. Pozicije će ostati iste. Neće se dogoditi neke velike turbulencije. Uostalom, imamo velike šanse u Makarskoj, Korčuli, Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji, Varaždinu, ali i u Zadru. Ne vidim na temelju čega se radi fama da gubimo identitet. Neka mi netko kaže što mi gubimo - kaže Hajdaš Dončić i navodi da SDP nije bio na vlasti ni u Splitu ni u Zagrebu, a u Gradskoj skupštini Zagreba je imao pet vijećnika, dok su preostala tri bili koalicijski partneri sa zajedničke liste.

- U Zagrebu je dio naših glasača vidio da pobjeđuje Tomašević i okreću se njemu. Njih pozivam da glasaju za nas jer SDP nije bez šanse - poručio je Hajdaš Dončić.

Najsuzdržaniji je najveći favorit - lider Možemo!, Tomašević.

- Jasno je vidljiv trend rasta, i to nas veseli. No, jedno je odgovoriti anketaru kako bi se glasalo, a drugo je izaći na izbore. Pozivam sve da izađu 16. svibnja i glasaju i za našu listu za Skupštinu. Doslovce svaki glas može na kraju biti presudan da imamo stabilnu većinu u Gradskoj skupštini, što je nužno da kao gradonačelnik mogu provesti sve promjene koje smo obećali u izbornom programu - izjavio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:16