MIZERNI ODAZIV GRAĐANA

Možemo nakon propalog referenduma u Puli: ‘Pravila su apsurdna, ovo je naša čista pobjeda!‘

Zahvaljujemo i onima koji su izašli na referendum i glasali protiv, shvativši bit demokracije, poručili su iz stranke Možemo

Press konferencija članova stranke Možemo u Puli

 Goran Sebelic/Cropix

Pulska platforma Možemo objavila je da je 88% Puležana glasalo za izmjene GUP-a kojima bi se onemogućila gradnja na području Lungomarea i da je to čista pobjeda.

- Čestitamo Puležanima i Puležankama koji su izašli na referendum i time pokazali da im je stalo do svojeg grada. 9 716 građana/ki jasno je reklo ne, sada za to postoji dokaz, i ne može više nekoliko kompromitiranih političara odlučivati samostalno i protiv njihove volje. Zahvaljujemo i onima koji su izašli na referendum i glasali protiv, shvativši bit demokracije. Drugi puta će se glasati o nekom drugom pitanju, zato je važno da se ljudi nauče izlaziti na referendum i reći što misle. Tako se kreira politika u službi građana, poručili su.

Dodali su i da je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na vlast došao s 10 666 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

- S tom se brojkom glasova može osvojiti četverogodišnja vlast, ali se sa sličnim brojem glasova, zbog apsurdnih referendumskih pravila, ne može utjecati na samo jedno lokalno pitanje. Kao što je već ranije saborski klub Zeleno-lijevog bloka (Možemo! i Nova ljevica) i naglašavao, prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma je previsok, zbog čega ćemo se i dalje kroz saborske inicijative boriti da se to izmijeni. Osim toga, investitor, većina medija, institucije, sve političke stranke u Gradskom vijeću i sam gradonačelnik potrudili su se da se stvori dojam da se referendumom ne može zaustaviti gradnja, što nije točno, navode dalje.

Ističu da je na strani građanske inicijative i prava građanki i građana Pule na demokratsko odlučivanje o javnom interesu na Lungomare od početka i otvoreno bio jedino Možemo.

- Građani su se morali boriti i s medijskom blokadom, dezinformacijama i otvorenim neprijateljstvom prema građanskoj inicijativi te investitorovim antidemokratskim miniranjem referenduma. Kad se analizira ukupna izlaznost, važno je naglasiti kako je na prošlim izborima u lipnju 2021., uz milijune potrošene na izborne kampanje svih stranaka, izašlo samo 38% birača. Građanska je inicijativa je skromnim sredstvima od donacija ostvarila 22,71 %. Napravili su veliki posao, nametnuli su Lungomare kao temu politici. Da su referendumska pravila na snazi i za izbore, ne bi imali ni gradsko vijeće ni gradonačelnika,istaknuli su u svom priopćenju. Poručili su i građanima koji su izašli na referendum i glasali ZA da se borba za Lungomare nastavlja svim drugim raspoloživim sredstvima.

- Njihovi nas glasovi sada na to obavezuju, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 14:42