POVODOM 8. MARTA

Možemo ima program za unaprjeđenje ravnopravnosti žena: ‘Tri su prioritetne politike‘

‘U Hrvatskoj gotovo 60 posto ginekologa ima priziv savjest‘, kaže Ivana Kekin

Jelena Miloš, Marijana Sumpor, Danijela Dolenec, Ivana Kekin, Rada Borić i Sandra Benčić

 Ranko Suvar/Cropix

Zdravstvena zaštita žena, zaštita od diskriminacije na tržištu rada i zaštita žena od nasilja tri su prioritetne politike stranke Možemo! za unaprjeđenje ravnopravnosti žena, a predstavile su ih u četvrtak u povodu Međunarodnog dana žena Sandra Benčić, Ivana Kekin i Danijela Dolenec.

"Nama 8. mart nije samo prilika ili izlika da nešto kažemo o pravima žena...Postizanje jednakopravnosti u svim poljima je nešto čime ćemo se svakako baviti nakon izbora, baš prioritetno", istaknula je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Kekin je najprije upozorila da je primarna skrb za reproduktivno tzv. "žensko zdravlje" u Hrvatskoj nedostupna jer je manjak ginekoloških timova, a oni koji postoje su prepunjeni, pa danas djevojke i žene godišnji pregled ili papa test moraju obaviti kod privatnika i platiti, ili zanemariti pregled.

Osim toga, dodala je, u Hrvatskoj gotovo 60 posto ginekologa ima priziv savjesti. "U nekim dijelovima Hrvatske nema mogućnosti da žene obave prekid trudnoće, a u nekim bolnicama postoji na papiru pa ga žene obavljaju u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima, o vlastitom trošku i u drugim državama".

"To znači da se u Hrvatskoj doslovno krši pravo žena na zdravstvenu zaštitu, i iz preventivnog dijagnostičkog aspekta i iz aspekta prava na prekid trudnoće", ustvrdila je Kekin.

To će se, kaže, promijeniti kroz jačanje primarne zdravstvene zaštite, raspisivanje većeg broja specijalizacija i poboljšanja uvjeta, kao i osiguranje mobilnih ginekoloških timova.

Kekin je također upozorila da su žene u Hrvatskoj i dalje slabije plaćene od muškaraca za isti posao, većinski rade u sektorima sa slabije plaćenim i nesigurnim radnim mjestima, daleko ih je manje na upravljačkim pozicijama, a obavljaju i tri puta više neplaćenog kućanskog rada, skrbi za djecu i potrebite.

Slijedeći praksu koju provodi u Gradu Zagrebu, Možemo! i za nacionalnu razinu najavljuje provedbu politika usmjerenih na ravnomjernu raspodjelu rada i skrbi.

Benčić: HDZ temeljno ne prihvaća ideju o ravnopravnosti i ne želi mijenjati patrijarhalne obrasce

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec podsjetila je da u Gradu Zagrebu financiraju skloništa za žene žrtve nasilja, dodijelili su dva stana ustanovi Duga kako bi žene, najčešće s djecom, po izlasku iz skloništa imale osigurane troškove stanovanja, a ove će godine financirati program stjecanja kvalifikacija za žene žrtve nasilja.

Namjeravaju ove godine otvoriti još 10 vrtića, a imaju i 80 posto veći proračun za osobe s invaliditetom, te šire socijalne usluge za djecu s teškoćama.

Predsjednica saborskog Kluba Možemo! Sandra Benčić poručila je da im je borba protiv nasilja - i u smislu borbe protiv onoga od kuda to nasilje dolazi - ključna politička ideja.

"Dakle, borba protiv patrijarhata, protiv ideje da su žene same po sebi zato što su žene manje vrijedne, da stupanjem u brak postaju nečije vlasništvo, da im netko ima pravo uskratiti pristup ekonomskim resursima, da netko ima pravo posjedovati njihovo tijelo ili osporavati njihove osobne odluke nasiljem - to je ono protiv čega ćemo se boriti", poručila je Benčić. Rekla je da će borbu provoditi i kroz obrazovni sustav.

Podsjetila je da je HDZ odbio sve njihove prijedloge izmjene obiteljskog zakona, izmjene u sustavu socijalne skrbi, edukacije za pravosudne djelatnike i one u sustavu socijalne skrbi, "i to zato što oni temeljno ne prihvaćaju ideju o ravnopravnosti i ne žele mijenjati patrijarhalne obrasce, a to se vidi i po tome što nemaju niti jednu nositeljicu liste".

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Benčić je novinarima odgovorila da će u pregovorima s SDP-om o točkastom izlasku na izbore u četiri izborne jedinice definirati i hoće li čitavi lijevi centar ondje izaći zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:16