PROPALI PREGOVORI

Možemo i SDP-a neće zajednički izaći na izbore u Zagrebu, doznajemo gdje je ‘puklo‘

U SDP-u su pomalo razočarani, posebno jer su s Možemo! razmišljali dugoročnije surađivati
Gordan Maras, Tomislav Tomašević i Peđa Grbin
 Bruno Konjević/Damjan Tadić/Ranko Šuvar/Cropix

Definitivno su propali pregovori između platforme Možemo! i SDP-a o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu. Ove stranke neće imati zajedničke liste, niti će u bitku protiv aktualnog gradonačelnika Milana Bandića izaći sa zajedničkim kandidatom.

- Pregovori su definitivno propali zbog ultimatuma Možemo!. Došli su s unaprijed definiranim stajalištem da idu sami na izbore i pored njih još dva bloka. Za SDP to znači da ćemo na svoju listu pozvati Glas i ostale oporbene stranke ljevice i centra, a imat ćemo i svog kandidata za gradonačelnika - kaže nam jedan od SDP-ovaca i navodi da će njegova stranka do 7. siječnja objaviti ime svojeg kandidata ili kandidatkinje za gradonačelnika(ću) Zagreba.

Maras neće biti kandidat

Doznajemo da SDP-ov kandidat ne bi trebao biti predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. Neka su imena već na stolu, ali u ovoj ih stranci još ne žele otkriti.

U SDP-u su pomalo razočarani stavom platforme Možemo!, posebno jer su razmišljali s njima dugoročnije surađivati, posebno na idućim parlamentarnim izborima.

- Ako se hoće raditi savez u četiri godine za iduće izbore, onda se treba partnerski ponašati, pokazati partnerstvo na lokalnim izborima - kazao je naš sugovornik.

Na zadnjim razgovorima gdje se definitivno prelomilo da ljevica neće ići s jednom listom i jednim kandidatom za Zagreb što je tražio SDP bili su u ime SDP-a Gordan Maras, Ivan Račan i Matej Mišić koji su od početka u pregovorima. U ime Možemo bio je čelnik platforme Tomislav Tomašević i Damir Bakić.

SDP-ovci smatraju da ovo nije dobar ishod jer je u nedavnoj anketi 80 posto birača Možemo navelo da nemaju problem s time ako će ići u koaliciju sa SDP-om.

U redovima platforme Možemo tvrde da nije baš tako, a iz razgovora s njima definitivno proizlazi kako oni i SDP-ovci ne iščitavaju rezultate ankete na isti način.

- Ne bih dramatično rekla da su pregovori propali. Ako idemo u veliku bitku, one trebamo imati dobru strategiju. SDP je išao sa stavom da imamo zajedničku listu ili ništa.Ne bih rekla da anketa ide baš u tome pravcu. Kada se išlo na izbore 2000. godine dva bloka su napravila najbolju sinergiju - kaže jedna od članica platforme Možemo!

'Nema promjena s ucjenama'

Potvrđuje da su tri bloka su bila jedna od varijanti koje je predlagala platforma Možemo! - U SDP-u su prebacili balun u naš teren, ali su došli su s idejom da kao stranka slično kotiraju kod birača kao i mi - kaže osoba iz Tomaševićeva bloka i otkriva kako njima nije bio u redu ni stav SDP-a da imaju jednu listu, a deset ulaznih mjesta.

- Ako je cilj promjena, onda nitko ne može ucjenjivati - kaže jedna od čelnih osoba platforme Možemo!

- Mi nismo nikada sudjelovali u vlasti u Zagrebu i nitko od nas nije izašao ispod Bandićeva šinjela. Neka imaju svoga kandidata, ali treba vidjeti što je zajednički izlazak protiv Bandića, što bi značila zajednička kampanja, zajedničko organiziranje promatrača.- kaže osoba iz Možemo.

Drugi sugovornik iz SDP-a kaže da propast pregovora znači da sada neće ići zajednički protiv Bandića, nego će se boriti SDP i Možemo za birače.

Sugovornik koji nije ni iz jednog od ova dva bloka kaže da svi oni koji su u sredini sada trebaju vidjeti kako su točno završili razgovori između Tomaševića i SDP-ovaca, i pozicionirati se prema novoj situaciji. Anka Mrak Taritaš, Renato Petek i ostali će morati odlučiti hoće li sa SDP-om koji im je već otvorio vrata ili s Možemo, ako ih uopće pozovu.

Sugovornik koji ne spada ni u jedan blok kaže da nije čudo da se drugačije iščitavaju rezultati ankete jer su razlike u odnosu na jednu listu ili dva bloka minimalne.

- Vidi se iz ankete tko kome uzima. Jasno je da se najviše preklapaju biračka tijela SDP-a i Možemo i borit će se međusobno. Struktura im je lijevo i prema lijevom centru. Petek i Mrak Taritaš imaju daleko više birača centra nego ostali - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:47