PILOT PROJEKT

Možemo! ne odustaje od građanskog odgoja, ali svjesni su manjkavosti. Ovo je Tomaševićev plan

Zagrebačka vlast svjesna je mana programa, ali drži da se sve rupe mogu popraviti u 1. polugodištu
Tomislav Tomašević
 Darko Tomaš/Cropix

Ne odustajemo od građanskog odgoja i obrazovanja u ovoj nastavnoj godini, odgovorili su iz Možemo! na kritike stručne javnosti da je program GOO-a radne skupine bivšega gradonačelnika Milana Bandića sadržajno, terminološki i metodički manjkav te da će u takvom izdanju promašiti smisao stvaranja aktivnih i osviještenih građana. Nova je vlast svjesna mana toga programa, ali smatra da se sve rupe mogu popraviti u prvom polugodištu u kojemu će se posvetiti pripremi projekta, donošenju kurikuluma za izvođenje nastave i edukaciji nastavnika.

Novo povjerenstvo

Ukratko, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučan je da će GOO kao pilot-projekt uvesti kao izvannastavnu aktivnost u nekoliko odabranih škola, i to od drugog polugodišta ove školske godine. Škole za pilot-projekt još nisu odabrane, dobile su rok od dva tjedna da se odazovu i iskažu interes učenika, roditelja i nastavnika. Tomašević će imenovati novo povjerenstvo koje će dobiti zadatak da popravi kurikulum i uključi predstavnike civilnog društva. Na temeljima Bandićeva programa osmišljavat će se izvedbeni kurikulum s ciljem da se sljedeće nastavne godine GOO uvede kao predmet u sve zagrebačke škole.

Program Bandićeve uprave je manjkav, slaže se i Damir Bakić, i treba ga unaprijediti koristeći iskustva riječkog modela, a kritike pripisuje nesporazumu: "Nije to bilo dovoljno jasno iskomunicirano i moguće je da su neke izjave iz ureda izašle bez dovoljne koordinacije s Gradskom upravom." Bakić je poručio da je Građanski odgoj javno dobro, društvena vrijednost i nadideološka tema koja djecu treba osposobiti za aktivnu participaciju u društvu.

Otvoren poziv iz Rijeke

Ostalo je nejasno zašto Možemo! nije odmah usvojio model SDP-a, svog manjinskog partnera, testiran u Rijeci koji je dobio niz priznanja i nagrada, a Europska komisija ga je u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama EU za 2018. izdvojila kao primjer dobre prakse u razvoju pravednijeg i solidarnijeg društva. Rijeka ima otvoren poziv svim gradovima i županijama da ustupi besplatno svoje znanje o uvođenju GOO-a i dosad je devet gradova i tri županije to i iskoristilo.

Tu je ponudu zagrebačka vlast isprva odbila. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović 19. srpnja poslao je dopis Tomaševiću i ponudio Zagrebu pomoć u provedbi programa Građanskog odgoja u osnovnim školama, potvrđuju u uredu riječkoga gradonačelnika. Mjesec dana kasnije iz zagrebačkog Ureda za obrazovanje zahvalili su i poručili kako su se "odlučili implementirati model koji je izradila radna skupina imenovana od strane Grada Zagreba, dok bi riječki model školama ponudili kao dopunski izvor znanja."

Motiv za GOO strah od konzervativne revolucije

Riječanima je motiv za GOO bio strah od retradicionalizacije, konzervativne revolucije u kojoj mladi sve više iskazuju diskriminatorne i ekstremističke stavove, ne toleriraju manjine, osobe drukčije seksualne orijentacije, vjere, nacije. lstraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola koje je 2015. provela inicijativa GOOD dovelo je do zabrinjavajućih otkrića.

Čak 50 posto mladih ne zna tko čini političku opoziciju, isto toliko njih - a napunili su 18 i postali glasači - ne zna da oni daju legitimitet Vladi da donosi odluke u njihovo ime. Jedva 55 posto učenika smatra da je za državu dobro da u njoj žive osobe različitih religija, rasa i kultura, a tendencija izražavanja ekstremnijih nacionalističkih stavova je porastu. Gotovo polovica ispitanika vjeruje da je homoseksualnost bolest. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:47